Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

119aaaJsem mezisložka ! Dnes jsem to zjistila. Ten poník je pro mě naprosto ideální. Zvládnu ho,postrojím, dokonce mě i poslouchá, což se většinou u nás doma neděje – pes, jen když řeknu „můžeš“ a dostane svou misku, nebo „spinkej“. Kočka tady běhá kolem místnosti půl hodiny, ať se snažím, jak se snažím -pak vejde pan domácí, podívá se a kočka je venku. O dětech vůbec nemluvím a koně – to už je zcela mimo mě. Mám naše zvířata moc ráda, ale nemám pro ně na rozdíl od pana domácího přirozený cit. Jedinkrát jsem měla na starosti všechny, to když si pan domácí totálně rozšrotoval kotník a nesměl půl roku stoupnout na nohu. Většinou stál u okna v momentě, kdy jsem hrdinně s chomouty na rameny vycházela se zvoláním -“ jdu zapřáhnout“! a držel se za hlavu a pak to nevydržel a od okna raději poodstoupil, aby nic neviděl. Jednou jsme se Slávou porazily seník, jednou jsme převrátily  cirkulárku…zvířata si oddychla, když už to pan domácí nevydržel, přivařil si na luční smyk sedačku s pérem, aby byla noha hezky odpérovaná a já pak už jen zapřahala, podávala berle, zase nosila šrot,  a zase podávala berle  a kochala se – to mi jde !:-))  Poník je výborný, ale bohužel mě neuveze. Takže to, že mě poslouchá je naprd, dokud nebudu mít svůj vozejček na vožení hnoje na záhony a do skleníku. Nakonec se ale i mezičlánek uplatnil – nejstarší dcera je přeci jen stále ještě lehce nesvá a proto jezdí kolem chalupy a tak jsem si vzala pohorky, dcera sedla na koně a já běžela vedle nich. Po 4 kilometrech v docela hlubokém sněhu a v lese- takže po 40 ti minutách :-)) jsme se vrátily a já říkám panu domácímu, jak to Ester hezky šlo, jak se snažila, jak se ptala, co a jak a odezva na to byla “ proboha, doufám, žes jí neradila !!!!“:-)) Takže jsem se vrátila pokorně ke svým vařečkám a šla dělat večeři :-))

Dnešní tvarohová buchta je rychlá a je to ideální recept pro ty, kteří mají přísun tvarohu a nevědí co s ním. :-) Má tři vrstvy, ale jen dvě těsta -jedno tmavé, jedno světlé a je velmi, ale velmi dobrá.

Tyto suroviny jsou na jeden plech : 1+1/2 hrnku mouky pšeničné celozrnné, 1 hrnek cukru krystal, 3/4 hrnku oleje,1 hrnek mléka,1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce kakaa. Toto je na první těsto a z tohoto těsta si odlijeme 1/2 hrnku těsta.

Nejprve utřeme vejce, přidáme cukr, vanilkový cukr, olej, mouku,mléko, prášek do pečiva a kakao. Jak je uvedeno výše, odlijeme si půl hrnku bokem a zbytek nalijeme (těsto je docela řídké) na papírem vyložený plech.

Dále si ušleháme 500g tvarohu, 1 hrnek cukru, 1 vavnilkový cukr, 40 g maizeny nebo 1 pudingový prášek, 2 vejce, 1/2 hrnku mouky115aaaa

toto těsto nalijeme na těsto hnědé , stěrkou pěkně roztáhneme – trochu se nám těsta promíchají a nakonec pokapeme zbytkem hnědého těsta, které je odstavené v hrnku. Vše dáme péci do trouby zhruba 200 st. horké. Buchtu krájíme až studenou.

Ideální je s rybízovým koktejlem, který se udělá tak, že se smíchá ledové mléko s marmeládou z rybízu a vše se mixérem umixuje.

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

40 Odpovědi to “Rychlá tvarohová buchta”

  • Ladislava:

    Moc dobrý koláč. Když jsem jej dělala po druhé, nevšimla jsem si, že mi dal manžel tvaroh do mrazáku. Těsto připraveno a co teď. Tak jsem udělala pokus – místo tvarohu jsem použila zakysanou smetanu a bylo to také výborné.

  • BLANKA:

    TAK TED JSEM JI DALA DO TROUBY UZ SE NA NI TESIM

  • KatkaŠlos.:

    Mám jen dotaz, byla bych moc ráda kdyby jste mi někdo odpověděl hned. Jak dlouho buchtu mám péct?

