Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘vánočka’

Vánočka patří mezi pečivo, které připravují i ti, kdo neslaví advent.  První zmínka o vánočce sahá až do 16. stol. a během její existence se pojmenovávala různě: „pletenice“, „calta“, „pletanka“ atd. Svým tvarem má připomínat zavinovačku s novorozencem a peče se jako symbol plodnosti – nového života, což se nevztahuje pouze na narození dítěte, ale také např. na kvalitní úrodu obilí.

Do těsta se běžně přidávají rozinky, mandle, kousky čokolády, kandované ovoce. Následně se těsto dělí na správný počet pramenů, které se splétají. Někdo splétá zároveň z 8 pramenů, někdo splétá po patrech 4-3-2, tedy z 9 pramenů. Někdo plete pouze cop o 3 pramenech.
Před pečením pekaři většinou potírají vánočku žloutkem, někdo máslem a zdobí nasekanými mandlemi na plátky, na kousky nebo na osminy. Plátky i kousky se vánočka posypává, osminky se zapichují.

Read the rest of this entry »

Sladký pšeničný kvas docela rychle jede, zvláště, když je opakovaně přiživován a tak to člověka nutí péci a péci a péci, protože vyhodit kva jednoduše neumím. Lze ho přidávat i do chleba, kde se sladká chuť krásně ztratí – cukr bude využit, ale já používám dále a dále na sladké, které mě nyní hodně baví.

Dnes je to recept na chlebíček ze sladkého pšeničného kvasu, který je alespoň 2x za sebou přiživován a vytvořen byl z běžného pšeničného kvasu, který jsem si zase vyrobila z kvasu žitného.

Pokud nemáme pšeničný kvas, postup je následující: Read the rest of this entry »

Máme za sebou poměrně náročných pár dní, respektive spíše rodiče a sestra se švagrem, protože my jsme se upíchli někam na kopec, hodně daleko a jsme spíš jen morální podporou. Moje maminka byla vždy hodně excentrická, živá, temperamentní. To je možná důvod, proč, ač měla řidičák, nikdy moc neřídila. Existuje jen několik epizod, kdy si maminka sedla za volant (153 cm, 45 kg). Read the rest of this entry »

Někdo má rád zcela a nekompromisně tu svou, případně maminčinu či babiččinu vánočku – u nás je to tato, někdo dává přednost štole, někdo sfoukne obě a pak jsou tací, co mají rádi experimenty a třetí vánoční svátek už by chtěli zkusit také něco jiného. A pro ty je tento recept, který vypadá trochu složitě, ale opak je pravdou. Delší čas, který recept potřebuje neznamená vždy nezbytnou přítomnost kuchaře, těsto sice déle leží, ale zároveň může stejně dobře ležet i ten, kdo podle něj právě vaří :). Je jen potřeba to ohlídat a připravit si velmi jednoduché základní těsto den předem.

Je to vánočka podle receptu Cirila Hitze o kterém jsme psala jako autorovi v článku základní knihy na letošní zimu. Kdo zná pečení Petera Reinharta, je mu hned jasné, že se jedná o pečivo nadýchané, přes noc kynuté v chladu a silně připomínající – alespoň mně, Německo a jeho právě takové motané stuhy, pokrývané cukrovou polevou, které nám vozil dědeček od babičky – z obchodu od babičky :-). Read the rest of this entry »

Někdo se těší, až bude jídlo jíst, jiný, až ho bude dělat. Hezky to máme na tom světě rozdělený.

vánočka z celozrnné mouky
Vánočka bylo to poslední, co letos vyšlo podle mých představ, ale nakonec realita, i když nechtěná, představy v mnohém předčila. Vánoce už neslavíme desátým rokem – ale jak rostou děti, postupně se začalo dělat cukroví, chodí se do lesa pro padlé špičky, dělají se perníčky a pusinky, strom se pak ozdobí pár perníčky a pár pusinkami a v podstatě zůstává spíše čistě zelený a po novém roce ho sežerou kobyly. Taky je taková slavnostnější večeře, salát a ovesné karbanátky. Na tomto se to v podstatě ustálilo, i když letos přibyla ještě jedna malá Read the rest of this entry »