Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Zapečený patizon s hokaidem a sýrem je přesně ideální jídlo někam do tepla, pod slunečník, do ruky vysoký koktejl do skla. No a tak my to jíme v tmavé chalupě, ve svetru, protože venku vůbec není srpnové počasí a o nějakém sklu se mi ještě do nedávna mohlo jen zdát.

Ovšem… je to asi 14 dní, co se v nedaleké chatě konala svatba. Děti dostaly přísný zákaz tam chodit, protože nerada posílám děti někam, kam nejsou pozvaní, zvlášť, když jsou tam jen samí dospělí. Zvlášť, když jsou ty děti čtyři a nedělá jim vůbec problém neodejít :-). Pan domácí je zpoza rohu permanentně poňoukal, ať počkají ještě dvě hodinky, to, že už tam budou všichni prdlí a budou tam mít spoustu dobrot. Já z druhého rohu jako správná semetrika, že neexistuje, že to nejsou žádní známí, neteř majitelky, kterážto je víceméně babičkou našich dětí není to samé jako majitelka a tak teda nešly.

Druhý den přišel ženich a nevěsta a neteř, přinesli kytici a koláčky a moc se divili, jak to, že nepřišly děti nahoru, že je celý den čekaly, že vždycky přijdou !úáúáúáúáú choulila jsem se v koutě stolu a dělala, že nejsem doma, když na mě koukalo pět párů očí a návštěva netušila, co se děje.  Nicméně nám přinesli asi 15 vysokých ikeáckých, tlustostěných, pěkně bytelných sklenic. Na koktejl. Ještě něco do nich a můžeme mít pravou středozemní večeři !!!

Tak a teď to jídlo ke koktejlu !  Stačí na to 1 velký nebo 2 malé patizony, půl dýně hokaido- konstantní velikost :-),  asi 250g tvrdého sýra, asi kilo rajčat. Bazalka,dobromysl, ochucený olej, olivový olej, sůl, paprika sladká.

Nejprve je nutné nakrájet patizon na plátky a odkrojit kůru, pak vykrojit jadřinec a patizon naskládat na dno plechu s vysokým okrajem, na který jsme nejprve dali olivový olej. Mezery po jadřincích se vyplní jiným patizonem. Celou vrstvuje pak nutné posypat sladkou paprikou. Na patizon přijde vrstva rajčat krájených na kolečka, osolených, posypaných čestvou bazalkou a dobromyslí a nakonec pokapaných na mnoha místech ochuceným olivovým olejem.

Na rajčata pak přijde vrstva sýra nakrájeného najemné plátky. Následují kůry zbavené plátky hokaida, které je nutné polít olivovým olejem a nakonec opět rajčata s bazalkou, dobromyslí, jemně osolená a opět poolejovaná olejem olivovým obyčejným. Vše se dá do trouby a peče asi při 180*c1/2-3/4 hodinky.

Jídlo je výborné s bramborem, který je jemně omaštěný máslem, nebo s bílým chlebem.  No a nějaký ten koktejl :-))

18 komentářů to “Zapečený patizon a hokaido”

  • Simona:

    Tak jsem recept objevila až teď a je výborný… díky…

  • Frantiska:

    Uz 4 roky delam pravidelne :) Zase je cas patizonu.

  • Puryn:

    Proč se u nás každý recept musí zkazit sýrem a la Babica, kterým se všechny chutě a vůně zeleniny a koření nadobra zplácají a zalepí…

    • Dobrý den, nevím kdo je Babica a nevím co je sýr a´la Babica. Náš tvrdý sýr je z naší krávy, zraje 3-4 měsíce ve sklepě. Samozřejmě není podle mého názoru nutné brát jakýkoli recept jako dogma a není problém sýr vynechat. My, když doma pracujeme, tak fyzicky :) a z vlastní zkušenosti prostě víme, že nezvládneme dlouhodobě bez živočišných bílkovin, tudíž u nás tam je sýr. Ale znáte to – proti gustu….

    • Zdravím – vítám prudivé komentáře, zpestřují stránky. To víte, autoři ze sebe blbce záměrně nikdy neudělaj.

  • Radka:

    Dobrý den, díky za recept, je to fakt božská krmě! :-) Dala jsem všechno jen jednou vrstvou, obyčejný oliváč a bylinky sušené… a mohla bych se toho ujíst!

  • Dagmar:

    Patizon letos nemám, tak byla spodní vrstva z hokaida, následovala vrstva listů mangoldu, pak plátky cukety, plátky rajčat, znovu listy mangoldu (nechávám je celé i s řapíkem)a vrchní vrstva plátků rajčat a cukety. Každá vrstva je mírně osolená, opepřená a posypaná neloupaným sezamem. Koření si každý může zvolit podle svých chutí. Jako příoha vařený brambor, nebo rýže. Kláro díky za tuto i další inspirace, bylo to moc dobré a určitě brzy zopakuji.

