Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dýně Hokaido – jméno má po japonském ostrově Hokaido, kde se pěstuje na sopečné
hokaido
půdě, je stejně jako cuketa, ohromně vděčná zelenina. Je to dýně menších rozměrů, než jaké dýně se běžně pěstují v Čechách. Sbírá se od necelého kilogramu až do zhruba třech kilo. Barvu má s jemnými odstíny, ale běžná je sytě oranžová. Někdy je s bílým proužkováním, někdy je do zelena a někdy do stříbřitě šeda. Uvnitř má semena, která na vaření vysemeňuji a dýni používám na některé pokrmy loupanou, na některá jídla i se slupkou.
Dýni používám na spoustu způsobů a tento je jeden z nejoblíbenějších. Když chci udělat doma hokaidovou polévku a neprozřetelně se o tom zmíním předem, většinou se mi dostane odezvy “ a proč ne tu pečenou, proč polívku tu až z příští dýně „- ale z příští dýně se to většinou opakuje :-)
Pokud se dýně sklidí nebo koupí a nestihne se z ní nic uvařit, rozhodně to není žádná katastrofa, protožehokaido vydrží v podstatě  v dobrých podmínkách uskladněná až do jara – do ledna určitě. Ideální podmínky jsou zhruba +10 st.C

Samotná dýně, pokud je čerstvě nakrájená, je zvláštně cítit mírnou rybinou nebo alespoň já jí cítím :-) a moc ráda mám dýni i jen čerstvě nakrájenou na tenké plátky, které se vloží do misky, zakapou se jemně olivovým olejem, paprikou sladkou, jemně sojovkou a pár kapek tabasco, vše se promíchá a jí se k suchému chlebu – vynikající !
hokaido
hokaido
hokaido
hokaido
Ale k dnešnímu jídlu : 1 menší děně hokaido, 4 cibule, nové koření 10 kuliček, pepř, sůl, paprika 1/3 sáčku,sušená bazalka,  olej
Nejprve ze všeho je třeba si připravit houskový knedlík, protože samotná dýně se připravuje dost rychle. Tu začínám připravovat zhruba v momentě, kdy vkládám knedlík uvařit do vroucí vody.
hokaido
Omyjeme, oloupeme a vydlabeme dýni, aby z ní zbyla jen dužnina. Tu potom nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme cibuli, nakrájíme jí na půl kolečka , do pánve dáme  olej – spíše více než méně, na rozpálený olej dáme cibuli, na cibuli pak plátky dýně, osolíme, opepříme, posypeme novým kořením, které jsme rozmáčkli nožem na prkénku a dusíme.
Když je hmota dost vysušená, můžeme přidat ještě malinko oleje. Jídlo se podává s houskovým knedlíkem a je výborné, když zcela nezdravě má co nasát na talíři :-))
Samozřejmě lze udělat i variantu hodně na sucho a bez knedlíku, například s celozrnným chlebem nebo tmavým toastovým chlebem.
Jídlo je poměrně dost rychlé a syté.

Komentáře

1 Veska Veska | 18. srpna 2010 v 6:22 | Reagovat

tuhle dýni neznám,ale na trhu jsem ji už viděla,kouknu se po ní a vyzkouším,
recept vypadá vážné jednoduše a určitě je jídlo dobré ,nesmím po ránu nakukovat,pak mi kručí v břiše :-D

2 Cirrusa Cirrusa | 18. srpna 2010 v 7:41 | Reagovat

U nás se dělá hodně podobně – jen tedy s mnohem více vody, která se pak zavaří na sosík, holt, my jsme zatížení na omáčky. :-)

3 Pipi Pipi | Web | 18. srpna 2010 v 15:34 | Reagovat

Jsem ráda, že už i někdo jiný sklízí hokaido, mám doma první malý (a krásný) výpěstek a je mi líto ho „zaříznout“. Vždyť víte, jak dokážou být dýně, zvláště ty drobnější, krásné a dekorativní! :-)

Takovýto „guláš“ z dýně by mě nikdy nenapadl, myslela jsem na klasickou polévku, ale vypadá to lákavě, tak snad se donutím vyzkoušet něco nového…

