Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař
Pacholíček, nebo pribináček – letitý výrobek, který není rozhodně příkladem zrovna vyvážené stravy. Je poměrně hodně tučný, ať ten kupovaný, nebo doma dělaný – ten co je doma dělaný a není tučný, nemá zase chuť ani konzistenci pacholíka. Je to pak prstě nízkotučný tvarohový krém. Ale pokud se nejí v extrémně velikém a častém množství ….. což ostatně ani u pacholíka není moc možné – je tak sytý, že ho stačí skutečně málo.
S pacholíčkem, nebo s pribináčkem je to stejné jako s domácím tvarohem. Receptů je poměrně velké
pacholík
množství. Tento recept neobsahuje škrob – tedy často přidávaný puding, ani tuk ve formě másla nebo rostlinnéh tuku.
Vše, z čeho děláme pacholíka je tvaroh – 1kg a to tučný. Smetana – 200ml, 3x vanilkový cukr a cukr moučka podle potřeby. Nezbytné je vše rozmixovat mixérem a nikoli šlehačem. Šlehač, sebevýkonnější, nikdy neudělá z tvarohu krémovou konzistenci. Je potřeba mixér, jedno, zda stolní, nebo tyčový.

Pacholíka lze podávat buď bílého, nebo do něj namixovat kakao a udělat z něj kakaový krém. Lze nandat do  misky jen lžící nebo lze použít stříkací kornout na šlehačku. Nevydrží příliš dlouho – není dobré ho příliš dlouho skladovat, je to krém spíš k okamžitému použití.

9 komentářů to “Domácí pacholíček”

  • Veronika:

    Dělala jsem dnes k snídani s pravou vanilkou a byl výborný, moc jsme si s manželem pochutnali.

  • Moc děkuji za výborný recept :) Děti i tatínek si moc pochutnali. Měli jste pravdu, opravu nevydrží příliš dlouho !

  • Zdravím, včera jsem dětem otevřela Tvoroháčka ( kupovaného ) a v krabičce byla jen polovina obsahu, který by se tam jinak vešel. Takže za hodně peněz málo muziky. Dneska vyzkouším tento recept a jsem zvědavá, jak to dopadne :)

  • Skaredec:

    Zdravim na kopec … vcera jsem delala tvaroh (miluju zimu – na jizni polokouli,mam malinko casu na experimenty …) a jak jsem tak umyvala nabobi … proste – uz je to udelano , uz je to hotovo a publikovatelny nazor by se dal vyjadrit slovy – Jeeeeee,ja jsem hloupa, jeeeee to bylo dobre !!!
    a pak ze na podzima v zime lide podlehaji depresi …

  • michp:

    Už neviem na ktorej stránke som objavil recept na pribináčka – na Slovensku to bol termix (termizovaný tvaroh) – recept bol podobný ako máte Vy, ale namiesto kakaa sa použil karob.

    Tvaroh zbieram postupne z 2-3 dní, postupne do každej dávky pridám 20% cukru, rozmiešam a dám v gastronádobe (ďakujem za typ :-))do chladničky, kým nemám cca 2,5kg tvarohu + 500g cukru.
    Používam zavárané ovocie aj so šťavou. Zo začiatku som tvaroh len rozmiešal, ale na popud fajnovejšieho jazyka ako mám ja, som ho začal mixovať. Pridám svoj postup, snáď niekoho inšpirujem :-)

    – Na každých 500g tvarohu (používam kozí z kravského som ešte neskúšal) ide 100g cukru (trstinový)
    – 250ml 33% šľahačkovej smotany
    – ovocný kompót – na 2,5kg tvarohu asi jednu 0,7l zaváraninu, lekvár, čokoláda s vysokým obsahom kakaa, vanilka – kto má na čo chuť…

