Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Venku je nádherně, ve skleníku roste Bok choy – cože to je? No, tak to by mě taky zajímalo :-)), ale na obrázku to vypadá velmi hezky, a roste to zdárně, minimálně tak 500 sazenic. Už je tady zase také můj megalomanský sklon, cokoli co alespoň trochu vyroste- přesadit a využít. A do toho tady je Eliška, která mi pomáhala zrýt fóliáky a přesadit do  nich saláty, které když přesazovala, tak pravila „Ježíši, to je roztomilý – a nebude  jim takhle rozesazeným od sebe smutno? „:-)) Podotýkám, že Eliška je vystudovaný bakalář zemědělský :-)) Šlo nám to moc hezky. Hugo si mezitím půjčil velké nůžky a ostříhal všechny šlahouny ostružin co našel a přišel nám zahlásit, jak je šikovný a jak nám pomáhá. Pan domácí byl naštěstí někde hodně daleko :-))

Už jsou tu také velikonoce a jak se to pozná? Jednoduše- přirozeným zavoskováním a zabarvením červeno-modro – zeleně   dřevěného stolu – nikoli v rámci velikého předvelikonočního úklidu, ale v rámci malování vajec :-), a  protože už tady kolem chodí děti jako hladoví psi a neustále říkají dokola- beránek, mazanec, jidáše, beránek, vajíčka, mazanec…… a protože na kraslice je potřeba vejce vyfouknout a tudíž jsou smíchané žloutky s bílky, které na výše zmíněné potřebuji oddělené – no na mazanec ani snad ne:-), tak dnes jen taková malá, obyčejná, dvojbarevná buchta.

Na buchtu je třeba na jeden plech- 4 vejce, 1+1/2 hrnku cukru krystal, 3/4 hrnku oleje, 2 +1/2 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, trochu citronové kůry, 2 lžíce rumu, 2 moučkového cukru s vanilkou, 1 hrnek mléka a 1/8 l podmáslí.  Dvě lžíce kakaa a na polevu bílek a moučkový cukr 200g.

Na této buchtě je velmi důležité zpracování. Nejprve je nezbytné napěnit co to jde vejce s cukrem.  Měla by to být velmi nadýchaná pěna. Pak se postupně přidá vanilkový cukr a pomalu olej. Přidá se rum a citronová kůra. Následuje podmáslí, postupně mléko spolu s moukou a práškem do pečiva. Část těsta se nalije do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Do druhé části zamíchám kakao a naliji na bílou část. Dám péci na 190-200 st. C a peče se cca 35 minut.

Hotová zlatavá buchta se vyndá a potře se bílkovou polevou, kterou dělám rozšleháním bílků a následným přidáním moučkového cukru.

Přidejte komentář