Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘kynuté’

Vánočka patří mezi pečivo, které připravují i ti, kdo neslaví advent.  První zmínka o vánočce sahá až do 16. stol. a během její existence se pojmenovávala různě: „pletenice“, „calta“, „pletanka“ atd. Svým tvarem má připomínat zavinovačku s novorozencem a peče se jako symbol plodnosti – nového života, což se nevztahuje pouze na narození dítěte, ale také např. na kvalitní úrodu obilí.

Do těsta se běžně přidávají rozinky, mandle, kousky čokolády, kandované ovoce. Následně se těsto dělí na správný počet pramenů, které se splétají. Někdo splétá zároveň z 8 pramenů, někdo splétá po patrech 4-3-2, tedy z 9 pramenů. Někdo plete pouze cop o 3 pramenech.
Před pečením pekaři většinou potírají vánočku žloutkem, někdo máslem a zdobí nasekanými mandlemi na plátky, na kousky nebo na osminy. Plátky i kousky se vánočka posypává, osminky se zapichují.

Read the rest of this entry »

Běžně k nám sv. Martin skutečně přijíždí na bílém koni, budu upřímná – k naší nevoli. Letos se ale zpozdil, v USA dělá psí kusy a i když jim to vůbec nepřeju, doufám, že tam ještě dlouho zůstane. Nám to velmi vyhovovalo i včera, byl totiž jižní vítr, což je ideální vítr na polský Mieroszow. Netušili jsme však, že v Polsku je 11.11. státní svátek, Den Nezávislosti a to znamená, že má spoustu lidí čas, především paraglidisti.

A kdo by tedy pekl, když může být se svými třemi muži v Polsku, mít báječný pocit, že na zemi je mnohem, ale mnohem menší zima než nahoře na obloze, dívá se neustále kolem sebe, protože plující barevné padáky na obloze člověku nic jiného nedovolí a přemýšlí, za jak dlouho bude zase jaro, začne termika a nebude se stát na jednom místě, ale budou se ti odletivší postupně sbírat různě po Čechách i Polsku. Read the rest of this entry »