Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Včera v Poličce jsem slíbila, že dám k dispozici tabulku, která by vám mohla pomoci se zápisky běžného denního pečení, kdy si nechcete vypisovat rukou od mouky elaboráty, ale jen si zapíšete do přednastaveného vytištěného papíru váhy, časy, to nejzákladnější. Samozřejmě si i ručně spočítáte hydrataci :d
 
Počítá se tak, že se kolonka voda celkem (např. 600 g) vydělí kolonkou mouka celkem (patří tam i slady (např. 1000 g) a vyjde nám 0,6. Následně vynásobíme stem a máme hydrataci, tedy 60 %.
 
Kolonky jiné využívám např. na droždí 25g, nebo u sladů je větší políčko, abych si zapsala nejen gramáž, ale i jaký slad to je. Případně kmín, vločky atd.
U kvasu si kroužkuji, zda se jedná o pšeničný, žitný atd. a rozepisuji rovnou, z kolika množství vody a mouky sestává.
 
Je to rychlý pomocník, který využijete, když se vám zadaří a budete se chtít k hodnotám z receptu vrátit.

Tabulka ke stažení zde.

Vzor ke stažení zde.

Přidejte komentář