    • Katko, minimálně 20 min, spíš to bude kolem 40-45 min, chce to špejli nebo párátko a zkuste zapíchnout, pokud se bude vyndaná lepit a bude na ní nalepené těsto, ještě dopékejte, ale hlídjte, aby se vám nespálila svrchu. Problém je, že každá trouba peče jinak a je potřeba si to vychytat u té své. (pokud nemáte špejli, můžete použít tenkou pletací jehlici :)

  • Lili:

    Moc dobrá buchta, díky! Už jsem několikrát dělala něco podle receptu z internetu a výsledek byl nevalný… Tentokrát to ale vyšlo dobře, po buchtě se jen zaprášilo. Nepíše se, jaká mouka to má být. Tipuju, že asi polohrubá. Tu jsem ale doma neměla, tak jsem dala 3/4 hladké a 1/4 krupice a vyšlo to dobře. Upeču brzy znova, mám ráda hrnkovky.

  • Jana:

    Chci vyzkoušet buchtu, ale nevím, zda hladkou či polohrubou mouku :o(

    • Vanda:

      Tak jsem tento recept také vyzkoušela,neb jsme se synem začaly (tak před rokem) péct doma chleba a rohliky i housky.
      Máme mouku přímo z mlýna, v obchodě jsou hrozně drahý. U nás se prodává celozrnná žitná kolem 20Kč a ve mlýně jsme ji platily (40kg) 7,20Kč.
      Máme to sice k nim daleko, ale jednou za půl roku se to dá.Kopily jsme : celozrnnou pšeničnou,celozrn.žitnou a žitnou obyčejnou hladkou. Tak jsem proto začala hledat,že bych chtěla upéct též něco k odpolení siestě s přáteli u kafíčka.
      Recept je vynikající,(já zazantně ubrala cukr,neb nesladíme). Bílý cukr je metla lidstva.Je to velikánský lobink,tak se o tom moc nemluví,ale způsobuje obrovské problémy v našem zažívání. Vždyť jsme na předním místě ve výskytu obezity i cévních problémů Je hrozné,že na cukr po prvním použití vzniká v našem organismu návyk,a je potřeba silnou vůli to překonat.
      Recept je moc dobrý. Přeji hezký den a vše dobré.

      • kupicek.mar:

        Vando, ano, buchta je moc dobrá, pečeme ji nejméně jednou za měsíc. A když si k tomu udělám svůj tvaroh, který je mnohem sladší než kupovaný, alespoň nám to tak přijde, tak cukru ubírám nejméně třetinu. Ale buchta fakt super. Mohu se zeptat kvůli mouce, kam jezdíte do toho mlýna? Já v okolí (středoč.) nemohu celozrnnou sehnat, Biovavřinec přestal zpracovávat své obilí a jsem namydlená.Markéta

  • alena:

    Děkuji za recept-vynikající.

  • rabako:

    Dokonalost, už je v troubě druhý plech a nemá chybu!!!! Díky, díky za recept! A ať se daří nejen takové dobrůtky, ale ať se daří i poníkovi!

  • Jana:

    Naprosto vynikající buchta!!! :-) Sice jsem měla jen růžek, protože celý pekáček snědli děti :-) Ale stál za to :-)

  • Verča:

    Tak jsem ji včera vyzkoušela a je moc dobrá. Jen do tvarohové náplně je 1 hrnek cukru moc. Dala jsem 1/2 hrnku a stačí to ;o) Jinak je oprvadu rychlá a jednoduchá. Díky za tip.

  • Dana:

    Opravdu výborná a jednoduchá, doporučuji :-)

  • petra:

    Je to moc obrá buchta všem bych to doporučila

  • Jay:

    Klarko, dnes zkusim tuhle buchtu…kamoska Jay

  • Mirča:

    Takhle dobrou buchtu jsem už dlouho nejedla. Dneska jsem receptík našla, hned jsem udělala a teď si tady mlaskám slastí :-) Moooc děkuji za prima recept.

  • maruška:

    hned se pustím do buchty, jen co mi v hrnci zkysne mléko na tvaroh,takže si ještě počkám,ale v neděli to bude na 100 pro…..já už taky nevím,co s tvarohem…. koláče tvarohové, dort tvarohový…atd ale tohle je jistě dobrůtka , no ne ? ještě peču z tvarohu : těsto na linecké, přidám kakao, rozdělím na dvě těsta, nechám trochu zchladit, v lednici…. a nastrouhám na plech půlku těsta, na to přidám ušlehaný tvaroh s vejci, cukrem, mlékem ,podle toho jak kdo má rád,ale moc to nesladím….já to dávám už od oka …pokladu ovocem, jakýmkoliv na to nastrouhám zbylé těsto peču cca půl hodiny střední trouba….zkuste…hlavně to není moc sladké !!!!

