Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Myslela jsem si, že už je to tu ! Zima, odpočinek, lážo, plážo. A ono ale ani náhodou. Vyrostlo toho tolik, že pořád vozíme něco do sklepa a do kuchyně, jablka k loupání neustále v plné pohotovosti, všude hromady plevele, do toho se zatepluje kurník pro Elišku, aby mohla přijet v zimě a měli kde spát rodiče :-), mlíka moře a přijel Karol. Karol je Karol. Vloni nám po přečtení článku „Konec wwoof systému v Čechách napsal, že už 14 dní sedí nad fotkama a mapou a hledá kde bydlíme, aby mohl přijít jako náhodný kolmejdoucí, ale se pokorně přiznává, že to nenašel. A tak píše.  Nedostudovaný sociolog, má rád Led zeppelin, a že tedy dorazí, když napíšeme kam. Tak jsme napsali a on dorazil. Pomohl na střeše, pobyl pár týdnů a odjel domů na Slovensko. Teď je zpátky, což je jasné – když je děvečka, je nutný čeledín. Karol je ale jen víkendový čeledín, zatímco Eliška je k dispozici neustále. Ještě týden. .-)

Nechápeme, proč už chce odjet, když tu má takový luxus. Má pro sebe celý kurník. Tedy na víkendy se dělí s Karolom a musela mu půjčit tři ze svých šesti spacáků – tři z našich  šesti spacáků. Včera ráno Eliška  vyběhla z toho kurníku, kde bylo v noci  -4, ohřála se a šla udělat ven důležitý telefon. Náš suchý záchod se svým okénkem na Krkonoše je pro tyto účely jako stvořený.  Za chvíli přibíhá Eliška rychle do chodby, křičí – „čelovku “ a běží zpět a po cestě ještě slyším slova – mobil a záchod – nebo lépeřečeno -“ mobil je v hajzlu“!  Těžko se to zpětně popisuje, zvlášť, když mi při tom tečou slzy :-). Děje se několik věcí najednou. Eliška nešťaštně stojí hledíc na mobil, já a Karol jsme zcela ponořeni do záchvatů smíchu, každé dítě se překotně ptá z jednoho na druhého co se stalo a pan domácí neustále volá – „vyndej baterku!“ Pak už jen  Eliška nešťastně stojí nad vanou, drhne mobil, který tedy má zcela specifický odér, pak přijímá můj 15let starý CK Eternity, který stojí ve chlívku a mobilu trochu pomáháme. Upřímně řečeno, dali jsme Eternity trochu jiný kabát, mobilu to příliš nepomohlo. Eliška se obává, že i kdyby fungoval, nikdo jí neuslyší, protože bude muset volat s mobilem metr od těla. :-))

Já se celý den směju a dnešek dává za pravdu přísloví : Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp :-).   Když si pan domácí zpřelámal v kotníku co šlo a byl „idisponován“, rozhodla jsem se, že pokusím štěstí, a že to tu vytrhnu. Oblékla koně, shodila seník, shodila cirkulárku, koně svlékla a počkala, než si pan domácí svařil sedátko a jezdil sám. :-). Dnes to zase začalo. Zase jsme dostala roupy, že budu šikovná, samostatná a nebudu obtěžovat s maličkostmi. Šla jsem se raději zeptat, jestli můžu, ale nečekala jsem na odpověď – raděj, jen jsem už z povzdálí slyšela – „kdo to zase bude uklízet???“. Vzali jsme to s Eliškou z gruntu. Nandali jednu podušku, jeden chomout, jedno udidlo, druhou podušku, chomout, udidlo a pak zase vše sundali, protože samozřejmě Sláva měla Bábelovu a opačně. Pan domácí chvíli postál, díval se smutně na koně a pak beze slova odešel. Pobočnice, druhé pobočnice, a nakonec opratě. Koně oblékám často, to problém není. No a pak tedy huj, aby kousek couvli, a že vyjedeme. V tento moment Eliška pronáší, že jsou to neuvěřitelně klidní a hodní koně, já mám teplo na hrudi, že ještě pan domácí mohl pronést při odchodu svou oblíbenou větu, jestli by nebylo lepší, kdyby byl oběd, a že teda uvidí. Pak už jen Bábel zcela nečekaně dělá prudký krok vpravo a Sláva vlevo a opět klidně stojí. Ovšem během toho jednoho kroku roztrhli oba kožené opratě. Takže následoval celý proces pozpátku, vše sundat, koně do ohrady, a že bysme třeba šly dělat oběd, si říkáme s Eliškou :-)) Eliška se pomalu vytrácí a Hugo stojí vedle mě a  říká  – „hele – roztržený opratě !“ a pak se jen otáčí a běží do dáli a křičí na pana domácího – bonzák malej !

