Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Někdo se těší, až bude jídlo jíst, jiný, až ho bude dělat. Hezky to máme na tom světě rozdělený.

vánočka z celozrnné mouky
Vánočka bylo to poslední, co letos vyšlo podle mých představ, ale nakonec realita, i když nechtěná, představy v mnohém předčila. Vánoce už neslavíme desátým rokem – ale jak rostou děti, postupně se začalo dělat cukroví, chodí se do lesa pro padlé špičky, dělají se perníčky a pusinky, strom se pak ozdobí pár perníčky a pár pusinkami a v podstatě zůstává spíše čistě zelený a po novém roce ho sežerou kobyly. Taky je taková slavnostnější večeře, salát a ovesné karbanátky. Na tomto se to v podstatě ustálilo, i když letos přibyla ještě jedna malá rachejtlička večer. A taky prasátko, to taky je. Takže v podstatě pravé Vánoce, protože ty dárky, které se nám podařilo vyexpedovat kamsi, možná i díky tomu, že je děti nikdy na Vánoce neměly, samotným svátkům, jako kdyby spíše škodily. A protože děti nasávají z okolí vše, co lze, píšou si také za okno, ale vědí, že si můžou přát jen nehmotné věci. Vloni to byl zamrzlý rybník po celou zimu, aby nebyly po celou zimu nemocný a mohli chodit bruslit, aby napadlo hodně sněhu a miminko. Pan domácí sdělil, že je jasně daný, že Jéžíškovi se píše o nehmotný věci a že by si mohly počkat na svoje…..:-)) Tak takto to bývá běžně….. ale letos jsme ze své tradice trochu vybočili. Ve středu jsme dostali chuť na sociální kontakt a sešli z kopce a tím pro nás Vánoce skončily. Štědrý den vypadal tak, že žádné z dětí nepozřelo ani sousto, což mělo tu výhodu, že měly velikou šanci na to, aby viděly zlaté prase, ale mě se den před tím buchta na prase rozpadla, nakonec jsem z ní udělala hmotu na rumové kuličky a čtyřiadvacátého jsem byla docela ko. Po hodně, hodně dlouhé době. To je výhoda života na kopci. Téměř žádné nemoci. Ale nesmí se sejít dolů. A tak jsme všichni disciplinovaně leželi, já zvládla jen do zlaté fólie zabalit dětská prasátka s mašlí a s mincí a s prskavkou je dát za okno. A pan domácí, jediný fit, seděl u stolu, na kterém byly dvě vánočky, cukroví a obrovský hrnec salátu, ze kterého si ho postupně nabíral. Karbanátků nebylo třeba :-)). Chodil po chalupě, topil a těšil se z tak příjemného štědrého dne. A já se taky těšila, protože mi pan domácí zaplatil doménu a webhosting a já jsem se ponořila do tvorby vlastní stránky, aby mi tam už nelítaly reklamy, které se mi nelíbí a  místo uplácávání karbanátků a přípravy slavnostního stolu jsem zjišťovala co je to ftp, jak nahrát na server wordpress a jestli můžu zmáčknout tlačítko – opravdu chcete přidat databázi SQL ??, kterážto tlačítka mě naprosto a zásadně vyvádějí z míry, ale protože se nechci bát strachu, tlačítko jsem zmáčkla a novou databázi vytvořila :-)).. A tak přemýšlím, jestli nová webová stránka, lépeřečeno stará na svém – zda je to hmotné nebo nehmotné přání….
Suroviny na 1 celozrnnou vánočku: 120g másla, 110g cukr krystal, 3 žloutky, špetka soli, kůra jednoho citronu, vanilkový cukr, nebo naškrabaná vanilka, 25g droždí.1/4 litru mléka, 700g mouky celozrnné pšeničné, 50g rozinky, 50g kandovaná dýně, rum, 50g mandlí – pokud chceme variantu s domácí čokoládou, ještě 200g domácí čokoládové hmoty. Tuk na vymazání plechu a žloutek na potření vánočky.
suroviny
Nejprve je nutné spařit a oloupat mandle a posekat je na malé kousky. Pár mandlí si před posekáním odendám, abych měla na odzobení vánočky. Pak už kvásek – z trochy mouky, droždí a trochu cukru – to vše zalité vlahým mlékem se rozmíchá a nechá chvíli, než vykyne. Po vykynutí dám do mísy všechny pochutiny – rozinky, které mám namočené v rumu, kandovanou dýni, mandle, citronovou kůru, přidám cukr, naškrábu vanilku, žloutky, trochu soli, vlahé máslo a začnu hníst. Nakonec postupně přidávám mouku a zbytek mléka.
Do čokoládové varianty přidám na kousíčky nakrájenou čokoládovou hmotu a také si nechám kousek na konec, na vánočku.
vánočka z celozrnné mouky
Těsto dám kynout do tepla na zhruba dvě hodiny.
vánočka z celozrnné mouky
vánočka z celozrnné mouky
Po dvou hodinách těsto rozdělím na devět pokud možno stejných dílů a z každého dílu uválím hada.
vánočka z celozrnné mouky
Splétám nejprve vánočku ze čtyř pramenů. Druhé patro je vánočka z pramenů tří a poslední patro jsou jen zamotané dva prameny. Pan domácí byl kdesi, tak mi fotku fotila dcera, nezvládly jsme tedy úplně nafotit každý krok, ale jen pro ilustraci.
vánočka z celozrnné mouky
vánočka z celozrnné mouky
vánočka z celozrnné mouky
Vánočku rukou hezky usadím, trochu malinko jí splácnu, aby patra pěkně držela pohromadě a přenesu jí na vymazaný plech.
vánočka z celozrnné mouky
Nyní přijde na řadu potření žloutkem.
vánočka z celozrnné mouky
Po řádném natření si nakrájím podélně mandle, co mám bokem a zapíchnu je do vánočky vždy ve spoji,pokud zbydou i jinde.Do vánočky s čokoládovými kousky přidávám ještě po kouscích čokolády vždy do spoje.
vánočka z celozrnné mouky
Vánočku vystužím nalámanou špejlí a s těmito špejlemi jí dávám i péci, aby se nerozlezla.
vánočka z celozrnné mouky
Peču na 200 st. v rozehřáté troubě a hlídám, protože rozinky, které vystouply na povrch mají tendenci se připálit . Ihned, jak zhědne, tak vytahuji jemně špejle a  přikrývám alobalem.
vánočka z celozrnné moukyA už stačí jen pocukrovat a nechat vychladnout- nekrájet teplé!!!!
vánočka z celozrnné mouky

