Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař
Já chci taky koláč !!! každodenní evergreen, ale stále přemýšlet, co bylo včera a co předevčírem, aby
cuketová buchta
se to neopakovalo moc brzy a navíc, jak mě naučila babička – koblihy  se přece smaží v únoru a ne v létě, buchty v zimě a ve svátek a ne v létě, štrůdl, když jsou jablka a letní jabloň prd plodí, rybízu už bylo dost, švestky ještě nejsou, meruňky – nebydlíme na Moravě, ale v 650 metrech, takže co zbývá? Jednoznačně – cuketa ! :-)))
Naštěstí, jak říkám, cuketa plní krom pár jídel funkci plnidla.  A v tomto případě i báječného vláčnidla -buchta není jak by se dalo čekat mokvavá nebo nějak sražená. Je naopak velmi kdyprá a díky cuketě dost vláčná. Dělám jí ale zásadně s kakaovou polevou, bez ní to pro mě nějak není prostě ono.
Suroviny: 3 vejce, 350g cukety, 1/4l mléka, 10 lžic oleje, 350g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, 350g cukru, na polevu:50g másla, 2 lžíce kakaa, 50g cukru, kokos,
cuketová buchta
Ušleháme vejce spolu s cukrem, přidáme do ušlehané pěny olej, potom cuketu, mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto je řidší.
Vymažeme plech a vysypeme kokosem, nalijeme těsto a dáme péci. Po upečení nalijeme na koláč polevu, kteru uděláme tak, že rozpustíme máslo, do kterého přidáme cukr a kakao a chvilinku necháme prohřát. Na polevu pak nasypeme kokos. Buchta lze péci i ze dvou vajec, ale je více sypká a trhavější. 3 vejce jsou pro mě ideální -není tuhá a nesype se.

Komentáře

1 ufa ufa | 9. srpna 2010 v 9:00 | Reagovat

Děkuji za super recepty z cukety, miluju jí, a docela mi i roste…:-) Jen mě tady mate ten čtvrtlitr mléka…:-) Kam patří? já mám nejraději ještě horké koláče, buchty,…a k tomu studené mléko. jak je to u vás? :-)

2 Klára Klára | E-mail | 9. srpna 2010 v 9:18 | Reagovat

[1]: :-D ,jasný, mléko jsem napsala až nakonec – to je tak, nepíšu to přímo, když vařím,ale až když je čas a někdy to prostě zpřeházím ;-) :-D,jasně, mléko má být do buchty, jak je to pak v receptu, do polevy už nee! :-)
U nás je to tak, že mléko vychlazené k buchtě je ideální, popřípadě kakao a bílý kafe :-D

3 Veska Veska | 9. srpna 2010 v 9:59 | Reagovat

je cuketová buchta,to už jsem dlouho nedělala 8-O

4 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 10. srpna 2010 v 13:39 | Reagovat

cuketu jsem zatím ochutnala jen jednou a to od babičky, nějak zapečenou, byla dobrá :) ale teď o ní slyším hodně a tak mě celkem zajímá, jen jsem se na ni zatím ještě neodvážila, ale zaujali mne vaše recepty a tak se po nějaké poohlédnu

5 Cirrusa Cirrusa | 10. srpna 2010 v 17:08 | Reagovat

shodou okolností jsme cuketovou buchtu měli k snídani, ale bez polevy:-) I tak byla dobrá (dělala tchýně a cokoliv co nemusím dělat já je výborné :D ), teď se mi dodělávají vafle, zítra budou k snídani se švestkovým povidlím :-)Mno a já jdu sekat trávu na seno 8-)

6 ufa ufa | 11. srpna 2010 v 7:58 | Reagovat

Aha, tak já ten recept četla snad třikrát, a toho mlíka jsem si nevšimla…:-D to je mazec… Ale dneska ji jdu vyrábět…:-) Předevčírem jsem dělala podle vás sekanou z cukety, a je to mňamka:-) ale musím říct, že je opravdu lepší až když vychladne, ne chuťově, ale krájí se líp studenější, a když se pak jednotlivé plátky opečou, tak je ještě lepší, zařazuji mezi své oblíbené recepty…:-)

7 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:01 | Reagovat

[3]: Mě přijde ohromně výhodná – 700g cukety na 700g mouky. Jasný, je to hodně vody, ale stejně … :-D :-D :-D

8 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:01 | Reagovat

[4]: Určitě zkuste, dá se s tím velmi dobře pracovat.. :-)

