Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Když jsem byla naposledy u zubaře a viděla převoz slepic z kamiónu do místní drůbežárny, uvědomila jsem si, že je to zhruba rok, co jsme přijali poslední koupené vajíčko. Většinou se tak dělo na základě návštěvy rodičů, kteří bydlí 2 km od Makra a bývalé Hypernovy, nevím, jak se jmenuje nyní. Většinou je udolala nízká cena či akce, ale vzhledem k tomu, že to vždy mysleli jen dobře,  dlouho nedošlo k tomu, že bychom dokázali stát tvrdě za svým. Postupně jsme vysvětlovali, že nepotřebujeme květáky za 25,- ze Španělska když máme svoje, či vejce za 1,50 s trojkou na začátku, když máme svoje a pokud dojdou, nedojde až do doby, kdy opět budou k ničemu horšímu, než že je prostě nebudeme mít – a tak postupně došlo k vzájemnému pochopení :-) a rok jsme bez vajec ze systému. (i bez květáků :-)

Jak jste na tom s vejci vy? Jíte je? A pokud berete do ruky vejce, víte vlastně co to je? Víte jakým způsobem žije slepice, která ho pro vás snesla? Možná si myslíte, že ano, ale možná tomu tak úplně přesně není a tak jsem vytvořila malý test, který by měl napomoci dalšímu prohloubení orientace v základních potravinách.

Test:  Co víte o vejcích?

A o těch základnějších jako z čeho se skládá vejce, jak se vyvíjí a vůbec vše kolem vajec zde. Vzpomněla jsem si, když jsem viděla ty napresované pipky v obrovské kleci při převozu do slepičárny na   článek v  respektu o jedné slečně a jejím happeningu, kdy nosila vždy po celý měsíc jedno tričko s nápisem, co právě nedělá a celý měsíc jednu věc nedělala – neseděla, nejela autem…. A tak si říkám, že vůbec není na škodu se občas zcela dobrovolně uskromnit, obzvláště, když není efektem pouze uskromnění, ale i zachování životní úrovně něčeho, co nevytvořil člověk, ale co je živé stejně jako my. V každém případě zkusit prožít leden pouze s přirozenými vejci není až zase tak náročné jak to na první pohled vypadá. To, že se neurodí, že je slepice nesnesou, protože je například nemám a bydlím na Vinohradech znamená, že se mohu pokusit je sehnat – ta vejce přirozená a pokud tato varianta selže, zvláště v těchto zimních měsících, kdy slepice přirozeně pauzují, stále to ještě neznamená, že není jiná šance.

Ta je totiž vždy. Prostě nebudou. Tím sehnáním myslím samozřejmě kooperaci s babičkou, prababičkou,  pokud jsou všechny prababičky a babičky a dědečkové lékaři, lékařky  a psycholožky odjakživa žijící v Praze a já nemám v rodině žádnou zemědělskou třídu na venkově, nezbývá mi než začít v ordinaci přijímat věcné dary v podobě vajec místo regulačního poplatku, případně zapojit vlastní iniciativu, najít obchody, trhy, tržnice v okolí, která prodávají biovejce nebo vejce z volného chovu, případně z halového chovu a počáteční číslo 3 na vajíčkovém razítku prostě tvrdě eliminovat.

Nabídka vajec v obchodních řetězcích
Název řetězce (aliance) Klecová vejce Vejce z podestýlky biovejce
Albert (Ahold a.s.) ano ano ano
Billa s.r.o. neodpověděli
Coop Centrum družstvo neví neví neví
Globus ČR k.s. odmítli odpovědět
Hypernova (Ahold a.s.) ano ano ano
Interspar Spar ČOS s.r.o. ano ano ne
Kaufland ČR v.o.s. odmítli odpovědět
Lidl v.o.s. ano ne ne
Makro Cash & Carry ČR s.r.o. neodpověděli
Norma k. s. ano ne ne
Penny Market s.r.o. neodpověděli
Plus – Discount s.r.o. neodpověděli
Tesco Stores ČR a.s. neodpověděli

Zdroj: Společnost pro zvířata

Chápu, že většina lidí je na sebe náročná pouze odtud podsud, ovšem vlastní hranice se díky pochopení a poznání naštěstí mění .-) a takové dobrovolné uskromnění může vést k velkému oddychu na konci měsíce, že osobní experiment skončil nebo k tomu, že se  potřeba investovat trochu vlastní invence do alespoň trochu „normálního“ života slepic zaryje natolik, že se měsíc změní „navždy“, nebo  také nemusí k žádnému vědomému uskromnění dojít a jen si zpětně uvědomím, že jsem se s rukou na klasických vejcích, přesto, že jsem je potřeboval,  už pěkně dlouhou dobu zastavil a do košíku je nedal. A už je to tak dlouho, co jsem je tam nedal,  že i mě samotného trkne, že už je to jakýsi systém v hlavě nebo co

A laskavým svolením Společnosti pro  zvířata vkládám pár celkem jasných obrázků

Odmítám řešit, zda je strava slepic plná antibiotik či že je to nesmysl, který je už nějakou dobu zakázaný – je mi to totiž upřímně naprosto jedno. Je to zcela srovnatelné s tím, že v ekozemědělství musí být tele „pod matkou“ a matka při tom může stát 4 km daleko. Zrovna toto vyhlášení – přesto, že v ekozemědělství je mnoho regulí, díky kterým jsou zvířata mnohem více chována podle zásad walfare není proto, že je pro tele žádoucí , aby  ve svém nejranějším období života cítilo matku a sálo její mléko, ale proto, že je žádoucí, aby potenciální biospotřebitel měl jistotu, že skutečně jí poražené biotelecí potažmo biohovězí. Tele tedy nemusí být odchováno za nejlepších podmínek kvůli tzv.welfare, ale kvůli jistotě biospotřebitelů.  S vejci je to totéž. Případné dopování antibiotiky a nahormonavanými směsmi je samozřejmě nanejvýš diskutabilní a nežádoucí, ovšem slepice která stojí celý život na rozměru velikosti papíru A4 , nevidí denní světlo a vůbec žije jako v nejnáročnějším koncentráku může být krmená maximálně kvalitně, ale to můj pohled na jejich utrpení jednoznačně nijak nezmenší. Biospotřebitel budiž uklidněn. Vejce i maso budou v tomto případě atb prostá. Stresový hormon však možná bude jednou časovanou bombou.