    Cukor sa vymieša nad parou zo šľahačkou a postupne sa pridáva tvaroh, pri teplote okolo 40 st.C začne rednúť, vtedy použijem ponorný mixér, ak použijem kompót pridám aj šťavu a vymixujem do hladka. Zavárané ovocie, napr. ríbezle alebo maliny stačí vmiešať, hrušky sa môžu tiež pomixovať – kto má ako rád. Netreba sa báť že to bude riedke, po vychladnutí pri izbovej teplote hmota drží na lyžici a po vybratí z chladničky je problém nabrať si.
    Hmota sa stále zohrieva, až je tekutá – cca 60 st.C. Plním ju do čistých sklenených pohárov od detskej výživy (150g), majonézy (200g) alebo veľkej horčice (300g) – rodinné balenie :-).
    Z 2,5kg tvarohu mám skoro 5kg hmoty. Dávkujem podľa digitálnej váhy a pohárov, 150g je chuťovka a z 200g sa dospelý človek zasýti.
    Ešte teplé vopchám do prázdnej umývačky riadu a spustím program 70 st.C (nech sa termizuje :-)) na polovičnú náplň čo je necelé 2 hodiny, po miernom vychladnutí ich dám do chladničky, kde vydržia dlho… testoval som už cca 3-oj týždňové a nejavili známky pokazenia.

    Tiež je možná variácia na slano – termizovaná nátierka, ale v tom prípade by som pridal asi viac šľahačky, aby sa to dalo natierať.

    Teplota aj čas by moli byť asi kratšie, ale inú možnosť ako to spracovať nemám. Skúšal som poháre termizovať na cca63-65 st.C a 30 min. vo vodnom kúpeli na sporáku, ale je to problematické udržať stabilnú teplotu, hlavne pri veľkých pohároch je ťažké určiť, že teplota v strede pohára je naozaj 65 st.C a nie menej, nehovoriac o tom že je to trvá minimálne hodinu, kým sa všetko prehreje a celý čas to treba strážiť.
    Ešte by bola dobrá alternatíva elektrický zavárací hrniec s potenciometrom, kde sa dá nadstaviť akákoľvek teplota, ten by bol možno dobrý aj na výrobu jogurtu – keď sa mi ho podarí požičať, napíšem ako to funguje :-)

    • @michp: díky moc. Hned jsem to musela zkusit. Výsledek takový, že lze jak podle vašeho receptu, tak i jen bez smetany, rozmixovaný a termizovaný. Máte taky termix hrudkatější, než jsou termixy kupované? je to kvůli absenci všech těch látek, co přidávají pro rozpustnost atd. nebo se vám povedl termix zcela hladký, jako tvaroh, když ho lijete do sklenice? díky moc za návod i za případnou opověď a hezký den.

      • michp:

        Som rád že som Vás inšpiroval :-)
        Termix mávam úplne hladký, možno je to aj tým, že kozí tvaroh je oproti kravskému odosť jemnejší, aj keď by som skôr povedal, že smotana v tvarohu funguje ako spojivo, to ako keď spravíte nátierku a nedáte do nej maslo. Pri natieraní sa trhá a nedrží pohromade.
        Tým že sa tvaroh rozmixuje, medzi kúsky sa dostane šľahačka a potom to pôsobí jednoliato. Ale to sú len kozmetické detaily. Pri tomto recepte ide hlavne o predĺženie trvanlivosti.

        Určite niečo na jemnosti napomôžu pridané chemické látky, ale tým by som si hlavu nelámal – hlavne preto, že Vy to máte zo 100% tvarohu, čo sa o kupovaných produktoch nedá povedať.

        Ešte by som chcel pripomenúť – sľúbila ste mi recept na syr akawi, tak sa pripomínam ;-)

        Michal

        • michp:

          Až teraz som si prečítal článok na hlavnej stránke – Obalovaná cuketa jinak – :-)
          No viete ako to je, najprv je koza, potom druhá, potom mlieko, a veľa a keď už neviete čo sním, začnete experimentovať :-)
          Experimentovanie je priamo úmerné množstvu vyprodukovaného mlieka… A ja fakt neviem čo sním :-)
          Trochu to súvisí aj s fajnovým jazykom, ale to naozaj len trochu ;-)

          Prajem pekný deň na kopec :-)

  • Taková jasná věc a my na to nepřišli… Pořád jsme měli pacholíka hrudkovatýho a dětem se zvedal žaludek..Jsou to můry..Teď díky vám máme pacholíčka jako vánek..Díky…

Přidejte komentář