Komentáře

1 ufa ufa | Včera v 10:18 | Reagovat

Jééé, ty jsou krásné! :-) mě se tedy tak pěkná nepovedla, ale bude to tím, že musím dělat malé vánočky, protože nemám troubu, a peču v remosce…ale chutná byla, tak co, že nevypadala nějak extra pěkně…:-) dělala jsem obyčejnou, z bílé mouky, protože po tom, co neprošly celozrnné buchty, by vánočka neprošla tuplem…ale já si ji pro sebe jednou udělám, zajímá mě totiž jaká je…:-) Lucie uFa

2 Jana Jana | E-mail | Včera v 17:20 | Reagovat

Jaká je? Suprová !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Už nějakou dobu do pečiva propašovávám mouku špaldovou nebo celozrnou nebo obě :-) a tak si manžel zvykl…….on je bezva v tom, že nelpí na klasice, sám vaří a „nové objevy“ děláme oba:-)
A malé vánočky dělám záměrně, z kila 4, dvě zůstanou venku a dvě jdou do mrazáku a na novoroční víkend budou bez pečení:-) Jana

3 janka janka | E-mail | Včera v 21:53 | Reagovat

No krásné, fakt…Dost jsem na vás myslela, jak dopadla štola atd. Já se tedy rozhodla jen pro vánočku, jelikož mám taky jen remosku, jako ufa, tak jsem se vlastně nepouštěla do vánočky , ale upletla jsem věnec, který dopadl skvělě. Jinak už si vaření ani pečení bez celozrnné mouky  nedovedu představit, došla jsem taky k tomu, jak někde píšete, že jen z bílé mouky je to takové nijaké… :-)janka

