Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Díky Radkovi a Jessice se k nám po pár letech dostala opět „kefírová houba“. Dávám do uvozovek, protože pan domácí neúprosně tvrdí, že to nemůže být „houba“, ale o tom později :-). O pár let starší a o čtyři děti chytřejší, což je dost důležité, jsem hotova si tento poklad nyní hlídat mnohem pečlivěji než kdysi.  Zároveň ale zase začal kolotoč zjišťování toho, co je to skutečně kefír, co že je to ta „houba“ a jaká je nejlepší příprava. Na internetu koluje ve velmi podobné verzi několik návodů. Např. wikipedie, jejíž výklad je nejvíce podobný tomu, který jsem posléze našla v Domácím Vševědovi praví, že  Kefír je kvašený nápoj původem z Kavkazu a také z Tibetu. Nejčastěji se při jeho výrobě používá ovčího, kozího a kravského mléka a „kefírového zrna“ – se zrnem už souhlasí i pan domácí :-).  Původně byl podle wikipedie kefír vyráběn v kožených vacích, které byly zavěšeny u vchodu, a když kolem někdo šel, zaklepal na vak, aby mléko zůstalo smíchané s kefírovými zrny.

Podle Domácího Vševěda je pak kefír – kyfír nebo kyppe – kvašený nápoj, neboli přirozeně peptonisovaný produkt z kravského mléka, obvyklý na Rusi a připravovaný v novější době ve větších nebo lázeňských městech evropských jakožto nápoj lehce stravitelný a živný, který předepisuje se často  rekonvalescentům. Pohříchu kefír obyčejným způsobem připavený mění rychle svou povahu, takže jednak jen tři dny je poživatelný, jednak účinek jeho podle postupu kvašení každého dne je jiný. prvního dne působí prjímavě, nejlepší je dvoudenní a třídenní již vyvolává zácpu, starší však zejména v teple se rychle rozkládá a jen v ledu ještě dá se zachovati.

Kefírové kvašení mléka vyvolává se „Kefírovými zrny“neboli prorokovým prosem, která nejsou nic jiného, nežli rozdrobený usušený škraloup, jeký se tvoří na měchu, v němž delší dobu se kefír vyrábí. Taková zrnka vyrobena na koženém měchu také v plzni v pokusné mlékařské stanici rolnické školy, v obchodě lze je dostati v lékárnách. Obsahují kvasinky, v nichž převládá Bacillus caucasicus, také Diospora caucasica zvaný, vedle kvasinek Saccharomyces cartilaginosus a fragilis.  Zrnka tato podržují svou kvasnou schopnost po několik měsíců. Třeba je nejprve vyprati ve svařené a vychladlé vodě, která se po tři dny dvakrát denně vyměňuje, načež podobně se vypírají ve sbíraném mléce, rovněž svařeném a vychladlém, také po dobu tří dní, až je mléko prosto zápachu a podržuje svou příjemnou chuť.

Na vyprání stačí 50g zrna  na litr vody nebo 1 litr mléka na každu výměnu. Vypraná zrnka jsou bílá až žlutá a nabobtnalá. Mléko ke kvašení určené , nejlépe tučné, nebo smetana se uvede do varu, zchladí rychle na 20st. C a míchá se zrnky kefírovými – na 1 litr mléka litr zrnek. Nalije se do uzavřené láhve, kde se občas protřepe a nechá se zhruba 12-24 hodin. Po této době se procedí , naplní do 3/4 do lahví a ty se pak uchovávají při teplotě 20st.C.  Tento kefír je ku požívání po dobu 3 dnů.Kefírová zrna by měla pak každých 17 dní zvojnásobit svůj objem .

Pokud však má míti kefír vlastnosti stálé a neproměnlivé, postupuje se stejným způsobem viz výše, ovšem mléko se každý den slije, zrna se procedí a zalijí novým mlékem a slité mléko se zředí trojnásobným množstvím čerstvého tučného mléka, vše se promíchá , nechá v lahvích napolěných do 3/4 a po dobu 24 hodin se udržuje při teplotě 15-18 st. C.