Podzim je báječná doba, na jaře se ho člověk bojí, dnes, když jsme vytrhávali plevel a nacházeli poslední řepy a další spousty mrkve a máme rozesazené jahody, máme vyloupanou kukuřici, suší se houby, loupeme slunečnice a já přišla na to, že je lze vyloupat mlýnkem na obilí, že je sklizená řepa pro krávy-  a pak by také mohl následovat seznam, co ještě nemáme, ale možná, že dříve napadne sníh a nebudeme to tudíž muset dělat  a já se neuvěřitelně těším, až rodiče přivezou balík od tetičky, který je plný semínek a sedmi druhů špenátů a také nové mísy na Kitchen Aid, jež je v USA o 2000 Kč levnější než u nás a je sice zbytná, ale občas člověk podlehne !!! .-), protože když má člověk zadělaný chleba a chladne smetana na máslo  a chce zároveň dělat buchtu a třít těsto a přitom dělat sníh, tak je prostě fajn mít dvě a těším se, až zavolám do Velelib a do Valtic o nový ceník semen na příští sezónu a těším se, že už za dva a půl měsíce začnu sázet papriky a celer, a že si teď budu každý den opakovat, že pěstovat měsíček je blbost, aby mě na jaře tak strašně svrběly ruce, a že asi nepřemluvím pana domácího, ani Elišku, že těch asi 300 přebytečných jahod by bylo fajn někam zasadit :-)

 

 

 

9 Odpovědi to “Podzim”

  • Pokorně přiznávám, že jsem se pokusila o to samé, co Karol, tj. najít vás podle fotek a mapy. Už se to někomu povedlo nebo jsem první?:) A preferujete náhodný kolemjdoucí nebo raději domluvu předem?;)

    • Moc zdravím – tak upřímně řečeno, preferujeme náhodné kolemjdoucí, kteří to ovšem nemají předem prokalkulované :-), v tomto případě je příjemnější dohoda předem :-)

  • jé.. taky už tak docela toužebně vyhlížíme zimu.. léto se tu letos opravdu protáhlo.. a už chtě nechtě jsem ze slunce lehce unavená.. a všude je takové sucho.. chce to vodu.. ani houby ještě nerostou.. ale u vás.. to je krása, co se všechno urodilo.. ještě by mě zajímalo, jak daleko máte kadibudku od kuchyně?

  • Kikus:

    :-))) já jednou lovila mobil taky…ale taky ne ze suchého. Ale styděla jsem za to a tak jsem těm, co měli co dočinění s opravou tvrdila, že jsem ho polila minerálkou. Naštěstí v tom záchodě tehdy fakt byla jen voda a ne tuhý obsah, takže čichové stopy mě nepodrazily :-) Nicméně, mám pocit, že už ho tehdy taky nikdo nevzkřísil :-)
    Přeji hodně krásných zážitků a pohodové dny na Kopec!

  • Veska:

    Teda se tu křením od ucha k uchu a představuji si tu scénku,nakonec to snad ani nejde že …
    Až jsem se tu prolouskala těma tekoucíma slzama smíchu tak jsem dospěla k poznání ,že občas by bylo dobře kdyby v hajzlu skončily všechny mobilní telefony… a to by bylo najednou nějak moc klidu …

  • Niva:

    Mobil a záchod. Hurá nejsem sama. Loni jsem jela navštívit kamarádku na kole. Po návratu jsem zjistila, že nemám mobil. Hrůza. Z pevné volám Jirkovi. Prosímtě zablokuj mi paušál, ztratila jsem mobil, někdo ho najde a nedoplatíme se. Určitě mi cestou vypadl z kapsy. Pak mi to nedalo ajela jsem zpátky. Co kdybych byla první a někde v pangejtu ho našla. Štěpánku jsem viděla už z dálky. Něčím mávala.Teprve při dojezdu jsem uviděla svůj mobil. Můj jásot netrval dlouho. Bohužel nemají suchý záchod(jaká to smůla) a můj mobil ten splachovací nerozchodil. Sice nesmrděl, ale byl v čudu a v čudu byli i všechny kontakty. Co bych tenkrát dala za suchý záchod. Zdraví Iva

  • danadufkova:

    Milá Kláro, tak jsem si chtěla zpříjemnit pondělní ráno v práci a jukla jsem „na kopec“. Bohužel jsem dnes chtěla být za krásnou a namalovala jsem si obličej na ksicht. A teď mi tečou slzy a já se jen modlím, aby někdo nepřišel, než se uvedu do normálního stavu.Příhoda Eliška-mobil-záchod je úžasná. Připomíná mi moji oblíbenou scénu z „Homolků“- čepice v suchém záchodě. Viděla jsem ji snad stokrát a pokaždé si tím prodloužím život :-) Přeji krásný den a spoustu sluníčka .

  • Pipi:

    Krásné úvodní foto! Letos se všeho hodně urodilo, že?

  • janka:

    Ahoj Kláro, takl po dlouhé době se kochám a mám trošku čas něco psát…Koukám, že u vás je stále veselo..:)), a vidím, že řeším naprosto identické věci, stále přemýšlím, co ještě nějakým způsobem zakonzervovat na zimu, a ještě tohle by šlo zavařit, tohle usušit, a včera jsem dostala záchvat smíchu, jelikož jsme šli ještě česat naše a obecní hrušky a zásadně je češeme v noci, jelikož prostě přes den není čas, a Ondra mi říká, že se asi musí sousedi dost bavit, když my si tady chodíme česat v noci obecní hrušky a asi si myslíme, že nás nikdo nevidí…no to mě fakt nenapadlo..:)), a stále čekám až vše definitivně zmrzne a už taky řeším semínka…tak tu sedím na chodbě mezi hruškama, rajčatama, cuketama, sklep je naprosto plný a vůbec všude se přes něco skáče..
    Tak vás moc zdravíme a přejeme hezké zazimování…J a spol

Přidejte komentář