Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař
Dnes je všechno obrovské – obrovská proluka z důvodu obrovské únavy, spousty práce, navíc

housky
učení, teď už tři děti, poctivé shánění té pravé učební literatury – nakonec zvítězilo nakladatelství Fraus. Malování slepých map, několik desíte pousů  naučit nenaučitelné – totiž pojmy toho, kdo vůbec nechápe, co to je „pojem“ ! Naštěstí ještě tři neděle už žádné narozeniny.
Navštívilo nás toto léto spoustu výborných lidí, někdo byl tak výborný, že přivezl i 6!!! šišek zeleninového závinu, každý se nám snažil pomoct a střecha už je téměř pokrytá. Pevně věřím, že se do zimy nastěhujeme a nebudeme muset přijmout kurník za vlastní :-).

Odešel od nás náš báječný čeledín, který tu pobyl bez dvou týdnů dva měsíce. Držíme smutek !!a naštěstí snad neodešel navždy :-))) Už žádný čajový obřad, už zase pytlíky do várnice :-). Bylo nám takto společně fajn, ale náš čeledín si jel hledat svůj smysl života. Ale shodou okolností se ozval na mail na blogu jeho následovník.
Tak je tady,  je vysoký, velmi vysoký – až z toho má prý jeden komplexy. Je pohledný, milý, pracovitý, ale především inteligentní. Je to Slovák a je nám s ním moc fajn.
Dnes jsem volila mezi tím, sednout na kolo a jet nakoupit, nebo něco upéct. Zvítězila krátkodobá lenost, kterou nahradila dlouhodobá práce :-))). Děti mají moc rádi housky. Když jedeme na výlet, na plné čáře to vyhrávají housky, rohlíky a minerálka. Ale… v tom složení, ve kterém tu teď žijeme je to vždy nutnost koupit minimálně 50 kusů a to už začíná být ekonomicky dost složité :-))). Tak jsem si řekla, že to zkusím tou složitější cestou. Koupila jsem si bílou mouku hladou – z celozrnné jsou sice moc fajn housky, ale jsou celozrnné – to není řešení pro záměnu za bílé pečivo, aby se nemuselo kupovat právě bílé. Občas je nesnadné vysvětlit, jak to bílé není úplně ono :-)). Namlela jsem svou celozrnnou mouku a přesála jí a zkusila udělat housky.
Je to paráda!!!
housky
Použila jsem 1kg hladké mouky, 0,5kg celozrnné domácí přesáté, 1 kostičku droždí,50g másla,  trochu mléka, sůl, voda, vejce a mák na potření.

Nejprve jsem udělala kvásek z hladké mouky, droždí a trochu mléka. Po vzejití kvásku pak přisypat celozrnnou mouku, rozpuštěné máslo, sůl a tolik vody, aby vzniklo krásně lesklé a vláčné těsto. Nechám vykynout. Pak rozválet nudličky, vždy ze tří uplést housku, namazat rozkvedlaným vejcem, posypat máke a ještě chvíli nechat kynout. Dát péci.
Podle vlastních propočtů je to nejen výborná houska, ale navíc rozhodně ekonomicky zajímavější.
Gramáž těchto housek je 100 g a je jich z tohoto množství 25ks. Je to tedy dvojnásobek než housek kupovaných, které jsou zhruba 50g těžké.

Komentáře

1 Pipi Pipi | Web | 13. září 2010 v 15:57 | Reagovat

Vítej zpět, Kláro! Houstičky vypadají krásně a hlavně jednoduše, člověka to láká se do nich pustit také. Já se ale přiznám, že z kynutého těsta mám stále respekt a ještě se s ním trochu bojím pracovat. Snad se letos dostanu k tomu zkusit aspoň vánočku!

2 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 13. září 2010 v 19:23 | Reagovat

tak aŤ vám to rychle staví ;-)
housky vypadají úžasně :-)

3 phereniss phereniss | E-mail | Web | 14. září 2010 v 20:37 | Reagovat

zdravím po dlouhé době na kopec….jůůů houstičky, vypadají velmi mňamózně…asi budou na víkend…..už se těším na další povídání a receptíky,…a přeju ať už bydlíte tak jak máte pod novou střechou…mějte se moc hezky pherenis

4 Veska Veska | 16. září 2010 v 7:23 | Reagovat

Teda housky jsou jak od pekaře,cítím tu jejich vůni :-x
Prvořadé je teď pro tebe bydlení ,takže ať už máte střechu nad hlavou hotovou .

5 DolceVita DolceVita | Web | 18. září 2010 v 1:02 | Reagovat

Takové housky opravdu každý pekař neumí :-)

Ahoj Klárko! Zase jsem se tu pokochala úžasnou a inspirativní domácí kuchyní. Dlouho jsem tu nebyla a o hodně přišla :-) Pořád to tady tak krásně voní … čím dál tím lépe ;-) Ať se vám všem daří!