Účinek kefíru je hlavně výživný, zvláště při chorobách ústrojí zažívacího, jater, ledvin, žlučovodů, jako látka lehce stravitelná, velmi prospěšný nápoj při chorobách dychadel, při chudokrevnosti, zmalátnělosti, při dně a v rekonvalescenci. Sýrovina v něm obsažená se rychleji stráví nežli sýrovina mléka, vedle tuků, bílkovin a vápenných solí obsahuje všechny druhy vitamínů.

Po přečtení Domácího Vševěda, přistoupila jsem tedy k výrobě kefíru jak podle návodu běžného, tak podle vševědova. Podotýkám, že vědomě používám zcela čerstvé mléko, které není převařené.

Nejdříve je nutné vložit kefírová zrna do sklenice – volím klasickou zavařovačku o objemu 750 ml. A podle množství zrna – mám zhruba tři polévkové lžíce, zalévám asi 500 ml mléka. V tuto roční dobu nechávám při pokojové teplotě, přikryji pečícím papírem a zagumičkuji- nazavírám.Občas promíchám dřevěnou vařečkou.

Po 24 hodinách sliji přes umělohmotný !( doporučuje se nezbytné používání dřevěných a plastových nádob a náčiní,nikoli kovu) cedník do hrníčku. Kefírová zrna jemně propláchnu, vrátím zpět do sklenice a opět zaliji novým mlékem.  Kefír slitý – tedy první kefír z prvních 24 honin ochutnávám a uschovávám. Je velmi dobrý a dost kyselý – ovšem nijak nepříjemně. Pokud by se stalo, že se u kefíru oddělí syrovátka od kefíru, nic se neděje- stačí plastovou nebo dřevěnou vařečkou vše řádně zase promíchat.

Z druhé várky pak volím Vševědovu cestu a to tu, že slitý kefír ředím čerstvým mlékem. Zalévám tedy 1/3 lahve kefírem, zbtek mlékem, promíchám a nechávám při pokojové teplotě  – nedokážu dosáhnout přesně 15-18 st. protože vůbec nemám náladu to hlídat :-) a kefír je po 24 hodinách dobrý, ale oproti čistému kefíru ze zrn je slabý. Nicméně konzistenčně už velmi hustý- chybí mu ale silná kyselost. Nechávám tedy ještě 24 hodin.Takto mohu postupovat až do 10 generace, ale dostávám radu, že je dobré očkovat jednou kulturou hotového kefíru maximálně 8 dní.

Pro čerstvý kefír rozhodně volím raději variantu kefíru rovnou ze zrna, pevně doufám, že se brzy namnoží a bude kefíru více a více :-), ale například pro pečení kefírové buchty a na vaření jsem vděčná za kombinaci obého, kdy mohu použít jak hrnek silného kyselého kefíru, tak už i litr hustého kefíru ne tak kdyselého, který je vyroben pomocí ředění a následného kvašení už jen samotným kefírem.

Pokud se vám nedostane houby, není třeba zoufat, protože např. Milcom Praha nebo Milcom Tábor prodávají vedle jogurtové a smetanové i kefírovou kulturu, ze které se kefír připravuje stejně jednoduše jako jogurt. Po vlastní zkušenosti ale musím jednznačně říci, že není v otázce jednoduchosti a kvality kefíru nad přípravu pomocí kefírového zrna.  Jakmile se rozmnoží jsem jednoznačně ochotná předat dál.

Máte nějaký oblíbený recept z kefíru?


Pokud nemáte kefírové zrno, hlídejte si nyní suroviny.info, kde má kefírové zrno svou vlastní rubriku – případně lze zařadit i do rubriky výměna.