  • Jeste jednou musim pochvalit tento recept. Buchta je vynikajici a dlouho na plechu nevydrzi.
    Musela jsem ji zopakovat pro velky uspech. Ted bude na rade buchta sudetske babicky, vsichni ji chvali, tak ji
    chci taky vyzkouset. Buchty s tvarohem maji tu vyhodu, ze hladoveho a mlsneho krasne zasyti.
    Klaro, jenom se Vam chci omluvit za tykani. Procitala jsem vsechny mozne odpovedi a reakce na vase recepty,
    az jsem si pak prisla jako jedna z vasich starych znamych dikuteru :)
    Doufam, ze zvladate v tech mrazech, ktere ted v Cechach jsou.
    Moc dekuji za vase stranky ! Jsou skvelou inspiraci !

    • Díky moc za milý komentář – no zatím zvládáme, ovšem každou zhruba hodinu se ptám pana domácího, co krávy? co koně? Ale jsme na kopci, právě tu je jen -10, což zatím jde a dnes nám vypli dvakrát proud a viděli jsme z kopce široko daleko, že se nesvítí nikde – okolní apokalypsa :-)).

  • PS : Omlouvam se za preklepy ….
    A urcite vyzkousim i tve dalsi recepty.Ty tvarohove zni moc dobre a moravske kolace taky :)
    Papa !

  • Ahoj Klaro,ja jsem tvoji rychlou tvarohovou buchtu objevila az vcera a dnes uz je ji jenom trosku na plechu,
    protoze se drim zuby nehty, aby zbylo pro ostatni:)Sice nemam prisun tvarohu a uz vubec ne ceskeho tverohu bebot ziju na Korfu. Ale tverohove moucniky miam moc rada a od jine Cesky , zde zijici, jsem zjistila , ze mohu pouzit jako nahrazku syr myzithra a tak jsem zkusila tvuj recept. Buchta je vyborna i kdyz myzithra( nevim presne jak se pise) je mdlesji chuti, ale kombinace s kakaem to vyvazi.Taky jsem pouzila pudinkovy prasek a bohuzel obycejnou mouku, ale vysledek je skvely. DEKUJI !
    Hned vecr jsem taktez zatvrdla u PC a probirala se tvyma strankama! Objevila jsem je diky touze po tvarohovem receptu a dneska jsem se zaregistrovala, protoze chci vedet vice :) Mas muj obdiv a poklonu !
    Moc vas vsechny Na kopci zdravim !

  • Hana:

    Dobrý den, díky za recept. Už jsem ji párkrát na návštěvách jedla a te´d si ji dokonce můžu upéct i sama. Nášemu prckovi tak chutná, že ji peču 2x do týdne. Pochopila jsem správně, že tam patří polohr.mouka a do tvarohu taky krystal? Nejsem pečící typ, znám 3 recepty a tím to končí, takže proto ten dotaz. Budu ráda za odpověď. Děkuji, Hana.

    • Dobrý den, nějak jsem zapomněla odepsat, tak až nyní, omlouvám se. Tak já používám celozrnnou a z normálních mouk určitě polohrubou. Krásný den Klára

  • kač:

    Teeda.. celé tyto stránky jsou mou velkou inspirací do budoucna – až „vyrostu“. :) zatím bydlím v bytě, takže by kravičky, koníci či poníci museli spát se mnou v posteli.. tudíž bohužel nemám ani domácí tvaroh ani nic, ale i tak si pochutnávám na skvělé tvarohové buchtě, skvělý recept! Z domácího tvarohu, mléka atd by byla určitě lepší, ale na to si holt budu muset ještě minimálně několik let počkat. :)

  • bernsa:

    Mám dotaz, zda do toho tvarohového těsta nepatří trochu mléka. Ušlehané těsto je dost tuhé a nedá se nalít ani náhodou – dělala jsem spíše kupičky těsta.:-) Děkuji.

    • Pokud to máte takto tuhé, jistě – podle potřeby nařeďte. Je to vždy otázka těchto těst, já mám domácí tvaroh, je důležité jak je řídký či hustý, stejně tak vejce mohou být různě veliká.

  • Míla:

    Vyniklající buchta! Supr!!!!!
    Nestačila ani vychladnout,zakrojili jsme, a museli se krotit, aby zůstalo pár kousků k odpolední kávičce.
    Moc nám chutná!!!

  • cathyc:

    tak to je iná mňamka….paráda, veľmi chutil.

  • Věra:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na konzistenci téhle buchty. Dělala jsem už jí dvakrát, poprvé jsem zapomněla do tvarohu přidat 1/2 hrnku mouky, takže jsem jí pekla déle a nakonec byla moc dobrá, jen vršek byl víc nahnědlý. Podruhé jsem dodržela postup, ale pak jsem váhala nad tím, kdy jí vytáhnout z trouby. Na vrchu už byla upečená, ale když jsem píchla do těsta špejlí, tak upečená nebyla. Takže jsem jí opět pekla déle, ale tentokrát už ta tvarohová část dobrá nebyla. Ztuhla, zhutněla, prostě asi byla moc propečená. Myslíte si, že jsem se měla vykašlat na špejli a řídit se jen tím, jak vypadá buchta na povrchu?