 

Žádná další  brutální videa chovu slepic z youtube, protože jsou přes všechnu iracionalitu a realitu silně demotivující. Žádné další ataky, stačí si možná opravdu představit jen sám sebe ve stejných podmínkách. A je to velmi jedinečná šance změnit něco pouze díky vlastnímu jednání.

Tak tedy jen se zvoláním – za leden bez klecových vajec! S přáním hezkého lednového osobního happeningu a se stálým vědomím tohoto hesla pana domácího

„Velikost člověka se neměří tím, co udělá, nýbrž tím, co neudělá! problém je ten, že co neudělá, ví pouze on sám.“

a se seznamem pár z mnoha bezvaječných receptů, vybraných jen rychlou namátkou, pokud dojde na lámání chleba a vejce prostě nebudou.

 

A nakonec pár velmi zajímavých materiálů

Použité zdroje:

 

 

52 komentářů to “Leden – vejce buď přirozená nebo raději bez!”

  • avatar Milena:

    Právě jsem narazila na tuto diskusi i když s křížkem po funuse, jak se říká. Přesto bych se k ní chtěla přidat. Bydlím na vesnici. Co mi paměť sahá, nikdy jsme vejce nekupovali. Vždy jsme měli své slepičky cca 20 ks, a ty nám zajišťovaly naši spotřebu vajec. Mám je sice přes léto zavřené na dvorku s možností popelení a s dostatkem prostoru. Během Této doby jim do výběhu dodávám hodně trávy, kopřiv a zbytků zeleníny z vlastní produkce na zahradě, jako jsou saláty, zbytky košťálovin, okurek, přezrálých rajčat. Pěstuji pro ně cukety a oranžové dýně.
    Také brambory a krmnou řepu pro zimní krmení pěstuji na zahradě. Vím čím rostliny hnojím – výhradně pouze hnojem ze svého chovu. Kupuji pouze obiloviny a slámu na podestýlku. Zhruba od poloviny září do druhé poloviny dubna jsou volně puštěny na zahradě, kde si zobou trávu, hmyz, spadané ovoce se stromů (jablka, hrušky). Pro zimní krmení jim suším velké množství kopřiv. Není pravda, že takto bio chované slepice nemají oranžové žloutky. Karoteny, které přijímají v přirozené potravě jako jsou kopřivy, tráva, lístky vojtěšky nebo jetelinky, oranžových dýní, rajčatech způsobují krásně oranžové zbarnení žloutků. Také dostatečné množství slunečního svitu, ktrému jsou vystaveny, je pro barvu žloutků důležité. Pokud má chovatel možnost podávat slepicím kozí mléko nebo třeba syrovátku z něj, tak toto také obsahuje mnoho karotenu a živočišných bílkovin, které jsou pro slepice, jako všežravce důležité.Rostliny jako jsou košťáloviny, okurky a cukety dodávají velké množství minerálů pro sílu skořápek. Naopak opatrně s řepným chrástem, který obsahuje spoustu kyselin – toho krmit jen po troše, na zpestření. Dobré je také podávat v zimě do míchanic z brambor, strouhané řepy, sušených kopřiv a šrotů nakrájenou cibuli, která dodá síru a éterické látky – slepice ji velmi rády přijímají. Proto doporučuji nevyhazovat ani na konci jara naklíčenou vytáhlou cibuli, ale nakrájet ji slepicím, pro obsah právě těchto látek, které nejsou obsaženy v takovém množství ani v čerstvé jarní trávě. Někdo zde psal, že koupil vejce s „volným“ tekutým bílkem. V tomto případě nemusí jít vždy o starší vejce. Slepice, která přijímá v krmné dávce větší množství krmné řepy, může mít tekutý bílek, který se při tepelném zpracování špatně sráží. Chovatel, který chce konzumovat zdravé potraviny, ten musí svým svěřencům poskytnout jen to, co je nejlepší. Odměnou mu nejsou jen vajíčka skvělé kvality, ale i pohled na spokojená zvířátka, která mu přinášejí jen radost.Milena

  • Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,moje slepičky mají volný výběh.V poslední době mají takové šedé žloutky,čím to může být?ani na kouknutí se mi to nelíbí.Díky moc za radu.Wendy.

