Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Bramborové noky jsou alternativou k bramborovým knedlíkům. Těsto na ně může být
bramborové špalíčky
malinky řidší, než na knedlíky a mohou být bud hladké, nebo jemně rýhované vidličkou. Udělala jsem pár rýhovaných, ale mé dnešní odhodlání – vzít každý ten malý kousek a narýhovat ho vidličkou vzala velmi brzy za své, takže nakonec jen hezky hladké noky. A podle hesla „mírná nerovnost, oku lahodí“, není špalíček, jako špalíček :-))
Suroviny potřebné na noky : brambory – množství těsta dost nabyde přidanou moukou, proto zhruba jen polovinu brambor, které se vaří normálně jako příkrm, na zhruba 1 kg brambor 2 vejce, mouku – tolik, aby vzniklo hezké, nelepivé těsto, sůl.
Na špenát: dva špenátové protlaky, 2 vejce, sůl,50 ml smetany a 3 lžíce mouky.
Na cuketu: 2 cibule, 1/4 cukety, paprika sladká, sůl, pepř, nové koření,olej
bramborové špalíčky
bramborové špalíčky
bramborové špalíčky
Nejprve je nutné dát vařit brambory ve slupce v osolené vodě. Uvařené brambory se zcedí, oloupou a vloží do mísy. Buďto se nastrouhají, rozšťouchají, já je rozdrtím třecí lopatkou v robotu. Do těsta přidám sůl, vejce a tolik mouky, aby těsto nelepilo. Nemusí být extra tuhé, jen tak akorát :-))
bramborové špalíčky
Postupně si udělám z těsta dlouhé úzké hady, ze kterých krájím krátké, cca 2-3 cm noky, které lze :-)) ozdobit hrotem vidličky. Noky pak naházíme najednou do osolené vroucí vody. Po chvíli zkusím, zda je nok uvařený – nevaří se příliš dlouho. 10 minut je maximum, spíše kratší dobu. Noky zcedím.
Mezitím si nakrájím cibuli na kostičky a jednu polovinu na proužky a vložím na rozpálený olej, přidám na tenké plátky cca 0,5cmx1cm nakrájenou cuketu, chvíli osmahnu, osolím, opepřím a okořením sladkou paprikou. Za občasného zamíchání nechám chvíli osmahnout.
Jednoduchou verzi špenátu – vložím špenátový protlak do hrnce, nechám do horka, přidám vejce, sůl a smetanu, nakonec 3 lžíce mouky a chvíli vařím do zhoustnutí.


Komentáře

1 janka janka | E-mail | 7. prosince 2010 v 22:47 | Reagovat

tak si myslím, že se tohle jídlo objeví u nás tento týden na stole, díky za inspiraci… ;-), někdy fakt nevím, co vařit, ale jednou přišel Ondra s tím, že slyšel někdy o půlnoci ( při bouchání piliňáků..) pořad s nějakou kuchařkou a přišel s nápadem jídelníčku, tak jsem se inspirovala a mám dané přílohy na každý den a podle toho vymýšlím, co bude a nepronásleduji rodinu pro ně strašnou otázkou , co by si dali… :-D

2 Veska Veska | 9. prosince 2010 v 7:26 | Reagovat

zajímavá kombinace – špenát-noky a cuketa to jsem ještě nejedla :-)

Přidejte komentář