9 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:02 | Reagovat

[5]: Jsem si jistá, že i na tu bez polevy dojde a vafle bych si tedy dala – zrovna teď! :-D

10 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:04 | Reagovat

[6]: :-D Souhlasím, ta sekaná je výborná – tímto ještě jednou děkuji Vesce za link na recept – taky mi přijde, že nejlepší varianta je studená nakrájená a pak opečená nebo napařená, ale k tomu u nás asi nikdy nedojde :-D :-D

11 Cirrusa Cirrusa | 11. srpna 2010 v 11:19 | Reagovat

Klárko, stavte se, mám tady poslední dvě vafle – klidně přenechám. I když jak tak koukám na tu frekvenci narozeninových dortů, tak už snad musíte mít sladkého doma po krk :-x :-)

12 Pipi Pipi | Web | 12. srpna 2010 v 21:57 | Reagovat

Buchta vypadá moc dobře, určitě je vláčná, takové má každý rád! :-)

9 komentářů to “Cuketová buchta s polevou”

  • Přesně toto jsem hledala, další recepty z cukety! :-) Já mám uložené recepty z https://www.pomodo.cz/stitky/cuketa a přidávám si i tyto zdejší, moc děkuji, Martinka

  • Katka:

    Zdravím, mám bohužel stejný problém jako OLGA – buchtu jsem pekla na standard plechu, byla velmi nízká a už vůbec ne nadýchaná. Nevěděla jsem na jak jemno strouhat cuketu tak jsem nastrouhala nahrubo no a to asi nebylo dobře. Polila jsem polevou ze smetany a čokolády a to byl dobrý nápad, snědli jsme celý plech, ale fotce viz. výše se to ani zdaleka nepodobalo. Nevíte v čem by mohla být chyba? Díky, hodně zdaru a zdraví na kopec :-).

  • olga:

    Tak jsem v rozpacích, kde udělali soudruzi chybu, nalákala mě fotka, navnadila jsem manžela výsledek je buchta o tloušce
    cca 2 cm i spolevou. Tak kousek já a zbytek slepičky. Těsta byla plná mísa. tak jsem usoudila že je to na klasický plech akorát. Příště – pokud bude – asi přidám 1 pdp a nebo z bílků sníh a meně mléka.

    • Milá Olgo a Katko, tak jsem na to vlítla, nedalo mi to. Zde jsou fotky, naprosto přesně podle receptu. Záleží velmi na velikosti plechu, mám trochu kratší a užší plechy – menší troubu u našich kamen. Jinak záleží hodně na dobrém vymíchání vajec s cukrem a následně tukem a opatrném přisypávání a přilévání zbytku.

  • pebr:

    Chtěla bych se zeptat, v jak velikém plechu pečete tuto cuketovou buchtu? děkuji

  • Marta z Ostravy:

    Paní Kláro,
    právě dopečeno z dýně hokkaidó. Mimochodem, nikde jsem u Vás nenašla zmínku o této dýni. Znáte ji? Pokud ne, udělejte si čas, a projeďte internet. Pokud Vás zaujme to, co se dočtete o této oranžové krasavici a projevíte zájem, ráda vás seznámím a na kopec Vám ji zašlu. Pevně věřím, že k rubrice cuketa a špenát přibude časem i rubrika hokkaidó.
    Hezký večer na kopec.

  • svatava:

    Děkuji za krásnou stránku, moc mě baví. Posílám také recept z cukety. Je to takový gulášek ….
    Na oleji , používám olivový , osmahnu cibuli, přidám nějakou klobásku, může být cokoliv, i např. uzené, pak červenou sl. papriku, když už to pěkně voní, tak přidám nastrouhlanou cuketu, takovou střední se vším i se slupkou a míchám a míchám, když se mi jeví , že už by mohla být hotová, dám do směsi rajský protlak a úplně nakonec šlehačku a lehce ještě povařím a jí se s chlebem ….
    a ještě takový profláklý recept , do plechu s oliv. olejem dám česnek ( jen opláchlý, vcelku se i se slupkou,
    jednu nebo dvě me
    nší cukety apeču … zvlášť si uvařím těstoviny , mám ráda motýlky ( farfalle ), kdyžje zeleninová hmota hotová, přidám uvařené těstoviny a jíme … může se jíst i studené, samozřejmě jsem v obou případech zapomněla na sůl, koření, bylinky dle chuti a v druhém případě i na pepř ….. Mějte se. S.

Přidejte komentář