42 komentářů to “Domácí kefír”

  • avatar modrydrak:

    Krásný večer, jsem tu nováček, ale stránky se mi moc a moc zamlouvají. Hned jsem z nich uvařila večeři :-) a teď tu čtu o tibetské houbičce, kterou jsem kdysi také měla a pak strašně dlouho sháněla a nesehnala. Neměl by náhodou někdo ještě kousek navíc, moc by mě potěšil, a hlavně to, že se dá na uskladnění zmrazit, to jsem ani netušila. Můj mail je modry.drak27@seznam.cz. Děkuji moc, Jarka

  • avatar Renatka:

    Pokud chcete někdo houbičky (teda kefírové ne halucinogenní) a bydlíte někde blízko mě (Kozlovice okr.F-M), tak napište na renamarkova@seznam.cz a domluvíme se. Samozřejmě zdarma nebo za mlíčko :-) jako všimné….Mám jich víc než dost a slepičkám je mi líto je dávat. Potvory už tak sežerou vše co vidí…..

  • avatar Monika:

    Dobrý den, prosím, nemáte někdo navíc kefírové houbičky? Praha a okolí a nebo Rakovnicko. Předem mockrát děkuji.

    • Dobrý den, houbu nyní nemám, ale na základě vašeho dotazu jsme založili hned novou kategorii na suroviny.info – pohlídejte si to, věříme, že tam někdo určitě svou houbu vloží, nejen že má nyní svou vlastní rubriku, ale může to dát i do rubriky výměna.

      • avatar Věnceslava:

        Dobrý večer paní Kláro,
        velice ráda experimentuji a nyní i s Kefírovou houbičkou,už jsem vyzkoušela Tvaroh,Tavený sýr a chtěla bych vyzkoušet i sýr lisovaný,tak jdu k vám na radu,jestli se dá udělat z Kefírového mléka.Za odpověď předem děkuji.

  • avatar michuela:

    Dobrý večer, nevím jestli jsem to nepřehlédla, jen jsem chtěla předat zkušenosti s uskladněním houby pro období bez mléka, uklidím houbičku do mrazáku. Zkoušela jsem na sucho a nebo nechat zmrznout ve vodě. Mléko není podstatné, protože při nízké teplotě stejně houba nepracuje. Takže jednoznačně zalít vodou a dát zmrznout. Bez vody ji mráz spálí. Sice přežije, ale nastartování pak trvá i více než týden, kdežto ve vodě se nastartuje během 2 dní. Při rozmrzání nechat samovolně rozmrazit a dát do mléka nastartovat. První den není kefír nic moc, ale pak už je to tak jak to má být. A taky jsem zjistila že čím tučnější mléko, tím hustější kefír. No a pokud má někdo kefíru nazbyt, tak vřele doporučuju dávat slepicím, velmi tím zlepšíte snášku. Případným zájemcům můžu přenechat svoje nadbytečné zásoby v mrazáku, ale pouze osobní odběr, na poštu to mám daleko.

    • Dobrý večer, omlouvám se, přehlédla. Je toho hodně a fyzika a chemie to zdatně doplňuje. děkuji velmi pěkně za poznatky, hned jdu propláchnout zrno a dát slepicím kefír :-), děkuji a hezký večer

  • avatar rimar:

    četl jsem jinde že z tohoto kefíru jde také dělat tvaroh případně sýr. Nemáte stím zkušenosti??

    • avatar Andrea:

      Ano jde. Stačí scezený kefír na chvilku zahřát na cca 40°C, dojde k takovému jako vysrážení kefíru, a pak přecedit přes plátno, v plátnu zůstane tvaroh a vyteče syrovátka. Pokud ho necháme jen tak okapat, máme tvaroh měkký, pokud ho silně vyslisujeme, bude tvaroh tvrdý. Já si dělám měkký tvaroh, ten buď použiju nasladko třeba do palačinek nebo ho osolím a přidám rozmačkaný česnek nebo nasekanou pažitku a mám dobrou tvarohovou pomazánku. Syrovátka mi moc nešmakuje, tak se s ní oplachuju, pomáhá proti ekzému. :)
      Kefír dělám z čerstvého plnotučného mléka v PETkách.

