Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Tak je tu zase zima. U nás krásných deset centimetrů a já jsem neskonale vděčná panu domácímu, že mi stejně jako každý rok zabránil ve vysazovací dubnové a raně květnové euforii. Celer a košťáloviny tedy odpočívají v klidu ve skleníku a ve fóliácích a my čekáme na návrat léta :-).  Nečekaně jsem musela s jedním dítětem odjet do Prahy a zase jsem se nestačila divit , proč tam bydlí tolik lidí :-)).  Kadý návrat do rodiště a míst svého dětství a mládí by měl být nostalgickou vzpomínkou – stále tu nostalgii hledám a ne a ne jí najít :-).  Dnes jsme to vzali hned na otočku autobusem zpátky a naštěstí po výstupu zastavil pán ve škodovce a ptal se na jakousi cestu, která vedla naším směrem. Tak jsme mu velmi ochotně nabídli, že mu to přímo ukážeme, a že se ty dva kilometry klidně svezeme s ním. Asi neměl  moc na výběr. Od schránky nás čekali ještě další dva v teniskách a mikinách a docela drsnou fujavicí těma deseti centimetrama a stejně bych to už za to možství lidí, reklam, skleněných kanceláří, aut a obchodních center s plným luxusem, nevyměnila. Díky Bohu za kopec. Každý výjezd, který i není nijak příjemný je pak v konci o to příjemnější vděkem za to, že je člověk doma. Doma měli také radost, že jsem odjela, protože potom, co ráno otevřeli oči a zjistili, že venku vládne lednové počasí s plnou fujavicí a navíc nejde proud, natáhli peřiny ještě více k bradě a v klidu si předčítali do doby až dlouho poté, co ostatní uklízejí nádobí z oběda .-) A ve dveřích jsem se pak setkala s tradičním uvítáním-pozor – přijel bachař .-))

Dnešní buchta je zase původní. Chtěla jsem něco s tvarohem, ale bez másla- což se mění, protože jak začala tráva, kráva šla opět na 20 litrů. Ale když jsem pekla tuhle buchtu, ještě měla méně. Těsto není nikterak příliš řídké, dá se s ním dobře pracovat a hnědá část se do těsta dá nandat krásně lžičkou a vytvarovat do požadovaného tvaru. Alespoň přibližně :-)

Na těsto je třeba : 200 g cukru krystal, 200 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 4 vejce, 30g maizeny, lžička jedlé sody   Na tvarohovou nádivku : 3 žloutky, 1 kg tvarohu, lžíce kakaa, kůra z jednoho citronu, 100  ml oleje, 30g maizeny,100 ml mléka.Cukr dle chuti.

Nejprve je nutné utřít 4 žloutky s cukrem a pomalu přidávat mouku, maizenu, jedlou sodu a do tuha ušlehané bílky. Piškot se vylije na vymazaný a vysypaný plech. Na plech se natře tvarohová nádivka – rozmixuje se tvaroh se třemi žloutky, maizenou, kůrou z citronu, olejem a trochou mléka. Trochu tvarohu se nechá v míse, ochutí kakaem, zamíchá a udělají se na žlutém těstě tmavé kostky. Vše se dá péci při 190 st. a peče se zhruba tři čtvrtě hodiny. Koláč je dobrý, tvaroh kompaktní a tuhý.

 

7 Odpovědi to “Původní tvarohová buchta”

  • janka:

    Tak Kláro včera jsem pekla buchtu, z poloviční dávky, jenomže do tvarohu jsem místo půlky oleje a mléka dala dávku celou, tak jsem si pořád říkala , že je to nějaké řídké a mastné…:)))Došlo mi to až dnes ráno, ale co mi ještě vrtalo hlavou, že v té tvarohové nádivce nemáš cukr, já tam teda dala 3 lžičky a bylo to dobré, nijak přeslazené…No kluky moje dílo nijak zvlášť nezaujalo ani nejevili zájem ochutnat,mé drahé polovičce to jelo, ale když jsem mu to chtěla dnes dát s sebou když odjížděl, tak mi řekl , že určitě něco dostane..:))???

    • Janko, tam má být cukr, moučkový cukr, jen jsem ho prostě nenapsala. Jsem poslední dobou nějak unavená. Včera zase cyklovýlet za vyndaným nervem ze zubu a už začínám pomýšlet na zimu :-)))). Hezká historka s tvým olejem a mým cukrem :-). Moc se omlouvám ještě jednou :-)a hezký večer

  • tolik pampelišek! no to by byl pampeliškový sirup!! tady nerostou moc.. je tu asi moc horko :-)

  • HaF:

    Vidím, že zima je všude! Já už taky něco vysadila, tak jsem zvědavá na ty škody, zatím nemám odvahu to jít zkontrolovat! Jinak podobnou buchtu peče mamka, pod názvem „fešák“!

  • janka:

    Tak zdravím na kopec, jo jo myslela jsem dnes taky na vás, naši mi poslali nějaké fotky…bez komentáře…
    u nás zatím nesněží, ale teplota docela klesá…uvidíme…
    Jinak byla jsem minulý týden taky na otočku v Praze, před lety jsem tam asi rok pracovala a teď je příjemné si tam jen tak zajet a mít dobrý pocit, že zase odjedu…No ale já si tam Kláro jela pro mlýnek na mouku, ten z kovodružstva, skoro za poloviční cenu na inzerát, za 8 tis, jsem ho prostě koupit nikdy nechtěla. No a teď ten starší pořád chodí , kdy budem mlít, tak mu říkám, že až nám dojde koupená mouka…už to nebude dlouho trvat, ale ještě musím najít nějaký zdroj obilí, což by taky neměl být problém…??
    A buchta vypadá skvěle…tak uvidíme, jaký názor bude mít zbytek rodiny, když ji zkusím…

  • fyzikova:

    To by mě zajímalo,kdo dojil krávu,když pan domácí do oběda vyspával.
    Fyziková

Přidejte komentář