Můj pravděpodobně jediný plodný den v roce :-)) se projevuje velmi nízkým rozestupem
narozenin našich dětí a tedy velkou frekvencí narozeninových dortů během 10 dnů :-)). Předpokládám, že pak už jich během roku moc nebude :-). Protože je stále co dělat a protože naše hlavy rodiny si zásadně vybírají jako plán pro svůj den výlet kamsi, na kole, nebo koňmo a není tedy mnoho času ten den cokoli připravovat -jen při případném časném vstávání, vybírám prostě z osobní pohodlnosti dorty nepečené. Měla jsem zálusk na vyzkoušení si vlastní šikovnosti a dodání si nějakého sebevědomí při použití potahové hmoty, ale jak psala Veska- do růžových kytiček a zelených žabiček se mi moc nechce a nic punkovějšího mě příliš nenapadlo a navíc, Hugovi došlo mlíko a nechtělo se mi brát baťoh a na výlet do kravína, panu domácí má taky dost jiné starosti, takže milé sušené mlíko na potahovou hmotu vypil nakonec Hugo a na mě zbyl ten nepečený dort….
Tentokrát jsem vzala jeden pekáč, jednu velkou formu na biskupský chlebíček a jednu malou. A na tyto tři formy (ta pekáčová je ale dost nízká), je potřeba toliko surovin:
3x veliké piškoty, 1kg tvarohu ,2 lžíce rumu, 2x 200ml kysaná smetana,2x malý bílý jogurt, 3x vanilkový cukr, 7lžic cukru, skořice, granko, marmeláda – u mě směs rybíz, borůvka,malina. 1x smetana ke šlehání.Kokos a máslo na formy.Alobal.
Smícháme v míse tvaroh s kysanou smetanou, malými jogurty, vanilkovým cukrem a cukrem a rumem. Poté si malou část oddělíme, přidáme do ní skořici a granko – asi jednu polévkovou lžíci granka a lžičku skořice a zamícháme trochu piškotů. Je potřeba odhadnout velikost formy a naplníme nejmenší formu – malou na biskupský chlebíček. Poté uděláme to samé, ale přimícháme do hmoty maremládu , část piškotů a naplníme velkou formu na chlebíček. Nakonec přimícháme piškoty do čistě bílé hmoty a naplníme pekáč.
Vršky forem pokryjeme alobalem a položíme na ně tvrdý karton z krabice i na 2x a ten zatížíme – kilem cukru, petlahví, čímkoli. Takto to uděláme se všemi třemi formami a necháme do rána zatížené.
Ráno obřízneme okraje nožem a formu lehce vyklopíme. Dorty poskládáme na sebe a ozdobíme. Pro tento účel jsem měla připravenou šlehačku, ale koupila jsem jí po cca 16 letech :-) a nějak nebyla úplně tuhá -neumím s ní tak dobře pracovat, tak jsem jí jen dort potřela, místo předpokládaných bobků a hezkých tvarů.
Dort značně připomínal auto, což tedy rozhodně nebylo můj záměr, ale nezbylo nic jiného, než mu dát rybíz jako světla, aby měl alespoň nějaký tvar :-)))
U prvního jsme máčeli klacíky do vosku, u druhého jsme zapícávali sirky – u tohoto jsme rezignovali a rovnou jsme to vzdali – před čtvrtým snad už pojedeme dolů z kopce a koupíme možná svíčky :-)))