Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Sladký pšeničný kvas docela rychle jede, zvláště, když je opakovaně přiživován a tak to člověka nutí péci a péci a péci, protože vyhodit kva jednoduše neumím. Lze ho přidávat i do chleba, kde se sladká chuť krásně ztratí – cukr bude využit, ale já používám dále a dále na sladké, které mě nyní hodně baví.

Dnes je to recept na chlebíček ze sladkého pšeničného kvasu, který je alespoň 2x za sebou přiživován a vytvořen byl z běžného pšeničného kvasu, který jsem si zase vyrobila z kvasu žitného.

Pokud nemáme pšeničný kvas, postup je následující:

1. krok – do sklenice vložíme 1 lžičku žitného kvasu, přidáme 2 lžíce hladké mouky a 2 lžíce vody, zamícháme a necháme několik hodin nakvasit

2. krok – do sklenice opět přidáme stejné  množství hladké mouky a vody, zamícháme a necháme kvasit

3. krok – odebereme 50 g pšeničného kvasu do jiné sklenice, přidáme 50 g cukru krystal, 100 g hladké mouky a 100 g vody, zamícháme a necháme kvasit

4. krok – ze sklenice odebereme tolik kvasu, aby nám v ní zbylo pouze 100 g sladkého kvasu, přidáme 200 g hladké mouky, 200 g vody a 50 g cukru, zamícháme a necháme nakvasit. Po pár hodinách již budeme moci tento finální kvas použít. Zbylý kvas již přiživujeme takovou dávkou mouky, cukru a vody, aby nám vystačila na další počení, nebo pouze malým množstvím jako záchovnou dávkou.

Suroviny na sladký chlebíček

500 g sladkého kvasu (postup viz výše), 560 g celozrnné pšeničné přesáté mouky, 170 g hladké mouky, 260 ml vody, špetku soli, 2 vejce, 50 g másla, 170 g cukru, citr. kůru, rum, 100 g kandované pomerančové kůry. Na posypání 20 g čokolády a 30 g mandlí. Na polevu 1 bílek a moučkový cukr dle chuti.

Všechny suroviny vložíme do mísy a pečlivě uhněteme. Poté přikryjeme mísu mikrotenem a uložíme na cca 12–18 h do lednice.

Poté mísu vyndáme z lednice, necháme na lince v pokojové teplotě dále kynout cca 2 h. Těsto pak přendáme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na 6 díků. Ze tří dílů umotáme vánočku a ložíme ji do vymazané formy na biskupský chlebíček (cca 26 cm dlouhá – ta delší). Opakueme z druhých tří dílů do druhé formy. Chlebíček ničím nepotíráme, nýbrž ho posypeme nasekanou čokoládou smíchanou s nasekanými mandlemi (pouze částí a co nejjemněji nasekanou).

Dáme péci do trouby rozpálené na cca 190 °C na cca 35-45 min. Poté vyndáme, vyklopíme z formy a ještě za tepla potřeme polevou z našlehaného bílku utřeného s moučkovým cukrem a potřený povrch posypeme zbytkem sekané čokolády a mandlemi.

5 Odpovědi to “Sladký kvasový chlebíček do formy”

  • vav:

    Dobrý den,

    jsem zvyklá, že když někde píšete o vejcích, dám tam víc kvasu. Proč poleva musí být z bílku? Nemůže být čooládová? Jedno z mých dětí má alergii na vejce. Čili bílkovou polevu opravdu ne.

    Mohla byste, prosím, myslet na lidi, co mají alergii na vejce? Ve školce i ve škole je dost dětí s alergií na vejce.

    Děkuji,

    Vav

    • Dobrý den, snažím se být maximálně vstřícná, ale u tohoto komentáře už jsem se opravdu zarazila. Zkouším si představit, co by se stalo, kdyby recept četl celiak, diabetik, ten, kdo má low carb dietu, alergii na mandle, alergii na mléko…. Omlouvám se naprosto upřímně a bez ironie, že nemyslím na lidi s intolerancí a alergií na vejce, ale prostě a jednoduše předpokládám, možná mylně tedy, že takový člověk si recept automaticky upraví dle svých potřeb a potřeb svých dětí. Samozřejmě nemusíte dávat polevu z bílku, nýbrž z čokolády a ten, kdo má alergii na čokoládu může dát z bílků. Krásný den i vám, hlavně hodně zdraví v této době.

    • Deneez:

      Omlouvám se, ale to snad ani nemůžete myslet vážně. To jako každý, kdo zveřejňuje recepty (na svém osobním blogu!!!) musí mít verzi pro lidi s intolerancí na vejce? Pokud má vaše dítě takový problém, tak si najděte web, který je na to zaměřený. A vyměnit polevu za bezvaječnou je snad úplně nejtriviánější věc, vzhledem k tomu, že tam vejce nehraje žádnou technologickou roli. Doufám, že tady krmím trolla. D.

  • Anonym:

    a co se zbylými třemi díly

Přidejte komentář