    Díky moc za pomoc, jinak já miluju všechno z tvarohu, takže tady postupně zkouším všechny recepty a moc jsem uvítala novou tvarohovou sekci – mám to takhle všechno pěkně pohromadě:-)

    • Věro, já to u tvarohových buchet řeším dvěma způsoby. První je, že pozoruji jak píšete vršek, ale vzhledem k tomu, že kamna jsou dost neyzpytatelná a někdy vyletí teplota vzhůru, může být vršek už teplý a bucht přitom ještě není hotová. Moje metoda pro zjištění, zda už je nebo ne není u tvarohu špejle, protože ta, dokud nevychladne buchta, je vždy mazlavá. Zkouším nejprve špejlí, jestli to z ní neteče a pak si přikládám ruku dlaní na vršek buchty. Možná to zní nesmyslně, ale podle toho, jak se buchta pod rukou chová poznám, zda už je hotová, nebo ne. Jenomže to jde těžko popsat :-)). Když už je hezky pevná…. zkuste to,snad vám to trochu pomůže :-))

      • Věra:

        Bezva! Aspoň vím, že ta špejle byla chyba, tu si schovám na bábovku:-) Příště se teda zkusím řídit jen tím vrškem a pohmatem – třeba to taky vychytám:-).

        Díky za radu!

    • Míla:

      Věro,
      já jsem to tvarohové hmoty přidala podle svého navíc 0,5 až 1 dcl mléka, aby se tvaroh lépe rozšlehal a hmota se dobře rotírala. Místo maizeny jsem použila 1 vanilkový pudink, a vše supr dopadlo.
      Pekla jsem 200 C klasická trouba 25 minut.

  • Kikus:

    Tak, tuto bychom taky měli…zatím ještě na talíři a čekáme, až přijde tatínek z práce, pak zmizí :-)
    Foto tentokrát neprikládám, pač ta tmavá hmota byla asi o trošku řidší, než by měla a ta světlá naopak hustší, čili se moc nepodařilo to puhování. Ale chuťově je výborná, taková vydatná snídaňová.

  • borisjuk:

    Dobrý den, jen jsem se chtěla zeptat, zda jeden z těch dvou psů, co se objevují na vaších fotkách není nahodou hovawart? Jinak stránky jsou super. Už jsem podle vašich stránek dělala domácí traroh i máslo. děkuji.

  • banditka:

    A na tuto dvobarevnou krasu z fotek se chystam odpoledne. Vypada to take moc dobre! (Jeste pripisuji k tomu receptu – take je potreba nechat buchtu pomalu a radne vychladnout – jako vsechny tvarohove :))

  • banditka:

    Dovoluji si pripojit recept na tento tvarohovy zazrak. Je to recept nemecke babky (zijeme v Sudetech :)) a vysledek mizi behem prvniho dne do posledniho drobecku.
    Do misy dejte 200 g masla, utrete s 250 g cukru (davam min, tak polovinu), jeden vanilkovy cukr event. zrnicka z jednoho vanilkoveho lusku, k tomu pridejte 4 vrchovate lzice krupice, jeden prasek do peciva (nebo vinny kamen), jeden vanilkovy puding (nebo skrob), 1 kg tvarohu a stavu z jednoho citronu (nebo pomerance, co je pri ruce). A jeste jsem zapomnela vajicka – 6 ks, ja davam 5 a staci to. Hmotu date do vymazaneho pekace nebo plechu s vysokym okrajem a pecete cca. 45-50 min na 180 stupnu. Zkouska klasicky spejli, nesmi se lepit, ale pri teto konzistenci tam vzdy par drobecku zustane. Ale myslim, ze jste vsichni tady zkuseni kuchari a kucharky, takze to nebude problem :) Samozrejme, ze je mozne kouzlit s kakaem a mandlema atd.. ale to az se prejite zakladniho receptu :) :)

    • Banditko děkuji, už se dělá další tvaroh, tak hned jak bude s dovolením vyzkouším :-)). Díky za každý nový recept na tvarohové cokoli .-))

  • Pipi:

    Mňamy, to vidím, že je dobrá! :-) Zrovna mám na stole tvarohový koláč, takže mě pohled na tyto fotky nezdrbne jako obvykle, ale je to krásné. Gratuluji k poníkovi – děti musí být v sedmém nebi – to je snad sen každého špunta mít poníka, ne? :-)

    • Mají velikou radost, je dost důležité vychytat, kdy už se k tomu postaví jako i k práci a kdy je to jen pro zábavu. Teď to vypadá, že to vyšlo, uvidíme dál.

Přidejte komentář