  • avatar Lara:

    Ještě mě napadlo k tabukce, jelikož nakupujeme hlavně v Globusu, a právě ta vejce jsem zkoumala, když nebyla domácí – mají z podestýlky i bio, mívali i ta z klecových chovů, ale nejsem si jistá, zda už je nepřestali prodávat. Teď už jsme delší dobu žádná nekupovali. Nechápu ale, proč odmítli odpovědět:-D

  • avatar Lara:

    Já jím v podstatě celý život jenom domácí z chovu od (pra)rodičů, krom přechodných období, kdy slepice nenesou. Moc se mi líbí slepice na obrázcích, jestli to dobře chápu, jsou to vaše vlastní – jaké jsou to plemena? (nevyznám se v tom moc, naši většinou mívají hysexky. Tipla bych si ty štíhlejší na koroptví vlašky, ale asi jsem vedle:)

  • avatar Zdeněk:

    @Pipi: Pro nás farmáře je těžká doba v každém ročním období.Každý hledáme svůj trh.Vždy budeme v nevýhodě před velkými producenty.Ty mají zajištěný odbyt i finance s kapitálem o kterém se nám malým ani nezdá.Oni budou tlačit ceny dolu.Nejsem proto aby se produkt jako je vejce šplhalo s cenou jako benzín,ale pod cenou dlouho prodávat nelze.Je několik organizací,kteří se snaží nám malým s alternativních chovů pomoci třeba Nalok.Má to,ale svoje problémy.Z cela hypoteticky vy si u mě objednáte 100 vajíček,já vám je zašlu přes zásilkovou službu.Mě zaplatíte 300Kč a za dovoz 200Kč.Což si myslím je pak vajíčko hodně drahé.Dlouho moc dlouho až jsem z toho neštastnej hledám stálý odbyt právě do větších měst.Pokud se chci dobře starat o farmu musím tam být každý den alespon dvakrát.Jak si udělat čas odjet ku Praze?Mohu říci,že pár vzorků jsem tam dopravil a lidi by mi za 2,50 až 3Kč utrhli ruce.Nemluvě o jejich spokojenosti a poptávce na další.Jenže já chci prodávat vejce super čerstvé.Opravdu ta zásilková služba by byla řešení.Pro někoho nejsou 2stovky nic.Pro mě je to někdy výdělek za dva dny.Největší problém vidím v tom,že se lidé nedokáží domluvit a zásilku objednat najednou.Ta doprava by je vyšla levnějc.V letním období jezdí chataři, chalupáři právě z měst.O vánocích nestačím vyrábět.Jenže i v lednu musím platit stálé platby.Na trhy nemohu,venku se prodávat taky nedá,vejce se uskladnuje od 5C do 18C.Stačí jediná kontrola a jsem bez licence.Ale dost brečení chtěl jsem jen nastínit život farmáře.Pokud by jte chtěli vyzkoušet moje výcejaderná vejce přímo ze dvora z luna Vysočiny jsem tu pro Vás.

  • Máme taky svoje slepice a už si neumím představit, že bych vajíčka kupovala v obchodě. Máme 22 slepic a kohouta. Mají zateplený kurník a travnatý výběh. Letos asi díky mírné zimě snášejí i v tomto čase 8 -10 vajec denně. Máme slepice Dominant a na zkoušku jsme si vzali dvě slepice Lohman. Ty snášely vejce s bílou skořápkou každý den.Údajně by měly být za 15 měsíců vynešené, ale už termín překročily a snášejí stále.

  • avatar Jindřiška:

    Vejce. Jsem za ta „drahá“ za pět korun, ale dobrým stálým odběratelům za 2.50. Produkuji zcela přírodně ze svého dvora biovejce bez naštvaných emocí slepic, které (emoce) pak sezobnou lidé a jsou naštvaní lidé a tak to jde dokola a už je té naštvanosti z masa, mléka, vajec průmyslově produkovaných mezi námi dost. Páč energie se prý nikam neztratí… Moje slepice a dva spolupracující kohouti mají dobře vyvinutý pud sebezáchovy a spolehlivě jej pumpují do přirozeně vyseděných kuřat. Mají čisté zadečky, protže jejich životním posláním je hrabat a hrabat, tak hrabou, co chtějí, tak jsou spokojené, jejich bříška je nebolí a my máme spokojené moučníky a zavářky a volská oka s oranžovou barvou i v zimě. Pravda – není jich tolik co v létě. Ale jsou pozitivně nabitá.

  • avatar Karkule:

    Bydlím v Praze a kupuju vejce buď na trhu nebo podestýlkové. Bio nekupuju ne kvůli ceně, i když je značná, ale kvůli tomu, že jsem je koupila 2x a nechutnala mi. Byla malá, s úplně bleďoučkými žloutky (v létě) a taková nanicovatá. Nechápala jsem, že těm slepicím nemůžou kvůli barvě žloutku hodit nějakou tu trávu.

    • Karkule, můžu prosím poprosit ještě o doplnění, ať nedojde k nedorozumnění, je to podle mě dost důležité – ty nikoli z trhu, ale ta podestýlková, kupujete je se žlutými žloutky? díky moc

      • avatar Karkule:

        Žluté až oranžové žloutky mají všechna vejce, i ta klecová (jojo, jednou za rok je taky koupím, když nic jiného nemají a potřebuju je okamžitě), ale ta to mají díky přidanému betakarotenu či čemu do krmivové směsi. U těch podestýlkových doufám, že je to kvůli nějakému přirozenému krmivu (taky jsou žlutá jen tak decentně). U těch, co beru z vesnice na vlastní oči vidím, že je to kvůli tomu, že jim tam běhají slepice všude možně a zobají trávu.
        Jediná bio vejce mají takovou barvu žloutku, že je stěží rozeznatelný od bílku, a to po celý rok. A navíc jsou velmi malá, takže za 10 Kč/ks ve srovnání s těmi z vesnice za 3 Kč (i když je krmí zbytky z kuchyně a bůhví čím)není divu, že o ně nemám zájem.

