Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Zima se u nás konečně rozvinula v plné kráse. Eliška se učila sobotu a neděli dojit – dostala rychlokurz, abychom mohli celá rodina v klidu odjet do Prahy na přezkoušení. Máří s Mášou Elišku natolik milují, že dnes ráno, když ve 4.15 odcházela na domluveného stopa k silnici, milé krávy si to našínovaly za ní. Do Prahy naštěstí nedošly. A děti samozřejmě neodolaly, a že tedy použijeme opět náš nový vaflovač. Tentokrát na košíšky, do kterých dáme salát, ale chyba lávky.  Jak už psala farfalla, pokud chcete trubičku, na rozdíl od oplatky je třeba jí přidat na cukru. A to se jaksi se sýrovým košíčem neslučuje.  A tak vaflové košíčky čekají až zase na zmrzlinu nebo nějaké ovoce a tentokrát jsme zůstali pouze u sýrových oplatek  a salátu v misce – mističce :-)

Na sýrové oplatky je třeba: 3 vejce, 125 másla, 250 g pšeničné celozrnné mouky, 80 g sušeného tvarohu – homolek,  150-200 ml vlažné vody. Sůl.

Měkké – nikoli rozehřáté – máslo ušlehám s vejci, přesátou celozrnnou moukou, homolkami – pokud nejsou, lze nahradit nějakým velmi tvrdým a velmi aromatickým sýrem typu parmezán. Ale protože jsou to sýry velmi drahé, je lepší i z kupovaného nízkotučného tvarohu udělat pár  homolek a nechat je usušit. Nakonec přidávám sůl a vodu. S vodou jsem zkusila experimentovat a těsto udělá velmi dobré oplatky s množstvím vody 150 ml, ale lze vodu přidat a stále jsou to oplatky křupavé.

Na rozdíl od sladkých vaflí je třeba dávat do vaflovače lžíci a půl těsta nebo i menší dvě a péci na stupeň 5. Možnou alternativou jsou oplatky dochucené samozřejmě různým kořením a bylinkami. Oplatky jsou výborné jak samotné, tak i k salátu – co dal sklep !

Na ten je třeba jedna veliká kedlubna gigant, půl hlávkového zelí, tři cibule, velká červená řepa, jedna sklenice zavařeného jeřábu, jedna veliká sklenice zavařených zelených fazolek, trochu soli, olivového oleje, trochu oleje s naloženými rajčaty a stejně tak trochu samotných rajčat – naložených. Nakonec nastrouhat domácí čerstvý  sýr.

Vše je třeba nastrouhat, cibuli nakrájet na proužky, vložit obsah zavařenin – bez nálevu a zcela nakonec dochutit oleji, solí a sýrem. A pak už jen použít nějakou adekvátní mísu :-)

2 Odpovědi to “Sýrové oplatky”

  • farfalla:

    Pěkné:) s tím cukrem je to obtíž.. ale nějak to určitě obejdeme:) mimochodem, podobnou salátovou misku-mističku máme u rodičů, dokonce dvě snad.

  • Veska:

    Vypadají hodně dobře,připomínají mi brynzové co se občas dají koupit …

Přidejte komentář