    • Větší množství kefíru z kevírové houby nechám do rána vykapat – mám z plátna ušitý pytlík,podobný jak jsme měli na školní cvičky, do kterého kefír večer naleju a pytlík pověsím v kuchyni na háček. Ráno mám vynikající jemný tvaroh podobný Lučině, do kterého už nemusíte dávat vůbec nic, nebo jen dosolit, nebo přidat své oblíbené čerstvé bylinky. Možná, že kdyby se zatížil a nechal víc vykapat, byl by dobrý tvaroh, ale nemám vyzkoušeno, vždy jej sníme tak, jak je. Výtěžnost: z jedné sklenice kefíru 0.7l je množství cca dvou kupovaných sýrů Lučina. Mohu doporučit, má zvláštní nakyslou chuť a ještě se mě nestalo, že by měl odpornou hrudkovitou konzistenci, kterou má občas koupená Lučina …..

  • avatar Verča:

    Kdo máte zájem vyzkoušet kefírové houbičky, kontaktujte mne na emailu:
    coccinell.a@seznam.cz

    • Milá VErčo, mají Vás kontaktovat ostatní nadšenci, protože se vám nechce vyhazovat houbu, co se tak zákeřně množí? Nejedná se asi o kšeft ne? Pak bychom vás byli nuceni schodit z našeho e-kopce :-))

  • avatar Milan:

    Ahoj,
    Nemá někdo v Brně kefírová zrna navíc.
    Děkuji za info

    • avatar Tereza:

      Zdravím. Sice nejsem z Brna, ale klidně vám to pošlu poštou..Paní jsem to posílala v pet lahvi s vodou a všechno dorazilo v pořádku..tak pokud chcete, napište mi tu mejl a domluvime se

      • avatar Petra:

        Dobrý večer paní Terezo, sice je to 4 roky stará zpráva,ale čtu tady že jste poslala nějaké paní poštou houbu. Máte doma ještě nějaké?

  • avatar Tereza:

    Dobrý večer,
    jen bych chtěla napsat, že kdyby měl někdo zájem o kefírovou houbu a je z okolí Nového Jičína, možno i Kroměříže, ráda se podělím…množí se mi to jak divé!!!

  • avatar cathyc:

    Toto som našla: http://www.mojezdravie.sk/tibetska-kefirova-huba.html

    možno sa to niekomu zíde.

    Čo mám robiť s prebytkami chrchlíkov, ktoré nechcem ani rozdať ani uchovávať? Tvojmu organizmu určite prospeje, keď prebytočných kefírakov zješ (to sa ti môže stať celkom bežne, že nejaký menší chrchlík pri precedení prehliadneš a vypiješ), alebo si ich môžeš rozmixovať do kefírového nápoja, radi ich konzumujú psy (a je to pre nich tiež veľmi zdravé, rovnako ako kefírový nápoj) alebo ich môžeš dať na kompost, ak máš záhradku.

  • avatar Marek:

    jo, jo, pořád tu to zrno či houbu mám a už jsem toho i docela přepitej, ale ještě ji hýčkám, i když je pravda, že z mlíka přímo od krávy to není tak dobrý, lepší je z netučnýho, kupovanýho, dokonce se mi zdá, že v kravským ani tolik neroste. Kdybyste byl někdo kolem Rakovníka a měl zájem, daruju, stačí reagovat na příspěvek.

    • Tak to hned zítra zkusím. Zatím mi vyrostla na plnotučným mlíce od Marie z 50 na 103 g. Od zítra bych jí mohla trochu podusit na odstředěným mlíce:-)). A podám report – pan domácí má taky za to,že jí bude bez tuku lépe…. tak uvidíme. Děti dostávají ráno půllitráčk namixlého kefíru s marmeládou – dohromady a včera, když šly s prázdným hrnkem, dost nešťastně se ptaly, kdy už bude na džbánek, ale obávám se, že až bude na džbánek, už je to nebude tak moc zajímat :-)).