        A to jsem si udělala názor dávno po přečtení
        http://madlinakuchyne.blog.cz/1005/vajickova-zkouska-bio-nebo-nebio

      • avatar Karkule:

        Ještě pro upřesnění pořadí žlutosti :)

        1. klecová – skoro oranžová
        2.- 3. cerální (klecová, ale krmí je zrním) – sytě žluté
        od soukromníků z vesnice a zemědělce, co je prodává u metra
        4. podestýlková – někdy sytě žlutá někdy žlutá
        5. bio – banánová žlutá

        • Díky moc za odpověď i za odkaz a zkušenost od Madly. Jsme tomuto vašemu komentáři hrozně rádi. Vy máte evidentně dlouhodobější zkušenost, chtěla jsem to jen pro upřesnění pro ostatní, kdo jí nemají, aby bylo zcela jasné, jaká je realita. Je to pro nás vlastně ten nejdůležitější komentář, protože přesně o tomto je tento a následující článek.
          Většina lidí, podle vlastní zkušenosti i podle komentářů u Madly má totiž představu, že „bio“ = lepší, chutnější, estetičtější, atd. A to je ta základní a zásadní mýlka – bio totiž není synonymum pro nic jiného, než pro co nejvíce přirozené. Je nanejvýš důležité si uvědomit, že ta vejce jsou úplně stejná. Bio se liší tím, že slepice, které je produkují žijí v eticky příznivějším prostředí. Že ve vejcích nejsou žádné nepřípustné přidané látky, nejlépe žádné látky. U vajec by experiment co dělala Madla byl celkově funkční v momentě, kdy by koupila vejce z podestýlky, haly a ekochovu a slepice by byly krmeny naprosto stejnou směsí, bez přidání jakýchkoli látek navíc a bylo by to stejné plemeno slepic. Pak byste v ruce měli tři stejná vejce, téměř stejné velikosti a stejné, mdlé barvy. Ani jedno by nebylo oranžové. Přirozeně oranžové vejce jsou přirozená díky xantofylům v zeleném krmení. http://cs.wikipedia.org/wiki/Xanthofyly pokud slepice nedostávají zelené krmení, musí se dodat uměle.

          A konkrétně:
          velikost – závisí téměř zcela na plemeni slepice, jejím stáří a četnosti snášecího cyklu. Slepice v prvním roce snášky má vejce menší a má jich více. Slepice v druhém roce snášky má vejce větší a má jich méně. Jsou plemena, která mají snášku např. 180 vajec ročně a to když má slepice 1,6-2 kg. Jakmile je překrmovaná, či má velmi dobrou pastvu a ztloustne :-) na 2,5 kg, její snáška se mění na 16!! vajec ročně.

          barva – naprosto jednoznačně závisí barva žloutku na stravě – xantyfyly alias karoteny. Nejsou-li ve stravě, dodávají se uměle, protože zákazník má příjemnější pocit, když rozklepne oranžové vejce – napsanými slovy jednoho „výrobce“ vajec. Zde je nutné si uvědomit, že pokud kupuji vejce raději z podestýlky nebo z klece z důvodu jejich oranžového žloutku, podlehl jsem jen iluzi.

          odrbaný bílek po oloupání – tento nešvar je výsledkem příliš čerstvého vejce :-), čím je vejce čerstvější, tak je po uvaření natvrdo odrbanější, zhruba po týdnu od snášky se bílek vyrovnává a stává se kompaktním a hladkým.

          Chuť – vejce je vejce a jsou lidé, kteří nikdy neochutnali vejce přímo od slepice, která chodí venku a pase se a má přirozenější život. Pokud znají pouze vejce kupovaná, může jim biovejce připadat mdlé. Záleží totiž na tom, jaké je období. V ČR není zhruba 6 měsíců v roce pastva a slepice jsou krmené hlavně jádrem či směsí. Směs je nadrcené jádro – nesmí se přidávat pesticidy, herbicidy, nesmí tam být žádné nežádoucí přídatné látky. Slepice musí mít volný výběh, musí mít možnost se popelit, hrabat, popolétnout. Musí jich být méně v hejně. Bio vejce znamená, že si člověk kupuje přirozenější, nevyrobená, spíše vychovaná vejce od slepic,které jsou chované v příznivějších podmínkách.

          Bio v případě vajec je především o slepicích a o skrytých nebezpečích – o herbicidech, pesticidech, protože nesmí být ani krmeny trávou, na kterou toto bylo použito, ani obilím, atd. atd. Není to o barvě – která je závislá na tom jaká je roční doba a jak kvalitní pastvu slepice v biochovu mají, není to závislé na velikosti, chuť je zcela obyčejná, závislá na pastvě nosnic.

          pár odkazů na to, co je skryté ve vejcích, co člověk nedokáže odhadnout ani chutí, ani vzhledem
          http://ekonomika.idnes.cz/smes-s-dioxiny-se-vyvezla-do-danska-ceske-potraviny-jsou-bezpecne-1cc-/eko-zahranicni.aspx?c=A110110_134248_eko-zahranicni_fih
          http://www.nasevejce.cz/o-vejci/druhy-vajec
          B I O S T A N NS : KOMPLETNÍ KRMNÁ SMĚS PRO NOSNICE
          SLOŽENÍ: Obiloviny, výrobky a vedlejší výrobky z olejnatých semen, minerální látky, výrobky a vedlejší
          výrobky z obilovin, L-lysin, monohydrochlorid, D,L-methionin a premix doplňkových látek.,,,,,stimulátory, antikokcidika, enzymy, barviva, zchutňovadla, acidifikátory
          KRMNÝ NÁVOD: Krmná směs je určena ke krmení nosnic v užitkových i plemenných chovech. Zkrmuje
          se jako jediné krmivo v množství do nasycení, doplněné pouze vodou k napájení, případně i gritem.
          Orientační spotřeba krmiva na kus a den je 100 až 150 g. Směs se vyrábí v sypké i granulované formě.