6 Klára Klára | E-mail | Web | 18. září 2010 v 11:02 | Reagovat

[1]:Děkuji, já myslím, že mírná pokora neuškodí, respektu ale netřeba – kynuté těsto nakonec zjistíš, že je jedno z nejjednodušších. I když pravda – dobrý robot tomu hodně pomůže :-))) ;-)

7 Klára Klára | E-mail | Web | 18. září 2010 v 11:04 | Reagovat

[2]: Děkuji – jsme opravdu v docela veliké zkoušce, je tu trochu zima :-)), ale vzhledem k tomu, že děti to berou s nadhledem, nelze jít horím příkladem a stěžovat si :-))). Trochu jsem ale začala propadat panice, když se včera ráno nejmenší dítě vzbudilo a zeptalo se, kdy už bude padat sníh? :-))) Když vše dobře dopadne, příští pondělí se nastěhujeme- nemůžu se dočkat :-))

8 Klára Klára | E-mail | Web | 18. září 2010 v 11:05 | Reagovat

[3]: Moc děkuji, taky se těším, že už bude víc klidu a zase se do toho pustím něja vehementněji :-))

9 Klára Klára | E-mail | Web | 18. září 2010 v 11:06 | Reagovat

[4]: Díky Vesko – upřímně, když jsem je dala na stůl, veškeré tělní čidla si žádala svou porci – neodolala jsem a hned několikrát !! :-))

10 Klára Klára | E-mail | Web | 18. září 2010 v 11:08 | Reagovat

[5]: Děuji moc za přání, zase chytám trochu slinu :-)), už tu není tolik pomocníků a tak se tak nějak začíná vařit snadněji :-))), ale bylo to příjemné – komplimenty, jeden by si na to hned zvyknul. Krásný den …. :-)

11 Madla Madla | Web | 18. září 2010 v 13:19 | Reagovat

Krásně voňavé a lákavé houstičky, na kterých jde vidět, že byly pečeny s láskou a péčí. Takové housky se prostě v krámu nekoupí :-)
Přeju vám všem na kopci, ať máte útrapy z provizorního bydliště a bez dojící krávy rychle ze sebou a a´t hlavně vše ve zdraví přežijete.

12 primula primula | Web | 19. září 2010 v 20:24 | Reagovat

Houstičky jsou krásné, pro mne velmi známé, protože jsem se jich v životě napekla plno. Mám pět dětí a když byly menší a pak když  dorůstaly, hlavně kluci, bylo to optravdu rychlé a dobré jídlo. Hlavně na výlety a procházky. Někdy jsem ze stejného těsta udělala placičky, naplnila je čímkoliv a upekla z nich pirohy. Náplň byla zeleninová, sýrová i ze zbytků masa, celé posypané semínky… Ať se rychle bydlení vylepší.

13 Klára Klára | E-mail | Web | 19. září 2010 v 22:20 | Reagovat

[11]: Děkuji, snad už se bydlení v chalupě blíží. Už se dočkáme :-) :-) a housky vřele doporučuji, vůbec nejsou složité a pak je radost se na ně jen dívat :-D

14 Klára Klára | E-mail | Web | 19. září 2010 v 22:21 | Reagovat

[12]:Děkuji moc. To je výborný nápad s pirohy. Určitě to vyzkouším. V sobotu jedeme na slavnostní zahájní školy, tak bych mohla do vlaku. Housky jsou opravdu moc fajn – jsou výborné, levné a rychlé. Naprosto ideální situace :-D

15 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 24. září 2010 v 19:47 | Reagovat

moc vám přeji, ať máte brzy hotovo a daří se ;-) housky domácí musí být určetě něco moc fajn 8-)

4 komentáře to “Houska konzumní”

  • avatar awakened:

    Houstičky se povedly. Tekutiny jsem si radši změřila, přeci jen napoprvé mám vždycky strach, aby to vyšlo. Třeba to někomu pomůže. Mléka jsem dala na kvásek 100ml a vody potom do těsta 800ml a bylo to přesně akorát na hladké těsto, které dobře nakynulo a výborně se s ním pracovalo. Vůbec se nelepilo, nebyla potřeba už žádná mouka při motání houstiček. Jinak soli jsem dala polévkovou lžíci a bylo to málo, snese to soli daleko víc. Trošku mě, ale mrzí, že z houstiček cítím droždí, příště se vrhnu radši na kváskové…

  • avatar Cherry:

    Housky vypadají tak skvěle, že jsem se do nich o víkendu pustila. Vše šlo hladce, jen mě trochu zarazila chuť. Připadají mi takové sušší. Čím to může být?

  • avatar Katka:

    Tak moji radost trošku zkazilo, že do ruhého dne housky téměř ztvrdly, což mě utvrdilo v rozhodnutí, péct i housky a rohlíky z kvásku. Už jsem to zkusila viz komentář pod „variace na konzumní rohlíky“. Povedly se!

Přidejte komentář