Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Když člověk nejí dlouho maso, ani to rybí, občas se mu zasteskne po nějaké výrazné chuti. Ale stále dokola měnit marmite a  sýr brunost, který navíc jíme jen my s panem domácím,  tak začne mít  chuť nějak zaexperimentovat. A někdy ať se snaží jak chce, nepřijde to a někdy…. někdy to náhoda zařídí tak, že  tady nechá tetička krabičku, ve které jsou restované mořské řasy. Mají to být jakési chipsy z řas, ale nejsou tak správně restované jako bramborové lupínky. Tyhle asi  nepoznaly olejovou lázeň. Jsou spíše tak nějak jemně sušené- ne vysušené, ale stále ještě vláčné, ale už ne ty vlhké licousy. Vypadají za sebou v krabičce srovnané přesně jak takové ty krabičky s balenými čokoládami after eight chocolat- jak jsou seřazené hezky za sebou.

Tyhle  řasy voní jako jihočeský rybník a tak mě napadlo, že bysme si mohli po deseti letech dát rybičkovou pomazánku. Teda- byla to fakt dobrota… Vřele doporučuju, protože řasy jsou prý navíc ohromně zdravé – prý mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Také prý odnímají tělu těžké kovy a jsou velmi dobrým čistícím prostředkem organismu. Obsahují až o 20% minerálních látek více než zelenina a prý také neabsorbují škodlivé látky z  mořské vody – kde je stupeň znečištění příliš vysoký, tam řasy prý nerostou- tak to doufám, protože stačí řešit problém se suchým záchodem a hormonální antikoncepcí návštěv. Při intenzitě návštěv na kopci a velikosti pole, kam se rozložený hnůj vozí (hormony se bohužel moc nerozkládají :-)), bysme taky za patnáct let mohli koukat na ty divy kolem :-)) a do toho si sem vozit ještě mořské škodliviny nachytané do řas- takže nám nezbývá než věřit, že to, co se o nich píše, je čistočistá pravda. Když jsem se o nich snažila zjistit co se dá, protože mě to fakt zajímá, tak jsme přišla na jednu stránku, kde se zmiňují , že není pochyb o tom, že jsou vynikající, ale že jsou nesmírně předražené na jedno balení. Ale pokud žijete blízko Asijského marketu, můžete je mít až o 1/3 ceny levnější.  Tak to máme fakt kliku !! :-)

Na rybičkovou pomazánku je teda potřeba 400g tvarohu, 5 čtverečků řas, střední cibule, sůl, citronová šťáva, 3 lžíce majonézy.

Jednoduše jen rozmixovaný tvaroh s majonézou a řasami, solí, cibulí oloupanou a nakrájenou na malé kostičky a s citronovou šťávou dle chuti. Ideální je nechat chvilku rozležet, alespoň půl hodinky a druhý den je taky výborná.

6 komentářů to “Rybičková pomazánka bez rybiček s třemi rybičkami”

  • avatar frolic:

    Tak pokud můžu doporučit, výbornou výraznou chuť má bryndzová pomazánka: bryndza ( samozřejmě nejlíp ze salaše), máslo, cibulka jarní nebo normální, červená paprika, sůl, pažitka do toho nakrájet. Právě jsme dojedli sklenici :) apropó: něco jako bryndzu vyrábíte?

  • avatar Kikus:

    Mám doma taky takové řasy a pak ještě takové, které vypadají jako sušené provázky :-) používám je hodně do zeleninových polévek a vývarů. A také jsou prý velmi vhodné přidávat při vaření luštěnin, pomáhají nabourávat puriny a tím eliminují případné nadýmání nebo trávící potíže…
    …ale pomazánka mě zatím nenapadla…ale myslím, že u nás by to neprošlo, do těch polévek jim to musím vyloženě propašovat…zajímavé je, že po chvilce vaření ta rybí „vůně“ i chuť zmizí a je z toho prostě zelenina

  • avatar banditka:

    Stesk po vyrazne chuti chapu :) Kdyz jsem byla tehotna, tak me vyrazne chuti lakaly az k slzam a zjistila jsem, kdyz to nema byt maso, tak aspon bylinkovy, cesnekovy, paprikovy a jiny poradne stary syr – to byla zachrana! A na to jsem se take vlastne chtela optat – delate i syry s nejaky korenim a tak? Ten krasny, zluty na fotografii s kravkou si to to primo rika :)
    Dnesni pomazanka je tedy moc fikany napad. Vyzkousime.

    • Výrazné chutě v těhotenství – hrůza- proč jsem neznala sušené řasy? :-)))
      K těm sýrům, dělám spousta různých druhů, co mě napadne. Z těch kořeněných máme hodně rádi s curry a bylinkami. Dnes se mi snad podaří nafotit čerstvé sýry, tak je sem dám. Dělám, ale nějak nestíhám to sdílet :-)))

      • avatar banditka:

        Že se vůbec ptám:) Vy taková gurmánka! Těším se na fotky. Je fakt, že po každodenní dávce Vašeho blogu, jsem poprvé v životě velice intenzivně zatoužila po krávě :):)

Přidejte komentář