          • avatar Karkule:

            Je mi jasné, že můj komentář je od běžného spotřebitele, co nekoupí úplný šunt, ale zase není tak uvědomělý, aby kvůli tomu, že je to bio, kupoval vajíčka, co jsou 3x dražší a ještě mu nechutnají.
            Já mám nejradši ty z vesnice, i když si uvědomuju, že tam není žádná veterinární kontrola (tudíž riziko salmonely) a že ty zbytky, co jim tam lidi hážou, taky nejsou bio. v zimě z vesnice nemám, tak kupuju z podestýlky.
            Ale mě jde spíš o tu chuť a aby nebyly slepice zavřené, což toto splňuje. A chápu, že když neplatí daně a nemusí splňovat žádné normy, tak mi můžou prodat to vejce za 3 Kč.
            Celkově spíš reaguju na to, že pro někoho článek mohl vyznít jako buď klecové nebo bio (nebo v zimě nejíst vejce vůbec), ale ono je víc možností.
            Dnes už ve všech supermarketech (i v Lidlu, i když tam máte, že ne) jsou k sehnání vejce z podestýlky a člověk klecová kupovat nemusí.
            Je fakt, že asi i ty z podestýlky mají krmiva s přídavkem karotenu, ale fakt mě to nepřinutí kupovat bio vejce, co mi nechutnají. Zajímavá otázka je, proč jsou taková i v létě, kdy je zeleného všude dost. Pak má člověk podezření, jak tedy ty jejich výběhy vypadají. Třeba je to kvůli nějakým normám, aby nedejbože nesežraly nějakou nebio žížalu?

            • avatar Jitka:

              Dobrý den,

              jen si dovolím dodat, že u těch biovajec asi bude hodně záležet na dodavateli. Já kupuji ta v Bille (ta jejich řada „Naše bio“) a přijde mi, že jsou pokaždá jiná a stalo se mi jen jednou jedinkrát, že by se mi nelíbila (tedy, že jsem je dala do koláče a nedělala z nich volská oka, tiramisu apod., protože mi přišel bílek moc „tekutý“) Jinak jsou vždy skvělá, v jídlech chutná a v podstatě doma pak nepoznám rozdíl od těch od babičky. Kupuji je pravidelně každý druhý týden.

              • avatar Karkule:

                To je pravda, že do Billy nechodím (ty bio jsem párkrát koupila v Albertu a Tescu), zkusím tam zajít a dát jim přes zimu šanci :)

                • avatar Pipi:

                  Ahoj Karkule,

                  je zajímavé, jakou máš zkušenost s bio vejci. Já kupuji bio vejce všude, kde je vidím,hlavně v bio prodejnách a v Bille a když není zbytí tak podestýlka a když už jinak nejde, tak vyjímečně vezmu i klec. A právě barva žloutku je pro mne kritériem přirozenosti. Jakmile uvidím ostře oranžový žloutek, tak mě to hrozně naštve a jde to do těsta. Vím, že je krmí betakarotenem a ačkoliv je to asi neškodné barvivo, štve mě, jak se mnou manipulují. Naopak bio vejce mají bledoulinké, ale opravdu žluté! žloutky (tedy nikoliv šíleně oranžové) a vím, že se slípky měly dobře. Takže jsem asi divná, ale čím žlutější /tedy ne oranžovější/ žloutek, tím víc jásám! A chuťově mi bio přijdou nejlepší a proto si je vychutnávám na měkko. Vím, že nejsem objektivní, vždy budu fandit ekologii, jen mě překvapilo, že tě bio vejce chuťově tak zklamala…

                  • avatar Zdeněk:

                    Dovolím si taky něco přidat a komentovat barvu a vůbec výrobu vajec.Jsem chovatel a farmář,který má alternativní chov slepic s prodejem ze dvora.Vajíčka jsem do Nového roku prodával za 2Kč nyní za 2,50Kč.Do krmení nepřidávám žádné barviva ani se nesnažím barvit mrkví.Žloutek má přirozenou barvu ne oranžovou.V současné době je politika pro zemědělce v malém založena na sehnání levného krmiva at je to pečivo nebo jiné obilniny.Když si spočítáte kolik stojí metrák pšenice,voda a energie a to že jedna kuřice stojí 150Kč by adekvátní cena vajíčka byla někde okolo 5Kč.Cena je udána a roky držena právě klecovými chovy.Peníze pominu.Mám radost z toho jak se zákazníci vraci a já jim mohu nabídnout snesená vejce přímo na snídani.Kdo neochutnal čerstvé vejce tak asi nepochopí.Největší problém je prodat.Na ježdění po farmářských trhách nám nezbývá čas.Jelikož mi se klecovým chovům opravdu co na produkci rovnat nemůžeme.Sice od 1.1.je zákaz prodeje z klasických klecovek,ale až taková pravda to neni.A oni třeba rozmnožováky ze dvora dál prodávají a cena co by odpadu se klidně může rovnat třeba i 1,50.A náš člověk jde opravdu jen po ceně.Neříkám že každý, znám již spoustu lidí,které znova oslovila kvalita před kvantitou.Bohužel já se nacházím v pásmu,kde je tich lidí minimálně,ale jsou.Rád vyrobím pro každého tolik čerstvých vajec kolik bude chtít a to za cenu lidovou.Bez chemie a s důrazem na všechny projevy,která drůbež ke svému žití potřebuje.