  • Frantiska:

    prave jsem dojedla :) je to vyborne … ikdyz chut me trochu prekvapila, poprve jsem jedla dyni hokaido … delala jsem jen dve porce, takze ze zbytku dyne budou zitra bramboraky

  • 7kenedz:

    a Kláro k čemu slouží být „starý ošklívý konzervativec“ když si to představím na dřívku od nanuka a rty to stále ochutnávám, může se ta konzerva otevřít?či je zprávné být zavřená?ale konzervační látky !“E“ hrají svou roly vše má být v lati a prodejné, ale co doma?Ano z kopce se do údolí často zdsá být tím, naším ůdolím, a pod pokličkou ůdolí je?tak to teda nevim, ale rád se nechám podat.Vy jste paní svého těla Klárko

    • Ludva:

      Drahý pane, nechte se vyšetřit, evidentně vám mozková soukolí nezapadají relevantně do sebe. Obávám se, že jste nenapravitelně poškozen. Vás preventivně zavřít a ukazovat jako odstrašující příklad. Napsal jste několik vět, ovšem smyslu zbavených. Z vašich myšlenkových pochodů jde strach. Ovšem strach o Vás a vaše okolí … Buď to už nehulte, bebo navštivte chocholouška. Máte velkou šanci dostat se do učebnic !!!

  • janka:

    Jo tak ten anonym jsem já..nevšimla jsem si , že nejsem přihlášená..J

  • Anonym:

    ahoj Kláro, vypadá to dobře…zítra asi zkusím.. všechny suroviny jsou..tak dobrý, když jsem viděla ty rajčata, …tak jsem je zkusila poprvé sušit, jsou skvělá a našla jsem recept na nějaká nakládaná v oleji, tak určitě vyzkouším, ale nejdřív musím udělat kečup, pak se budou přebytky sušit..každý den tady k tobě nakouknu, ale není energie psát…třeba v zimě to bude lepší..:))
    Jo už loni ti tu všichni psali o tom neloupání hokkaida…tak to zkus, vždyť to musí jít hrozně blbě..:))děs co všichni tě přemlováme..:))

    • Janko,vůbec to není děs, ale já prostě a jedoduše na to vždy zapomenu :-)), zajeté koleje prostě :-)- Jinak neloupe se špatně, krájím jí na půl a pak na měsíčky, vykrojím jadřinec a jedním tahem krásně okrojím. Ale zkusím to, slibuju, že příště mě to trkne, že nezapomenu :-). A chtěla jem se zeptat, děláš kečup ze salusů – rajčat salus nebo odeon, nebo prostě z jakýchkoli? díky

      • janka:

        Tak já dělám kečup prostě z toho co my pěstujeme, nepěstujeme rajčata na kečup, ale na prodej, tak jsou dost tvrdá…ale dobrá, máme odrůdy torino, partner, omega, dagmar, start..je to vždy nějaká směs, teď hlavně start, ty u nás rostou strašně, tak jsou určeny na zpracování…recept napíšu…prosím měj strpení, snad to stihnu do konce týdne, dnes jsou opět rozvážky…tak spát se půjde dost pozdě…moc zdraví..jinak ten tvůj kečup taky vypadá moc dobře…inspirovala jsem se a mixovala a musím říctt , že je to hodně dobré…

  • Tytka:

    add loupat či neloupat hokaidici, já teda neloupu, jídlo má pak víc dýňovou chuť a kousky dýně drží taky lépe pohromadě ( při pečení s brambory, mrkví a cibulí na plechu jedině plus)a nejvíc mi na tom „chutná“ to, že mi zůstanou všechny prsty tam kde jsou:o))))…je to potvora ostrá(ta slupka)

  • fyzikova:

    Kláro,už to myslím někdo psal,že dýni hokaido není třeba zbavovat kůry.Co se nemusí,to nedělám,hokaido vařím i smažím vždy se šlupkou,změkne a vůbec není v jídle znát.

    • .-) Hm, díky Heleno, já protě loupu, jsem starý, ošklivý konzervativec. Já to zkusím,slibuju, ale vždy než si to uvědomím, tak to oloupu :-). Helo, dneska jsem vyvařovala i sklenice na fazole, takže jetli je to otázka práce, klidně jí oloupu, jestli chuti,tak to rozhodně zkusím :-), ale jestli to nebude panu domácímu chutnat !!! :-) tak ti to řekne :-))

  • mellorn:

    ach jo, proc u nas doma jim patizon a dyni akorat ja a pro sebe si to neuvarim, to se mi priznam nechce. vypada to velmi jedle….

Přidejte komentář