4 Madla Madla | Web | 18. srpna 2010 v 15:37 | Reagovat

Dýni Hokkaidó mám taky moc ráda. Letos jsem uprosila maminku, aby mi jina své zahrádce vypěstvala, ale bohužel milá dýně velice chutnala slimákům. Seržrali všechny mladé výhonky a u nás na malém městešku ji těžko seženu :-( Gulášek vypadá náramně, ale ještě by mě hodně zajímal recept na ty houskové knedle… bude? Moc prosím, kopejtkem hrabu :-)

5 HaF HaF | Web | 18. srpna 2010 v 20:46 | Reagovat

O hokaido jsem se snažila loni, ale moc nevyrostly. Letos se nedaří ani té klasické. Bohužel. Jinak receptík vypadá zajímavě! 8-)

6 Klára Klára | E-mail | 18. srpna 2010 v 21:51 | Reagovat

[1]: Hokaido je vynikající dýně,je trochu jiná než ostatní, je více moučná, taková méně vodová, doporučuju naprosto :-)

7 Klára Klára | E-mail | 18. srpna 2010 v 21:52 | Reagovat

[2]:Já bych asi taky pro sebe měla dělat více na vodě než na oleji :-))), ale prostě je to pro mě rozdíl jako restovaná mrkev a dušená :-)))). Je teda pravda, že já můžu dušenou, naopak, mám jí ráda, ale zbytek raděj pečené, takže se nechutně přizpůsobuju :-D

8 Klára Klára | E-mail | 18. srpna 2010 v 21:56 | Reagovat

[4]: :-)) díky. To je tak, snažím se vždy do receptu dávat odkazy na to, co už je uvařeno, ale ted mám k dispozici jen staré pc a než jsem včera dala na knedlíky křížový odkaz, musela jsem počítač 3x restartovat a stejně se mi to nepovedlo :-))). Takže ted jen sem a posléze dodám i do receptu :))))

tady je odkaz na rejstřík – tam je to podle abecedy a knedlíky jsou pod přílohama
http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/1004/rejstrik

a tady rovnou na knedlíky :
http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/1005/knedlo-zelo-neco-a-rajska-polevka-s-ryzi

http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/1005/koprova-omacka :-)

9 Klára Klára | E-mail | 18. srpna 2010 v 21:57 | Reagovat

[3]:Přesně to chápu, každý den tam chodím a přemlouvám se, jestli už jich je tam dost dalších, abych tuhle už mohla sebrat :-D

10 Klára Klára | E-mail | 18. srpna 2010 v 21:59 | Reagovat

[5]:My zase máme letos dost problémy s bramborama a netušíme proč. Dýně jsou naopak nádherný, hlavně olejná, na tu se obzvlášť těším :-). Vloni jsme také Hokado nevypěstovali, prostě, když to nejde…. :-D

11 Veska Veska | 19. srpna 2010 v 6:19 | Reagovat

[5]:bramborám se letos nedaří nikde,
všeobecně postřehy starých sedláků –
brambory za sucha vyrostou,ale z mokra není brambory,letos hlavně z jara hodně pršelo a brambory nenasadily klíčky,takže ani v bramborářském kraji není brambor(ani ranné nebyly letos žádný zázrak).Jsou malé a strupaté a málo. :-(

12 Veska Veska | 19. srpna 2010 v 6:24 | Reagovat

mám slíbenou dýni od sousedky :-D
a cuketám a slimákům se daří :-(
vyzkoušela jsem radu od kamarádky
– meloun rozkrojit,vydlabat a vnitřek sníst :-P a do vnitřku nasypat sůl
a dát na zahrádku kde je výskyt šneků,vůně melounu je přiláka a už se z pasti nevydrápou :-? jinak na ně platí pouze jedovaté granule a pak máme zahradu plnou mrtvolek slimáků
(a že jich letos sbírám po kbelících na kila ;-) )

13 Veska Veska | 19. srpna 2010 v 6:30 | Reagovat

takto vypadá přírodní likvidaci slimáků
(rada od kamarádky)
http://foto.dama.cz/foto.php?f=849940

14 cirrusa cirrusa | 19. srpna 2010 v 8:37 | Reagovat

Brambory – my jsme letos málem brečeli nad úrodou, výnos je menší než to co jsme zakopali:-(( A kdyby jenom brambory, ořechy žádné, slívy žádné, s medem je to bledé (což pro nás je dost špatné, spotřebujeme cca 200kilo medu ročně), kedlubny požrané, papriky sklízím nedozrálé, protože jinak mi je sežerou slimejši…Jen ta mrkev se letos povedla, ona je takový nezmar (a já ji ani nemám moc ráda k jídlu) :-( Jo a o senu pro svichršátka ani nemluvím, máme za domem potok, párkrát spláchl zahradu a je po senu…Asi letos vybijem králiky. ;-)