                    • avatar Pipi:

                      Díky Zdeňku za reakci ze strany chovatele slípek. Na farmářských trzích si kupuji bio vejce asi za těch 5Kč a to mi také přijde slušná cena jak pro „výrobce“, tak pro konzumenta. A zvláště ráda vyšší cenu zaplatím, když vidím, komu své peníze přímo dávám.

            • Karkule, díky moc za komentář. Osobně, cítím jako selhání, pokud by si někdo z tohoto článku udělal závěr, že buď klecové nebo bio. Jsem ti poslední, kdo by prosazoval bio. Jednoznačně stojíme za tím, dát nejlépe ruce do hlíny a pokud to nechci, mám jinou prioritu, najít si někoho, od koho beru a vím co a jak. Bio nám přijde prostě jen jako malinký posun někam, kde by to mělo být, když už to nejsou ty dvě výše zmíněné varianty. A tato věta z článku je podle mě nanejvýš průkazná, že článek nemůže být myšlen jako bio nebo klec.
              Tím sehnáním myslím samozřejmě kooperaci s babičkou, prababičkou, pokud jsou všechny prababičky a babičky a dědečkové lékaři, lékařky a psycholožky odjakživa žijící v Praze a já nemám v rodině žádnou zemědělskou třídu na venkově, nezbývá mi než začít v ordinaci přijímat věcné dary v podobě vajec místo regulačního poplatku, případně zapojit vlastní iniciativu, najít obchody, trhy, tržnice v okolí, která prodávají biovejce nebo vejce z volného chovu, případně z halového chovu a počáteční číslo 3 na vajíčkovém razítku prostě tvrdě eliminovat
              přeji krásný večer a pevně doufám,

          • avatar patriss:

            Dobry vecer, Klaro

            Vase stranky uz sledujem nejaku dobu ako inspiraciu k vareniu a tiez k zamyslaniu sa :-)
            paci sa mi debata, ktoru ste rozbehli, aj nasledujuci clanok je hodne zaujimavy, ale hlavne ten link na video „Nasytime cely svet“. Z toho mi bolo dnes hodne spatne, clovek tusi kopu veci, ale vidiet to takto v konkretnosti…no, nech sa nerozculujem, k teme vajec asi tolko: zijeme v Prahe (coskoro 4clenna rodina), budu to cca 4roky, co razim teoriu, radsej vajcia, kurata ani maso ziadne – ako to z velkochovu. Zo zaciatku to bolo narocne, teraz uz mam pocit, ze inak by som nemohla. Nie som ziadny extremista, ani alternativec, zijem vo vire velkomesta a chcem povedat, ze najst svoju cestu sa vzdy da!!! Len clovek musi chciet.
            Na zaciatku som kupovala podestylkove vajce a bio, napriek cene, je to jednoducho otazka priorit… Potom som si zistila, kde sa daju zohnat domace vajcia, alebo bio od ekofarmarov (ktore su lacnejsie ako tie v bille), zopar som ich navstivila, zistila ako hospodaria, ako rozmyslaju, ako ziju. Nasledne som presvedcila svojich rodicov, takze dnes chovaju cca 20sliepok, 4baranov a kozicky pre vlastnu spotrebu. Zakladna myslienka je NEMAT VSETKO, VZDY a HNED. Takze, ak nie su domace vajicka a maso, kupujem od ekofarmarov, ak nie su ani od nich, nekupujem ziadne a prisposobim jedalnicek situacii. V supermarketoch nakupujem minimalne, urcite nie „cerstve“ potraviny ako su vajicka, pecivo, maso…ani bio, hlavne, ked je dovazane ktovie odkial a podstata „bio a eko“ je tym ta – tam.
            Neide len o to, ze je to eticke, zdravsie, prirodzenejsie atd, ide o to vyjadrit sa – nielen slovami a nadavanim, ale svojim zivotom, sposobom ako zijem, vyjadrit svoj nazor. A dat priklad mozno aj svojmu okoliu, minimalne svojim detom..

            Vela zdaru vsetkym, kto sa snazia najst „svoju cestu“,
            Patricia

  • avatar Jitka:

    Přeji hezký den,

    myslím, že hodně lidí vůbec neví, v jakých podmínkách žijí slepice, od kterých pocházejí vajíčka, co jedí. Dokud jsem neviděla dokument Jamieho Olivera (http://www.jamieoliver.com/tv/jamies-fowl-dinners), nic jsem netušila. Ale ta zjištění o klecových chovech a zubožených slepicích mi otevřela oči. Do té doby jsem si bláhově myslela, že slepice všude žijí spokojeně, jako u mé babičky na dvorku. No od té doby už kupuju jenom biovajíčka, i když jsou drahá. A nebo si vozím vajíčka od babičky. Nehodlám totiž dát (napřímo) ani korunu dodavatelům a chovatelům, kteří se ke slepičkách chovají doslova nelidsky.

  • avatar David:

    Pokud si kupujete na chov slepice z drůbežárny (a to především starší a vyřazené), tak můžete být úplně klidní .. ty vejce pak stojí taky úplně za ho…
    Víte vůbec, čím to krmí? Jako sorry, ale tohle bych si do domu fakt nevzal. Můžete to krmit čím chcete, ale ty slepice to ze sebe nedostanou.

    • avatar Pipi:

      Můžeš to trochu rozvést, Davide? Jen jsi něco naznačil, ale můžeš mluvit fakticky? Máš konkrétní zkušenost z drůbežárny? Jak víš čím /a čímže?/ krmí slípky…?

