Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Když člověk nejí dlouho maso, ani to rybí, občas se mu zasteskne po nějaké výrazné chuti. Ale stále dokola měnit marmite a  sýr brunost, který navíc jíme jen my s panem domácím,  tak začne mít  chuť nějak zaexperimentovat. A někdy ať se snaží jak chce, nepřijde to a někdy…. někdy to náhoda zařídí tak, že  tady nechá tetička krabičku, ve které jsou restované mořské řasy. Mají to být jakési chipsy z řas, ale nejsou tak správně restované jako bramborové lupínky. Tyhle asi  nepoznaly olejovou lázeň. Jsou spíše tak nějak jemně sušené- ne vysušené, ale stále ještě vláčné, ale už ne ty vlhké licousy. Vypadají za sebou v krabičce srovnané přesně jak takové ty krabičky s balenými čokoládami after eight chocolat- jak jsou seřazené hezky za sebou.

Tyhle  řasy voní jako jihočeský rybník a tak mě napadlo, že bysme si mohli po deseti letech dát rybičkovou pomazánku. Teda- byla to fakt dobrota… Vřele doporučuju, protože řasy jsou prý navíc ohromně zdravé – prý mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Také prý odnímají tělu těžké kovy a jsou velmi dobrým čistícím prostředkem organismu. Obsahují až o 20% minerálních látek více než zelenina a prý také neabsorbují škodlivé látky z  mořské vody – kde je stupeň znečištění příliš vysoký, tam řasy prý nerostou- tak to doufám, protože stačí řešit problém se suchým záchodem a hormonální antikoncepcí návštěv. Při intenzitě návštěv na kopci a velikosti pole, kam se rozložený hnůj vozí (hormony se bohužel moc nerozkládají :-)), bysme taky za patnáct let mohli koukat na ty divy kolem :-)) a do toho si sem vozit ještě mořské škodliviny nachytané do řas- takže nám nezbývá než věřit, že to, co se o nich píše, je čistočistá pravda. Když jsem se o nich snažila zjistit co se dá, protože mě to fakt zajímá, tak jsme přišla na jednu stránku, kde se zmiňují , že není pochyb o tom, že jsou vynikající, ale že jsou nesmírně předražené na jedno balení. Ale pokud žijete blízko Asijského marketu, můžete je mít až o 1/3 ceny levnější.  Tak to máme fakt kliku !! :-)

Na rybičkovou pomazánku je teda potřeba 400g tvarohu, 5 čtverečků řas, střední cibule, sůl, citronová šťáva, 3 lžíce majonézy.

Jednoduše jen rozmixovaný tvaroh s majonézou a řasami, solí, cibulí oloupanou a nakrájenou na malé kostičky a s citronovou šťávou dle chuti. Ideální je nechat chvilku rozležet, alespoň půl hodinky a druhý den je taky výborná.

6 komentářů to “Rybičková pomazánka bez rybiček s třemi rybičkami”

  • frolic:

    Tak pokud můžu doporučit, výbornou výraznou chuť má bryndzová pomazánka: bryndza ( samozřejmě nejlíp ze salaše), máslo, cibulka jarní nebo normální, červená paprika, sůl, pažitka do toho nakrájet. Právě jsme dojedli sklenici :) apropó: něco jako bryndzu vyrábíte?

  • Kikus:

    Mám doma taky takové řasy a pak ještě takové, které vypadají jako sušené provázky :-) používám je hodně do zeleninových polévek a vývarů. A také jsou prý velmi vhodné přidávat při vaření luštěnin, pomáhají nabourávat puriny a tím eliminují případné nadýmání nebo trávící potíže…
    …ale pomazánka mě zatím nenapadla…ale myslím, že u nás by to neprošlo, do těch polévek jim to musím vyloženě propašovat…zajímavé je, že po chvilce vaření ta rybí „vůně“ i chuť zmizí a je z toho prostě zelenina

  • banditka:

    Stesk po vyrazne chuti chapu :) Kdyz jsem byla tehotna, tak me vyrazne chuti lakaly az k slzam a zjistila jsem, kdyz to nema byt maso, tak aspon bylinkovy, cesnekovy, paprikovy a jiny poradne stary syr – to byla zachrana! A na to jsem se take vlastne chtela optat – delate i syry s nejaky korenim a tak? Ten krasny, zluty na fotografii s kravkou si to to primo rika :)
    Dnesni pomazanka je tedy moc fikany napad. Vyzkousime.

    • Výrazné chutě v těhotenství – hrůza- proč jsem neznala sušené řasy? :-)))
      K těm sýrům, dělám spousta různých druhů, co mě napadne. Z těch kořeněných máme hodně rádi s curry a bylinkami. Dnes se mi snad podaří nafotit čerstvé sýry, tak je sem dám. Dělám, ale nějak nestíhám to sdílet :-)))

      • banditka:

        Že se vůbec ptám:) Vy taková gurmánka! Těším se na fotky. Je fakt, že po každodenní dávce Vašeho blogu, jsem poprvé v životě velice intenzivně zatoužila po krávě :):)

Přidejte komentář