      • avatar ufa:

        Ono je to tak, že čím tučnější mléko, tím hustší pak kefír je…mě osobně chutná to hodně husté.:-) a dokonce lze z houby udělat i jogurt, to se musí mléko začít ředit smetanou, ale postupně, aby si houba zvykla…a pak lze dělat jen ze samotné smetany, to už je pak ultrahustý kefír, tudíž něco jako jogurt…:-)

    • Dobrý večer, Marku,
      při pátrání po získání kefírové kultury na internetu jsem zcela náhodou narazil i na váš příspěvek a k tomu ještě s nabídkou možnosti předání zájemci z Rakovníka! Tak to by se přímo týkalo i mě, sháním kefír a jsem z Rakovníka,nevím sice, zda Vaše nabídka ještě platí, byla zveřejněna někdy vloni,ale za zeptání, jak se říká, člověk nic nedá. Prosím proto o sdělení, pokud tento můj dotaz objevíte, na některou z níže uvedených možností kontaktu:
      e-mail: honza.pytlik@seznam.cz
      mobil: 602962041
      Předpokládám též, že v případě možnosti předání kefírové kultury se na ceně dohodneme. Předem díky, zdraví J.P.
      Rakovník, 4.3.2012

    • avatar jarda:

      Můž eme se zastavit 29.10.2013?
      tel 773 407 118

  • avatar Veska:

    Kefírové houbičky se dobře uchovají v mrazničce,po vyndání jim dýl trvá než se zase rozmnoží ,ale rozmnoží
    když už jsem měla kefíru dost stačilo propláchlé houbičky dát do sklenice se studenou vodou – tím se zamezí růst
    a stačí to na přežití houbiček /nejlépe je každý den vyměňovat vodu a ony nerostou prostě přeživají / já na ně zapoměla a vodu měnila po 2 dnech a ještě jsem kulturu zachránila ,takže na krátkodobý výlet stačí voda …
    takto uchovávané houbičky vydrží tak 10-14 dní pak je vhodné je zase obnovit aby narostly a pak klidně zase jim dát zase období půstu – já jsem kefírová jen sama,do jídlo přidat můžu ,ale pít ho musím JEN sama

  • avatar Helena:

    Dobré ráno, tak ještě jsem našla tyhle stránky, třeba se budou někomu hodit.

    http://jaklj.sweb.cz/Houba/Houba.htm

  • avatar ufa:

    Ještě bych řekla jak děláme kefír my… Zkoušela jsem ho z kravského z mlékomatu, a nikdy mi neudělal takovou dobrotu jako když jsem ho dělala z mléka plnotučného čerstvého normálně z obchodu, prodávají ho v pet lahvích, takže kdo nemá zdroj přímo od krávy, ať zkusí raději toto… a denně ho večer sliji přes umělohmotný cedník, prohrábnu umělou stěrkou, sklenici opláchnu, vrátím zrna, zaliji mlékem, a to samé den co den. Se slitým kefírem už můžeme záchazet i s kovovými nástroji. Kov má zákaz jen s houbou. Takže jak jsem psala, kefír se pak dá krásně namixovat s ovocem… Ředění mlékem jsem nezkoušela, a ani asi nebudu, takhle mám krásně hustý kefír, dělám denně 1 litr, což nám dvěma stačí bohatě…:-)

  • avatar Dasi:

    Jé,kefírovou houbu nebo-li kefírová zrna jsem dostala od kamarádky,k tomu psaní,jak s nimi zacházet,jak pěstovat,jak použít,atd….kefír mi moc chutná,piji jej každý den skoro měsíc,ale jen já :( mým drahým domácím chlapcům nechutná,prostě nevědí,co je dobré,že?zkouším i ovocné koktejly,včera zrovna banánový.A také jsem zkoušela kefírovou buchtu s ovocem a kefírový perník a jak mým milovaným chutnalo,poněvadž jsou na sladký :))

    KEFÍROVÁ OVOCNÁ BUCHTA:

    350 g polohrubé mouky
    350 g moučkového cukru
    175 ml oleje
    1 prdopeč
    2 vejce
    500 ml kefíru
    cca 200 g ovoce
    Všechny suroviny smícháme,nakonec přidáme mléko.Směs nalijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče normální velikosti.Ovoce lze použít jakékoli,dala jsem rybíz namíchaný s borůvkama.Asi dvě třetiny ovoce jsem vmíchala do těsta a zbytek posypala povrch těsta na pekáči,prostě trochu změna,aby i vnitřek buchty byl barevný :)Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů a minuty přesně nevím,poněvadž zkouším upečenost vždy špejlí,tak jako Ty Klárko u svých báječných bábovek :))

