Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnes nám přijela pražská oper Eliška a jeli jsme dámskou jízdu na kole k zubaři. Ne , že by Eliška taky potřebovala, ale jela zkouknout svůj letní apartmán a tak jsme si to dali spolu a ještě s Ester. Trochu pršelo, trochu sněžilo, ale byl to moc hezký zubařský výlet :-) Moje nemocná šestka se konečně po pár návštěvách rozhodla demaskovat a ukázala se  v plné kráse. Do dnes se totiž chovala jako nemocná pětka, která sice možná taky byla špatná, ale nakonec byl jako zásadní zdroj potíží usvědčen zub jiný. Ono, jako by to nebylo jedno. Jeden špatný a druhý taky :-)). Není nad to, mít v jídelníčku hodně, ale fakt hodně vápníku. A tak jsem nakoupila spoustu nezdravých dobrot na zajíce, protože do Velikonoc už možná dolů nepojedeme, jenomže jsem neprozřetelně poslala děti vyndat věci z tašek na kole. Někdo to má v hlavě, někdo prostě v zubu :-)) Koupila jsem taky zásobu bobů na to-fu, protože domácí bylo vynikající  a má to ty dietetické účinky :-))) a taky výbornou italskou rýži parbolied a dva nové rýče a pak taky máme vynikající obchod, kde se Elišce moc líbila jedna sádrová houba :-) a já se svými trapasy zazářila u pokladny u krabičky plné plastových kroužků, když jsem vesele prohlásila, že vypadají jako kroužky na slepice. Paní prodavačka mě ujistila, že to taky jsou kroužky na slepice :-) a já nakonec k těm plastovým čudlíkům na fóliáček , které nesmí vidět pan domácí, protože tady někde ještě jsou staré v kyblíku :-),ale prostě je nemůžu najít-  koupila pět slepičích kroužků na nových pět slepiček – jen byla veliká mela, jakou barvu. Vyhrála to zelená.

Tedy k té cizrně a polévce- cizrnová polévka je prostě výborná !:-))

Na polévku je třeba jedno balení cizrny – 500g, olej, cibuli,  sůl, pepř, nové koření, bobkový list, dvě vejce, zelená řeřicha.

Nejprve je nutné namočit cizrnu v hrnci, aby byla ponořená alespoň dva centimetry nad cizrnu. Druhý den se cizrna slije, v  hrnci rozpálit olej, osmahnout cibulku a vložit cizrnu, osolit, opepřit, vložit nové koření a zalít vodou. Necháme vařit, dokud nebude cizrna měkká- jemná- nebude úplně měkká :-)). Když je měkká, přikvedlám dvě vejce, rozmíchám a nechám chvilku povařit. Nakonec přisypu hrst zelené nakrájené řeřichy.

Cizrna beraní- takzvaný římský hrách  a je to opravdu takový veliký světlý hrách.  Není zcela kulatý, spíše trochu hrbolatý a má jeden takový hezký zobáček, je to prostě taková sympatická a roztomilá luštěnina.

Cizrnu můžeme vypěstovat buďto tmavou a ta má menší semena nebo větší a tam jsou právě semena větší a barvy světlejší. Cizrna je rostlina teplomilná a pochází ze Střední Asie a Indie, ale pěstuje se i v Americe, Austrálii, Jižní Evropě a byly doby, kdy pěstovala i na Jižní Moravě a Slovensku. Podle wikipedie byla zřejmě vyšlechtěna před 7000 lety v oblasti jihovýchodního Turecka nebo Sýrie. Ovšem velmi zřídka zplaňuje, víceméně se jedná o pěstovanou rostlinu.

Cizrna obsahuje vysoké množství sacharidů, ale také bílkovin a vlákniny.Obsahuje hodně vápníku, železa, lysinu, mastných kysel a z vitamínů vitamín B15.

5 Odpovědi to “Cizrnová polévka”

  • Mirabelka:

    Z cizrny dělám pomazánku. A teď jdu namočit cizrnu, už jsem ji dlouho nevařila. Díky, za inspiraci.

  • Katka:

    Poznáte slovienku? Je to starobilá odroda cíceru, má sploštenejší tvar, ale je oveľa chutnejšia a dá sa veľmi ľahko dopestovať. Nie sú to síce na pohľad také vábivé guľôčky so špičkou, ale chuťou obyčajný cícer prekonajú.

  • Souhlasim, cizrna je lahudka s tou svou jemne oriskovou prichuti. Rada si ji delam na cibulce, na paprice, s porkem.

  • banditka:

    Pridavam se do fanklubu cizrny :) Doma ji take varime na vsechny zpusoby – od pomazanky, jako prilohu, do karbanatku. Je fakt vyborna.

Přidejte komentář