Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Můj pravděpodobně jediný plodný den v roce :-)) se projevuje velmi nízkým rozestupem
dort
narozenin našich dětí a tedy velkou frekvencí narozeninových dortů během 10 dnů :-)). Předpokládám, že pak už jich během roku moc nebude :-). Protože je stále co dělat a protože naše hlavy rodiny si zásadně vybírají jako plán pro svůj den výlet kamsi, na kole, nebo koňmo a není tedy mnoho času ten den cokoli připravovat -jen při případném časném vstávání, vybírám prostě z osobní pohodlnosti dorty nepečené. Měla jsem zálusk na vyzkoušení si vlastní šikovnosti a dodání si nějakého sebevědomí při použití potahové hmoty, ale jak psala Veska- do růžových kytiček a zelených žabiček se mi moc nechce a nic punkovějšího mě příliš nenapadlo a navíc, Hugovi došlo mlíko a nechtělo se mi brát baťoh a na výlet do kravína, panu domácí má taky dost jiné starosti, takže milé sušené mlíko na potahovou hmotu vypil nakonec Hugo a na mě zbyl ten nepečený dort….

Tentokrát jsem vzala jeden pekáč, jednu velkou formu na biskupský chlebíček a jednu malou. A na tyto tři formy (ta pekáčová je ale dost nízká), je potřeba toliko surovin:
3x veliké piškoty, 1kg tvarohu ,2 lžíce rumu,  2x 200ml kysaná smetana,2x malý bílý jogurt, 3x vanilkový cukr, 7lžic cukru, skořice, granko, marmeláda – u mě směs rybíz, borůvka,malina. 1x smetana ke šlehání.Kokos a máslo na formy.Alobal.
dort
Smícháme v míse tvaroh s kysanou smetanou, malými jogurty, vanilkovým cukrem a cukrem a rumem.  Poté si malou část oddělíme, přidáme do ní skořici a granko – asi jednu polévkovou lžíci granka a lžičku skořice a zamícháme trochu piškotů. Je potřeba odhadnout velikost formy a naplníme nejmenší formu – malou na biskupský chlebíček. Poté uděláme to samé, ale přimícháme do hmoty maremládu , část piškotů a naplníme velkou formu na chlebíček. Nakonec přimícháme piškoty do čistě bílé hmoty a naplníme pekáč.
Vršky forem pokryjeme alobalem a položíme na ně tvrdý karton z krabice i na 2x a ten zatížíme – kilem cukru, petlahví, čímkoli. Takto to uděláme se všemi třemi formami a necháme do rána zatížené.
Ráno obřízneme okraje nožem a formu lehce vyklopíme. Dorty poskládáme na sebe a ozdobíme. Pro tento účel jsem měla připravenou šlehačku, ale koupila jsem jí po cca 16 letech :-) a nějak nebyla úplně tuhá -neumím s ní tak dobře pracovat, tak jsem jí jen dort potřela, místo předpokládaných bobků a hezkých tvarů.
Dort značně připomínal auto, což tedy rozhodně nebylo můj záměr, ale nezbylo nic jiného, než mu dát rybíz jako světla, aby měl alespoň nějaký tvar :-)))
U prvního jsme máčeli klacíky do vosku, u druhého jsme zapícávali sirky – u tohoto jsme rezignovali a rovnou jsme to vzdali – před čtvrtým snad už pojedeme dolů z kopce a koupíme možná svíčky :-)))

Komentáře

1 Veska Veska | 11. srpna 2010 v 11:13 | Reagovat

To je ono,takto si přestavuji dort od tebe,prostě žádná okoukaná přes kopírák nudná věc,nejsi žádná cukrářka takže nikdo nebude posuzovat tvůj dortík jestli je někde hrbatý nebo né,je tvůj osobitý a od srdce dělaný s láskou pro rodinu a pro tebe s dostupnými(i nedostupnými)surovinami víš,takže za mě máš jedničku :-P
není umění dělat kumšt ve vybavené kuchyni s moderními pomůckami a potahovkou víš ;-)
a doufám,že chutnal tak jak si představuji :-x

2 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:18 | Reagovat

[1]: „jestli je někde hrbatý nebo né“ , no obávám se – jestli někde bude alespoň trochu rovný :-D :-D :-D a chutnal výborně – měli jsme ten den v  nohách 25km a najitý poklad :-D a dort doma nebyl očekávaný, taže rozhodně nezklamal !!

3 Veska Veska | 11. srpna 2010 v 12:04 | Reagovat

No vidíš,nejdřív utahat a pak zblajznou všechno :-P dobrá strategie

4 Veska Veska | 11. srpna 2010 v 12:13 | Reagovat

mám někde napsaný receptík na
piškotový nákyp či dort  s malcaem/nebo kakaový/
tak až jej najdu napíšu recept,děti když byli malé jej milovali,večer jsem naplácala do mísy a druhý den byl jedlý,žádné extra plácání a suroviny -mléko,puding,máslo a tvaroh a malcao/to nebylo k sehnání tak kakao a dávám je pořád/

5 Veska Veska | 12. srpna 2010 v 8:23 | Reagovat

a co si dneska upečeš pro sebe :-P
aspoň ode mne přání ať se ti všechno daří tak jak si představuješ a hlavně ať tě neopustí chuť dál vést svůj blog tak jak doteď :-)

Přidejte komentář