Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Včera večer jsem se dost smála. Dost hodně  a přála bych si to ještě trochu prodloužit, protože po vytrženém dalším nervu ze zubu je smíchu vždy zapotřebí. Večer mi psala Verunka jak jela v autě s mámou a synovcem. Synovec- jsou mu čtyři, se během cesty otočil na mojí maminku, podíval se na ní, zamyslel se a pak se zeptal “ Stáňo, ty si necháváš narůst fousy?“ :-))). Vrátilo mě to o několik let dozadu, když pan domácí měl své zádumčivé období a rád opakoval, že nemocný se má nechat v klidu umřít. Jednou přijeli jeho rodiče, sedíme všichni u stolu a maminka několik mnoho minut vyprávěla o jakési nemoci. Malá Ester, které bylo tehdy taky kolem čtyř pěti let pozorně poslouchala a nakonec pravila: p.d. říká, že nemocný se má nechat v klidu umřít „:-)). Byla jsem v tu chvíli neskonale vděčná, že to nejsou rodiče moje :-) a ze sloganu se stala pevná součást běhu naší rodiny :-).

Kytky a zelenina, sazenice a vůbec- vše je parádnický. Odnesly to rajčata a dýně, ale nějaká rajčata se nakonec vzchopila a semínka dýní jsem po cestě od zubaře koupila nové, navíc švestky začaly krásně kvést až den po mrazech, což nám udělalo obrovskou radost, takže jsme na tom dobře, lépe než slimákáři a vedraři. :-)

Dnešní jídlo je velmi lehké a protože je tu dost horko, hodně práce venku a člověk nechce trávit příliš času v kuchyni, tak také jednoduché a rychlé. Inspirovalal jsem se italskou kuchařkou, rychle upekla obyčejnou veku z těsta na konzumní housky a šup na vejce.

Na zapečené vejce, jak říkají děti- pizzu bez pizzy je potřeba 1 velká cibule, olej, vejce dle potřeby strávníků – v mém případě 8 kousků, 3větší rajčata, stroužek česneku, snítka pažitky, sůl a oregano, sladká paprika.

Jednodušší příprava asi neexistuje. Cibule oloupaná a nakrájená na kostičky se vloží na rozpálený tuk, chvíli restuje, přidá se nakrájený česnek, nakrájená rajčata, osolí se a chvíli dusí. Pak se přidá oregano, zamíchá, rozprostře pravidelně po pánvi a poskládá se vyklepnutými vajíčky jako volská oka. Vše se jemně opaprikuje a znovu jemně osolí. Nakonec se vše posype nakrájenou pažitkou. Smaží se tak dlouho, dokud není vejce dle vlastních potřeb. Někdo má raději žloutek tekutější, někdo tuhší.

2 komentáře to “Zapečená vejce s rajčaty a čerstvá veka”

  • avatar ufa:

    Nám bohužel asi zmrzly všechny meruňky…angrešty taky vypadají děsně. To samé třešně…a to to podle množství květů vypadalo, že letos poprvé budeme sklízet aspoň něco… je to děs…jeden den, a všechno v ….čudu.:-)

    • taky jsem skoro plakala, když jsem jela od zubaře- všechny letos obsypané třešně u silnice fuč, ale nám to na kopci kvete později, naštěstí. Teď prohlížíme oba ořechy- zatím vypadají špatně. Škoda. Je zvláštní, jak ve skleníku v kelímcích jedna věc – pár kelímků zcela bez problémů a pár úplně v čudu. Asi taková přirozená selekce, z čeho brát semínka :-)

Přidejte komentář