    KEFÍROVÝ PERNÍK:

    350 g polohrubé mouky
    350 g moučkového cukru
    175 ml oleje
    1 prášek do perníku,lžička skořice
    2 vejce
    500 ml kefíru
    Je to vlastně ten samý výše uvedený recept,prášek do pečiva je vyměněný za prášek do perníku,přidaná skořice a bez ovoce,ale kombinací je podle mého mnoho,záleží na fantazii,však to znáš:)Nám tedy zachutnal,nebyl tzv.“suchý“ a byl vláčný,no prostě dobrota,ale příště jej upeču z dvojité dávky…
    Jinak na Tvých stránkách brousím již týden a baví mě vše číst,umíš tak pěkně psát:)a to se potom jeden začte a neví kdy přestat:) a mám v plánu vyzkoušet bábovky od Tebe !!
    Těším se,až si opět příště počtu conovehonakopci :))

  • avatar Helena:

    Kefírovou houbu jsem získala asi před měsícem na Aukru za 40Kč i s návodem. Je tam výroba při pokojové teplotě i v lednici a ten z lednice trvá sice déle, ale chutná mi víc. Jinak „houba“ mi vydrží v troše mléka bez proplachování 3 – 4 dny v lednici. Mám jí asi 3 polévkové lžíce a mléka půl O,75 sklenice. Přikrývám gázou s gumičkou a žádné pachy nenasála:-)
    Recept s kefírem mám jen tento, ale chutná vždycky:
    1 hrnek kefíru
    2 vejce ( z bílků sníh )
    1 lžička pískového cukru
    1 hrnek polohrubé mouky
    špetka soli
    1,5 lžičky jedlé sody
    Všechno smíchat a nakonec přidat sníh.
    Hotové potřít marmeládou nebo jen pocukrovat cukrem se skořicí.
    Doufám, že brzy naroste a až budou jahody a další ovoce, tak zbyde i na ovocný kefír.
    Zdravím na kopec – prý je kopec nahoře, ale Vy jste Kláro nekonečná studnice nápadů. Díky a jen tak dál!!!

    • Milá Heleno, díky moc, ale tohle mi už nedělejte. TAkové rébusy kolem desáté večer jsou na mě hrozně složité :-))). Kopec nahoře a studnice – ten smysl mi unikal asi hodinu a stále jsem o tom přemýšlela, až jsem na to doufám přišla :-)))) díky a hezký večer

    • avatar vlasta-110:

      Reaguji na hodně starý recept, hledala jsem recepty s kefírem. Tady není ani vejce, ani žádný tuk?

    • avatar vlasta-110:

      Omlouvám se, vejce tam jsou ale tuk žádný ……..

  • avatar Lota:

    Taky jsem po ní pokukovala, ale nemaje zdroj mléka, nakonec jsem si pořídila její „ségru“ – Vodní kefír. Dává se do vody, kde se přidá cukr (med, sirup atd.) a sušené ovoce. Lze naložit ale i do džusu, čaje, bylinkového čaje, dochutit citronem, mátou atd. Prostě hodně variant s jednou houbičkou. Vypadá podobně, jsou to takové jednotlivé bílé krystalky, princip „chovu“ je stejný. Osvěčilo se mi mít dvě dvoulitrové konvičky a jen přelévám. V jedné je houba v pokojové teplotě, druhá se chladí v ledničce a je připravena k pití. Pokud nemám čas slévat nebo jedu pryč, dám konvičku s houbou do ledničky. Proces se výrazně zpomalí. Ale četla jsem, že takhle v ledničce max. týden. Jinak hned, jak se poprvé rozmnoží, tak dát jednu várku zamrazit (ve skleničce s trochou mléka/slazené vody) nebo lze usušit a uchovat pro případ, kdyby ta původní pošla.
    Vodní kefír lze užívat i zevně na akné, ekzémy atd. Mám s tím hodně dobrou zkušenost, ale je třeba pravidelnosti – každý den potírat.
    A ještě, obě jdou sehnat bez problému přes net, třeba na Aukru, nebo přes inzerát. Cena je většinou do 100,-. Je potřeba se domluvit s prodejcem, aby to poslal začátkem týdne a být doma nebo hned vyzvednout na poště. Zkrátka, aby to tam neleželo víc dní nebo přes víkend. Takto jsem si jí koupila já a cestu v pohodě přežila.