      • Zdravím Pipi, David určitě napíše, ale za nás, jednou jsme měli takové šlechetné období a dojeli si do nedaleké slepičárny pro vynesené slepice, že je „zachráníme“. Naše zkušenotst je taková, že jsme si přivezli dost zubožená pipky a evidentně jsme jim tím převozem trochu ulehčili život, docela rychle se vzpamatovaly, trvalo asi tři měsíce, než se znovu opelichaly, než byly celkem v pohodě. Ale nevydržely, tak strašně smrděly – vůbec ne jako slepice, ale takový divný pach, že hrozně rychle přišla liška a sežrala je. Prostě to fakt vyzařovaly hrozně daleko – stáhly se lišky z dalekého okolí. POdobnou zkušenost máme i od známých nedaleko a od další rodiny. V každém případě pokud by vydržely, netuším, jak moc se jejich předchozí krmě projeví do vajec – vzhledem k tomu, že mají počet vajec založený fixní, je to velmi dobře možné. Maso nás nezajímalo, nejíme ho, ale kdybychom ho jedli, tyhle slepice by určitě nebyly na jídlo – to bys asi pocitově pochopila, kdybys je viděla. Odpelichané, zapáchající,zahnisané části těla. Hormony a atb se prý už krmit nesmí, tedy tohoto asi prostá, co je ve směsích fakt netušíme. Ale jak tady Anna, té se vzpamatovaly a liška je nechala v pohodě, takže to je vždy asi osobní zkušenost.

        • avatar Anna:

          Nevím tedy jak je to přesně s kvalitou vajec od slepic drůbežárny, ale mám vejce i od slepic, které mám vypiplaný od kuřátek a pak pár vajec od těch z drůbežárny a v chuti rozdíl nepoznám. Maso z těchto slepic taky nejíme, necháme je prostě dožít. A že by smrděly nebo byly zahnisaný, tak to vůbec. Jsou sice holý a ošklivý, ale až se tak za 2-3 měs. zapéří, tak jsou fakt hezký, od těch dalších slepic k nerozeznání.

  • avatar farmakordula:

    Zdravíme na kopec a posíláme něco na zamyšlení. Po shlédnutí jsme si říkali: dobře jim tam na kopci…
    Bohužel to neumíme dodat s proklikem.
    Rosťa a Marta Kašparovi, Vítkov u Liberce

    Mysli Globálně, jednej lokálně – celý dokument
    http://www.youtube.com

  • avatar jistota:

    Ve státě který je všeobecně uznávanou veličinou na uvedení do praxe vyhlášeného receptu „Slavíčí paštiky“,mi může každý vyprávět o bio zásadách nebo jiné zdravé stravě co chce.To je jako věřit prosperujícímu řezníkovi co si koupí jednoho mladého býčka a stádo starých dojnic.Býčka má stále s nákupním listem na krámě po celý rok a krávy zmizely jako odpad co neprodal.

    • Zdravím Jistotu! Aby bio vůbec mohlo existovat, musí se tvářit, že je to „to lepší pro lidi“. Ale co se mě týká, je mi úplně jedno, čím se rozumu schopný člověk živí. A bio vnímám jako malý, ale opravdu velmi malý krůček k přirozenosti. I když po pravdě, je to nějak vzhůru nohama. To přirozenější se označuje velkýma písmenama, místo aby na tom nepřirozenym, bylo upozornění. Což je taky blbost, páč co je přirozeného na našich životech potažmo shánění si obživy, že. Ale hlavně jde tady o ty, který o sobě bohužel nerozhodují a v tomto článku jsou to slepice.

      A jestli to nevěděj, kšeft je kšeft . A proč by řikali že kůň je vlastně mula, když kupujcí má taky hlavu, ne?

  • avatar Pipi:

    Zajímavý článek, Kláro! Já osobně fandím všemu bio, ale když v obchodě stojím nad krabičkou se šesti bio vejci za šedesát korun, musím říct, že mě to štve. Nejsem přece jediná, kdo bio vejce kupuje, tak proč si připadám jak v obchodě luxusním zbožím?

    Zvláště když znám a čtu příběhy vás – chovatelů pipin :-) Jak máte obvykle vajec tolik, že je rozdáváte všude kolem… no není to nefér?

    • Zdravím Pipi, neber to nijak špatně, ale prostě nefér to není. Když slezu z kopce na silnici mám divný pocit, a když přijedu do města, mám pocit, že tamní obyvatelé by měli přijímat energii z Amarounů ;-)

      • avatar Pipi:

        Jidáši, přiznám se, že jsem nepochopila, co jsi mi chtěl říct. Budu ráda, když mi to dovysvětlíš. Možná jsem zněla jako rozmazlená pražanda, co se tváří, že ráda bio a pak se ofrňuje nad vysokou cenou, ale mě vadí ten cenový rozdíl. Vedle v supermarketu lidi nakupují klecová vejce za pár „šupů“ a já si připadám jak v tuzexu, když si zaplatím za ty xkrát dražší. Jsem si vědoma toho, že ta bio mají cenu reálnou a ta klecová podhodnocenou, stejně jako laciné kuřecí maso z Polska na které u nás důchodci stojí frontu.

        Na chalupě dostáváme v sezoně od sousedů vejce, kterých mají nadbytek a celí šťastní si je pak vezem domů. Přece ale nemohou všichni mít vlastní pozemek a vlastní zvířata!?! Tak proč já, která bydlím ve městě a tedy řekněme zabírám menší krajinu, bych měla automaticky všechno dráže platit? Snažím se rodinu a hlavně dítě krmit co nejvíce bio, ale je to hrozný boj s peněženkou!

        Myslela jsem na nějakou zdravou rovnováhou mezi pěstiteli/chovateli a zákazníky ve městech. Rozhodně jsem nechtěla naznačit, že vy na farmě se flákáte a máte všechno zadarmo.