15 Veska Veska | 19. srpna 2010 v 12:59 | Reagovat

[10]:já zapoměla :-? nekvetly akáty a tím pádem nejsou brambory 8-O

16 ufa ufa | 22. srpna 2010 v 17:33 | Reagovat

Také letos poprvé pěstuji…a daří se ohromně, teď jsem přijela z dovolené, a mám tam tři pěkné vetší, ale ještě žlutý, já je nechávám až do úplně oranžova, to se pak těším z jejich barvy doma…:-) Jinak my máme nejraději polévku, a také se z ní dělají koláče, ale to jsem ještě nezkoušela, ale vyzkouším. I tuto mňamku…ale až bude chladněji, nějak v horku nemusím knedlíky..:-)

17 ufa ufa | 26. srpna 2010 v 20:02 | Reagovat

Tak už jsem to nevydržela, a i když bylo docela dost teplo, uvařila jsem knedlíky..:-) Na první sousto mě překvapila moučnatost dýně, ale já ji asi drobet moc rozdusila, ona je opravdu hotová hned, příště musím dusit méně..ale jinak výborné. Prošla i u přítele, takže zařazuji do jídelníčku…:-))

18 Jarka O. Jarka O. | 16. září 2010 v 15:05 | Reagovat

Zdravím  :-D Vaši dýni zkusím, nenarostlo mi jich moc, ale něco ano. Já dělám s úspěchem pečenou, ochutnejte ;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/3328-pecena-dyne/

19 Janina Janina | E-mail | 9. prosince 2010 v 9:07 | Reagovat

Hezký den. Prostě jsem neodolala :-)) Chodím sem na webovky pravidelně a velmi ráda. Je zde cítit pohoda, ale z vlastní zkušenosti vím jaké to je mít hospodářství a  malé klupko dětí. Já dnes chci dodat , že dýně Hokaico se nemusí loupat . Je výborná pečená se zeleninou (nakonec pečení pokapaná medem).Plněná třeba houbovou nádivkou vypadá hezky i na stole – i když u nás tam vydrží jen chvilku.  Hezký den ;-)

20 Klára Klára | E-mail | Web | 9. prosince 2010 v 16:30 | Reagovat

[19]: Milá Janino, jsem moc ráda, že jste napsala, děkuji. Ta dýně hokaido !!! :-D Rozhodně vás chápu – mě tady píšu už několikrát pár lidí, že neloupat !!! Však já vím, já to zkusila u polévky, a tam jsem se vrátila k loupané, ale to, co píšete vy je jasné, zapečenou dýni mám moc ráda a neloupu a tu s houbovou nádivkou, s nádivkou vůbec, musím zkusit :-) U nás taky vše vydrží jen chvilku :-?

Slibuji – odkonzervuji se a začnu více neloupat !!
Krásný večer – Klára

Nový komentář

3 komentáře to “Dýně Hokaido s houskovým knedlíkem”

  • Tinka:

    Ahoj Klara,
    dnes som robila X-ty krat tuto upravu hokaido pre seba a trojrocnu dceru, kedze syn dyne neznasa. Dcera je v tomto presny opak a toto je asi jej najoblubenejsie jedlo. Len ho nevarim s knedlikom, ale s pohankovymi haluskami. Vzdy sa na to vopred tesi a vzdy si prida, aj ked potom ledva chodi :-)

    • Díky Tinko, – ooooo pohankový halušky, to musím udělat. Napíšete svůj recept? díky moc

      • Tinka:

        Pohankove halusky robim z pohankovej hladkej muky, trochy soli, vajca a vody. Alebo pre vegansku verziu by sa mozno to vajce dalo nahradit hraskou. Neviem, ci to bude drzat pokope. Cesto sa robi polohuste, varia sa v podstate len kym nezovrie voda, lebo sa strasne rychlo rozvaraju. Do hrnca tlacim cez sitko na halusky. Snad budu chutit – mne uz chutia viac, nez klasicke…

Přidejte komentář