  • avatar ufa:

    Tak kefírovku máme už asi dva roky, a děláme denně…nejlepší je rozmixovat kefír s banánem a jemně dosladit medem.:-) i když dnes jsem sehnala dobré jahody( já vím, jako ty ze zahrádky nikdy nebudou…) a tak máme dnes jahodový…:-) nejlepší je úplně vychlazený…:-)

    • Ufo, díky, ještě prosím o informaci, jak s ní nakládáš, když třeba jedeš na pár dní pryč. Zda jí dáváš do mléka a jak dlouho v něm vydrží bez výměny, či prostě jak na ní v tomto případě. Ne, že bysme díky dojení mohli odjet, ale jde mi spíš o dny, kdy na ní člověk zapomene. Dík a hezký večer

      • avatar ufa:

        No, slyšela jsem, že jde dát do mrazáku, do skleničky mléka a strčit do mrazáku, ale to vy nemáte, takže nevím, proč to sem píšu…:-D když zapomenu a vzpomenu si do druhého dne, ještě je to v pohodě. Ale dýl už by to nebylo dobré…když jsme byly pryč, nechali jsme ji být, a pak si sehnali novou…máme známého, který ji má pořád…a jedna moje známá ji má ve vodě a v lednici, ale to jsem jednou zkoušela a zčernala a zkazila se…takže kromě toho mražáku mě nic jiného bohužel nenapadá…

        • Ufo díky moc za informace :-) Mrazák padá, ale zkusím kefírové zrno usušit. narazila jsem na informaci, že to lze, tak až se houba rozmnoží, zkusím to. Hezký večer.

  • Jů, kefírovou houbu jsem měla taky, ale bohužel mi zašla (stačilo odjet na pár dní k rodičům a opatrování nechat na manželovi, který houbu samozřejmě neproplachoval a nedoléval čerstv é mléko). Kefírek z houby mi moc chutnal, dokonce i našemu malému, takže i teď s jediným dítětem a dalším na cestě vím, že když se ke mně kefírová houba zase někdy dostane, budu o ni pečovat daleko lépe. Závidím a s chutí vzpomínám na domácí kefír.

    • Jsem taky moc ráda, že se ke mně zase dostala. Pevně doufám, že jí nezklamu :-)

    • avatar ufa:

      Zkuste prostudovat růžná fóra, třeba se najde někdo kdo houbu má poblíž vašeho bydliště a nabízí ji k vyzvednutí…setkala jsem se tedy i s tím, že lidé nabízeli houbu za peníze,což nechápu, protože já 1x týdně, pokud nechci zvětšovat objem vytvořeného kefíru, vyhazuji minimálně tolik houby co by stačilo na založení další sklenice…asi se tý mojí mršce daří… Ale nabídli jsme ji na fóru, a hned se ozval jeden pán, a přijel si pro ni. Tak to zkuste. Pokud jste z okolí doks u máchova jezera, není problém a houbu vám daruji…

      • @ufa: Jste horzná hodná, děkuji, ale jsem z malého moravského městečka aměla bych to poněkud z ruky. Ale zkusím popátrat, snad mi popřeje štěstí.

        • avatar halka:

          Mami jezdí z Plzně do Valšského Meziříčí, tak můžu trochu houby poslat, kdyby to bylo při cestě. Mám ji nově, ale i z mála se snad rozmnoží.

Přidejte komentář

Scroll Up