4 Klára Klára | E-mail | Web | Včera v 22:29 | Reagovat

[1]: Díky Ufo ! O té mouce souhlasím s Janou. Hrozně moc záleží na tom, jak je ta věc udělaná a pokud se jedná o sladké, opravdu je třeba mouku přes síto nebo cedník přesát, protože do sladkého je hodně otrub už trochu moc :-). V létě tu bylo hodně lidí, všechno bílomoukožravci a buďto mi všichni nepěkně lhali, aby sem nebyla smutná :-)), nebo jim fakt buchty chutnaly. Je to zvláštní, ale jak nám vůbec nepřijde rozdíl – naopak, teď už nemůžeme bílou mouku, protože je to z ní takové nějaké mdlé. Možná jde fakt o zvyk. My jsme si třeba nikdy nezvykli na kozí mlíko, ten ocas na konci prostě nedáme. Každý má něco a asi nemá cenu to lámat přes koleno, ale zkus to naněčem malém. A velké vánočky – to je daN za velkou rodinu. Pamatuju si, že vždy přinesla vánočky na vánoce babička a ty byly pro mě nedostižný sen :-D :-D Krásný večer a až bude zase něco dobrýho u Italů, ráda se dozvím…. :-)

5 Klára Klára | E-mail | Web | Včera v 22:30 | Reagovat

[2]: Už jsem odpověděla v podstatě minulým komentářem, naprosto souhlasím !!! A taky souhlasím, že pán domu je v tomto dost zásadní jednotka. Pokud je přístupný, vše jde hned lehčeji :-)

6 Klára Klára | E-mail | Web | Včera v 22:35 | Reagovat

[3]: Milá Janko, přijímám tvou nabídku na tykání veřejně :-)),protože se nejsem schopná dostat k mailu. Když mi tu někdo vyká, je to pro mě hrozně zvláštní. Určitě tykej, já budu jen ráda, mě je to také mnohem příjemnější. Štola je ještě zabalená, rozhodně poreferuji. Naše
vánoce byly tristní – velký hrnec uprostřed stolu a všichni v posteli, takže čekám nahosty, zítra bude repete salátu, protože děti si ho přes chřipku moc neužily a na štolu taky dojde!!!! :-) Krásný večer

16 Pipi Pipi | Web | Včera v 9:53 | Reagovat

[15]: Souhlasím, musí to být u vás moc pěkné a také mnohem romantičtější než svátky ve městě (ačkoliv bílá Praha… :-)

Ještě by mě zajímalo jak slavíte silvestra? také nevšedně, počítám… ?

17 janka janka | E-mail | Včera v 22:25 | Reagovat

Tak tedy ahoj Kláro ..:)),No tak právě jsme se s manželem dostali v debatě od vašich vánoček až k tomu, jak bychom mohli v klidu slavit Vánoce :-D. Uvědomuji si, že tenhle štědrodenní a večerní stres jsem měla taky,tedy letos to bylo trochu lepší protože jsem se na to tak trochu vykašlala a řekla jsem si, že se z toho kvůli všem ostatním přece nezblázním… ;-), Ale vše jsme to nezmákli, protože jsme hodovali :-)a mladší syn se nám o půlnoci krásně poblinkal, tak mi dal najevo, že jsme to vše udělali nějak blbě :-( O_O , tak jsme teď pomalu vymysleli to , jak to skoro neslavit, či spíš slavit , jako kdyby se nic neslavilo :-D :-Dto jsem se do toho nějak zamotala :-) Janka Přeji brzké uzdravení… ;-) :-)

18 Myosotis Myosotis | E-mail | Web | Dnes v 11:15 | Reagovat

Také se obdivuji vánočkám a Vám ještě víc. Smekám před vaší odvahou vrhnout se do stavby stránek ve wordpressu. Vím trošku zač je to loket, když se dívám milému přes rameno a jako netechnik do toho ne a ne proniknout.

