Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Díky Janě 85 v tomto příspěvku ve fóru jsem se neodbytně pustila do něčeho, co jsme už přes jedenáct let neochutnali, totiž k tlačence. Byla jsem upřímně zvědavá, jak bude chutnat tláča bez masa :-) a šla rychle na to. Navíc, Veska mi obratem poslala do schránky pytlíky na salám- na širší salám, do kterého jsem klidně tlačenku byla ochotná zabalit a tak už tomu nic nebránilo.  Bylo to tedy trochu složitější, protože neznám šmakouna, tak jsem si trochu pozměnila složení a toto složení si ve většině dělám doma, takže taková domácí tlačenka se trochu protáhne. Zatím jsem jí dělala dvakrát, výsledek chu´tový je pro vegetariána naprostá paráda, s cibulí a octem prostě vynikající- ale ta estetika. Jana jí má kompaktní, průhlednou, jednoduše hezkou. Moje je rozplizlá, nekompaktní a jednoduše nehezká :-). Při druhé várce jsem i zvětšila množství agaru, ale obávám se,  že to ničemu nepomohlo. Proto upozorňuji vřele na tlačenku Jany a přijímám jakoukoli radu na rozplizlost- budu na tom pracovat samo nadále i já :-))

Do své tlačenky jsem koupila dva pytlíky sojových kostek, dále jsem udělala 200g seitanu, 200g tofu , tři lžíce hrášku, dvě lžíce sterilované červené papriky, a v jednom případě sůl, česnek, nové koření, bobkový list ,shoyu a pepř na vodu, ve které vařím jak kostky tak seitan, v druhém případě jsem uvařila kostky i seitan v dršťkové omáčce z hlívy ústřičné.Dále nezbytný sáček agaru, či dva.

Postup je ten, že si dám nejprve naložit sojové  kostky a přikrýt těsto na seitan. Tofu už je připravené. Když jsou naložené kostky měkké,       seitan vymytý a připravený(podle tohoto receptu) a hotové tofu, nakrájím seitan na kostičky a spolu s kostkami buď vložím do vroucí ochucené vody kořením a sojovou omáčkou shoyu a nechám chvíli vařit, nebo vložím do litru dršťkové polévky  z hlívy ústřičné– již bez hlívy a také povařím. V obou případech pak zcedím, ještě teplé dám do mísy, přidám nakrájené tofu, hrášek, naložené červené papriky na malé kousky. Mezitím si namočím do vody agar- na jeden litr pytlík agaru, v druhém případě pak na litr a půl dva. Po zhruba 15ti minutách přivedu k varu a po krátkém povaření zaliji směs v míse. Plním do připravených igelitových nohavic a zagumičkuji. A pak, když to vychladne- je to sice výborný, ale bohužel se to spíše trochu blíží sulcu :-).Nicméně tu byla návštěva, pan domácí mi vyfotil tlačenku s malým Josífkem a Čikou, aby bylo vidět, že alespoń trochu tvar drží :-)

Jano rozhodně díky, je to zase dobrá výzva, jak zvítězit nad agarem :-) a chuťově jsem za ní vděčná. Může  být problémem pro nečirý a nekompaktní rosol seitan?

Přidejte komentář