Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

VGN
Další z velmi oblíbených dobrot. Pro ty, co jedí maso asi žádná extra přínos, snad jen to,
cuketa
že to je pochutina z čerstvé zeleniny,nijak tepelně zpracované, ale pro masové nejedlíky je to výborný způsob, jak sáhnout po něčem „malém“ na chleba nebo k chlebu, po něčem pikantním, jen tak na zub. Dělám tuto cuketu dost ráda a dělám jí na dva způsoby.
cuketa
První je ten, že se cuketa neloupe a nechává se ve dvou, případně třílitrové sklenici zrát a zároveň se během zraní už může jíst :-). Nezavařuje se tedy, jen stojí na skříni k okamžitému použití. Díky přítomnosti oleje a octa vydrží hodně dlouho.
Druhý způsob je pak tentýž, ovšem cuketu pro jistotu loupu – možná by slupka po zavaření nijak nevadila, ale bojím se trochu případného kvašení, možná neoprávněně a tak cuketu pro jistotu loupu, také se nechá den, dva zrát v hrnci, ale nakonec se dá do sklenic a při 70 stupních se 20 minut zavařuje. Vydrží bez problémů rozhodně minimálně do další úrody.

suroviny: 1 kg cukety(pouze dužniny), 20 dkg cibule, 100 ml octa, 50ml oleje, 1 lžíce soli, 1 lžíce cukru krystal, pepř celý – 20 kuliček, 3 bobkové listy
cuketa
cuketa
cuketka
Nejprve cuketu oloupeme (při variantě na přímou spotřebu neloupeme), nakrájíme asi na 7 cm dlouhé kusy a ty pak rozkrojíme a vyjadřincujeme – měkkou část nepoužijeme, případně dáme slepicím :-). Cuketu  pak rozkrájíme na tenké plátky, které dáme do mísy nebo velkého hrnce. Oloupeme cibuli, nakrájíme na plátky, přisypeme k cuketě a promícháme. Dále nasypeme sůl, cukr, pepř, bobkový list, ocet a olej a opět řádně promícháme. Pokud máme variantu na zavaření, přiklopíme a necháme do druhého dne- může za občasného míchání stát i dva dny – odležet a poté nandáme do sklenic, zavíčkujeme a ve vodní lázni zavaříme na 70 st. zhruba 20 minut.
cuketa
cuketa
Při druhé variantě pak nandáme celou promíchanou hmotu do dvou nebo třílitrové sklenice , pěstí upěchujeme a zavřeme víčkem. Již od druhého dne lze použít.
Takovéto cukety používám jako pochutinu na chleba s máslem – obě varianty
Zavařenou pak v zimě ještě na topinky a do různých směsí.

R

Komentáře

1 Veska Veska | 11. srpna 2010 v 12:08 | Reagovat

tohle jsem nikdy nedělala,takže si píšu recept a až dorostou cukety udělám,momentálně mám poslední dva kousky,ale spoustu malejch :-)
jo a podobně dělám okurky ty obr přerostlé

17 komentářů to “Matesy z cukety”

  • Tina_7:

    Hlásím, že jsem včera naložila, dneska ochutnala a obsah lahve mizí před očima – je to opravdu vynikající!

    • Tytka:

      Nemohu než souhlasit!
      Kláro, jsou výtečné! Dala jsem si je jen tak s čerstvým rohlíkem, manžel je vyfasoval jako přílohu k zapékaným těstovinám a přestože by cuketu vůbec nepozřel a ochutnat ho stálo hodně přemáhání, tak mi psal, že jsou skvělé….

  • lera:

    Děkuji za recept.Jen jsem je neloupala ani na zavařování, jen dobře omyla a nechala oschnout. V těch co více chutnaly, krom základních ingrediencí bylo i něco navíc. Oleje byl použit olivový a dýňový olej, ocet byl asi jablečný s balzamikem tmavým, cukr třtinový. Pak čerstvé bylinky(koriandr, bazalka…už přesně nevím hrst všeho co bylo po ruce), světlé semínko hořčice a čestvé chilli a nevím jestli i česnek. Tak, co dům dal. Nyní byly po roce snědeny a všichni ochutnávači chtěli recept. Děkuji tímto za skvělý recept!

  • Martina:

    Dobry den, mam dotaz:-)
    Delam cuketove matjesy pomerne dlouho, ale nikdy jsem je nezavarovala. :-) Ocet je nutny, aby se lepe zakonzervovaly? :-) ja totiz ocet nedavam :-) A jeste jeden tip, davam nove koreni – 20 kulicek na 30 kulicek pepre, ale koukala jsem na obrazek a mela jsem dojem, ze davate take?:-) Jinak Vam chci moc podekovat za tyto stranky jsou bezvadne, spoustu receptu (napr. kandovana dyne) jsou jiz soucasti meho sesitu, kam si pisi nejoblibenejsi recepty:-)
    Jen tak dal :-)
    Martina

  • irena:

    Recept je skvělý, cuketu oloupu, rozpůlím a bez „vyjádřincování“ dělám pruhy škrabkou na brambory.Díky za recept! a zdravím.

  • Lenkakulicka:

    Přidávám se k všeobecné chvále. Udělala jsem sklenku k okamžité spotřebě a jsou fantastické. Na chlebu s máslem nemají chybu! Díky za recept.

  • Recept mě zaujal,jenom mám dotaz,pokud budu chtít zavařit,tam není potřeba žádný lak na zalití.Díky za odpověď Bohumila

    • hanaka:

      Zrovna teď jsem zavařila první várku. Tím, jak to necháte odležet, cuketa pustí šťávu a vznikne vám dostatek láku.

  • hanaka:

    Cuket je mnoho, tak jsem konečně vyzkoušela tento recept – včera večer nacpala do 2l sklenice a dnes odpo už je jí půlka! Vynikající, díky Kláro za tip a hlavně – ocenil i masožrout :-) Takže těším se na příval cuket a hlavně na to, že budou i v zimě!

  • kaca:

    Dají se použít i mladé cukety v celku, když ještě nemají „jádřinec“ ?

  • Tanya:

    Včera jsem udělala cuketové matesy. Před ochutnáním jsem si říkala, proč se to tak divně jmenuje…
    Teď už vím! Děkuju moc za recept. Je to výborné. Pro nás perfektní zaplnění mezery na chuť mezi kvašáky (už došly) a kysané zelí (ještě není).

  • Včera jsem z jedné velké cukety matesy udělala a jsou skvělé!!! Musím se hlídat abych je neuzobávala. Vážně prima vege spestření. Velké díky za recept, zkusím i ostatní cuketové.

  • Nevanka:

    nedovedu si představit, jak to bude chutnat, ale 1 lahev na zkoušku udělám, díky za super recepty!

Přidejte komentář