Držím palce ať nové stránky hladce běhají a výborně vypadají. :-)
Budu je zvědavě vyhlížet. ;-)

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

9 Odpovědi to “Vánočka z celozrnné mouky”

  • Misa:

    Zdravim na kopec konecne jsem si na poste vyzvedla knizku Domaci pekar a prvni co vyzkousim bude prave vanocka jen prosim, kolik vazi upecena vanocka z teto davky? Dekuji a preju krasnou nedeli

  • Petra:

    Přidávám do vánočky mletý badyán a je to výborné a voňavé:-)

  • BrunoRAIS:

    A někdy se mi s tim nechce ani plést, tak to jde do formy jen tak. Vlastně taková makovka

  • BrunoRAIS:

    Já vánočku upletu a prdnu jí kynout do téhle formy. A rovnou to pak jde do trouby. Vlastně v té formě dělám skoro všechno co se dá. A také jsem chtěl vyzkoušet jak funguje vkládání obrázků a hlavně velikost. Tak třeba to někoho inspiruje.

  • smilingginger:

    Milá Kláro, zrovna jsem vyndala z trouby vánočku. Není zdaleka tak krásná jako ty tvoje – trochu se mi rozjela a praskla, ale zato je obrovská – pekla jsem ji totiž poprvé a rovnou z žitného chlebového kvásku.Jak jsem si jednou,asi tak před půl rokem dle tvého návodu začala s kváskem, nějak už nemůžu jinak. Ten můj fešák šikovnej se jmenuje Brad Pitt a umí skvělý chleba a dalamánky, díky kterým mě můj muž chválí kudy chodí a jejichž fotkami dráždí svě hladové kamarády na sociálních sítích. A to vše díky tobě. Dík za velkou inspiraci, a tím velkou myslím opravadu velkou, vytvářím obrovské pecny a 20 dalamánků k tomu, nějak vždy zapomenu, že nás není 7 ale naše jednotka je pouze dvoučlenná. No aspoň máme na rozdávání…
    A taky díky za tu legraci, co tu na kopci máte, je to tu moc fajn. Smilingginger

  • Janka K.:

    Dobrý den Kláro,
    mám dotaz ohledně vánočky z celozrnné mouky. Zkoušela jsem péci o víkendu, ale nepovedla se dle mých představ. Teda je fakt, že jsem dala 100 g pohankové mouky a zbytek špaldové a asi o něco více droždí, nechala kynout asi dvě hodiny, po upletení taky další dvě, no a vánočka prvně rostla a vypadala slibně, ale pak se začalo vrchní patro jakoby bořit do toho spodního a při pečení se to jaksi celé splesklo a šlo by s ní vysklívat. Chuťově nebyla zlá, ale chutnala spíše jako koláč a nebyla moc vláčná… Pekla jsem na krapet nižší teplotu déle. Tak a teď bych ráda tu radu, čím by to mohlo být, zda moukou, délkou kynutí nebo teplotou trouby? Peču teda z celozrnné mouky buchty a ty jsou fajn, i koláče, ale vánočku jsem zkoušela poprvé…Bílou doma nemám a nehodlám s tím začínat. Díky za jakoukoliv radu, Janka K.

  • Vánočka – to bude podobné jako chleba – cena za vytrvalost :-)))

  • Veska:

    Vánočka je pro mě nedostižná meta a mám sen upéct přesně takovou babiččinu vánočku,v těchto chvílích moc lituji,že nepočkala až vyrostu aby mohla radit,takto musím jen slintat nad tvojí protože vypadá stejně jako ta od babičky když ji vytáhla na stůl a donesla hrnek s čerstvě nadojeným mlékem

  • Myositis: děkuji moc za milý komentář, je to přání nechtěného, přišel chvíli před tím, než jsme stránky pustily do světa, tak moc děkuji za přání, mějte se moc hezky a těším se na další shledávání …:-)

Přidejte komentář