        • Zdravím Pipi, včera na sklonku dne jsme se vrátili z Prahy z přezkoušení a od té doby jsem už nejmíň 6x slyšel otázku- a co napíše tý Pipi? :-) no a teď právě padla otázka naposledy, přičemž mi bylo nařízeno „a napiš jí něco hezkýho, je moc příjemná!“ což už jsem ale v podstatě udělal tou první odpovědí. Udělal jsem chybu – „neber to špatně“ tam mělo být“neber to osobně“.
          Začnu u sousedů. Na jaře a v létě slepice snášejí prostě víc, je to pro ně přirozený. Takže se stane, že člověk je rád, že se vyskytne někdo, kdo si je odkoupí a pak se nemusí nakládat a konzervovat, případně s nima vykrmovat třeba psa. V létě je to tedy v pohodě. Z malochovů seženeš na podzim a v zimě vejce daleko hůř. A když vezmu v potaz, jak lidi myslí, tak pokud budeš mít štěstí na člověka, tak ti dá i nějaký ze svých zásob, jelikož ví, že jsi jeho stálý odběratel a uvědomí si, že je to oboustranně výhodný.

          A k tomu městu. Je to paradox, ale ať o tom přemýšlím, jak chci, městský člověk a je úplně jedno, jestli žije ve městě nebo na vesnici, i kdyby žil na 5ti metrech čtverečních, jen s postelí, skříní a stolkem, zabere několikanásobně víc životního prostoru než člověk, který žije „přirozenějším“způsobem života. Jednoznačně nejhůř vidím městský život na venkově. V tomto momentě chvála bohu za soc. paneláky a milé kavárenské povaleče z garsonky.

          K tomu, jestli můžou mít všichni vlastní pozemek a zvířata – podle mě, postarat se sami o sebe můžou všichni. Něco jiného je, jestli jsou toho schopní. Ten boj s peněženkou je jasný, je potřeba si prostě uvědomit, že jsi vždy závislá na tom, co ti kdo nabídne. Já jsem v tomhle hrozný radikál a je to fakt na osobní diskuzi. Uznávám, že pokud se budeme starat každej sám o sebe, průmyslový vývoj půjde do kytek, možná by se nastartoval opětně vývoj člověka, ale to je utopie. Jde o to, že podle mě je velmi málo věcí, které jsou nezbytně důležité a nezbytné pro vlastní přežití. Když někdo namaluje obraz, dobrý obraz, je to úžasná duchovní potrava, ale má tu smůlu, že musí najít toho, kdo ho koupí – toho, kdo prodá např. vejce a koupí obraz. Ten s těmi vejci má prostě výhodu v tom, že to je strava, střecha nad hlavou a teplo, které si udělá sám. Ten s tím obrazem nabízí nadhodnotu a v dnešní společnosti velmi malá část lidí vytváří nadhodnotu pro ty ostatní, zanedbatelná část lidí vytváří hodnoty nezbytné pro přežití a absolutní většina lidí pracuje na tom, aby fungoval nějaký systém.

          Zdravá rovnováha – viz. výše
          Případné špatné pochopení jako naše flákání – :-)) beru to spíš jako lichotku, moje heslo: “ čím míň toho uděláš, tím míň toho posereš! “ :-) nicméně jsem to takto nepochpil, celý to bylo jako všeobecná úvaha a vůbec nic osobního, naopak jsem rád za reakci a dost daleko toho tě jakkoli soudit,. díky

          • avatar Pipi:

            Díky Jidáši za reakci, jsem ráda, že si s Klárou najdete čas odpovídat i při takové obrovské frekvenci dotazů! Je fakt, že člověk městský žije více méně odtržen od přírody. Nejvíc mě to štve v obchodě, když před hromadou dovezeného ovozelu zjišťuji, že vlastně netuším, co je momentálně v sezóně. Hrůza. Dovezené ovoce a zelenina je i v biopotravinách, kde nakupuji „bez chemči“ pro naše bambino a kupuji drahou mrňavou cuketku za dvacet korun a téměř hnědé banány a pak jdu vedle do supermarketu a za třetinovou cenu koupím krásné zralé banány pro nás dospělé, co už máme chemču v těle dlouho a připadám si trochu jako blázen. V takovou chvíli nevím, proč to vlastně dělám, ale pak si řeknu, že minimálně aktivně podporuju a hlasuju pro ekologické zemědělství.

            Je pravda, že jsem si při svém lamentování na drahá biovejce neuvědomila, že vy chovatelé pipin máte vejce podle toho jak snášejí a to závisí samozřejmě na ročním období. Vycházela jsem opět ze svého pokřiveného pohledu zákaznice, která má vejce kdykoli si zaskočí do super hyper stánku. A nevím proč jsem si neuvědomila, že lidé na vesnici se slepicemi jich sice na jaře a v létě mají nadbytek, ale v zimě zase nic. Předvedla jsem ukázkový omezený pohled městského člověka… :-)

    • No a za mě, jako za toho hodnýho v týhle rodině :-). Podle mě je to vždy otázka toho, jak moc to nazraje. Jasně, chápu přesně tvoje pocity, ale jednou prostě ty prachy budou nic proti tomu, že to člověk prostě nedá. Teď evidentně ještě nejsou, ale to neva, to nazraje :-), třeba. Pro mě osobně jsou to teď dvě věci, které spolu nemají úplně tak mnoho společného. Třeba naše děti- jedeme příští týden na přezkoušení, někdo by řekl, chceme kvalitní vzdělání, já říkám, chceme pro ně hezké dětství a ta cesta na přezkoušení vyjde pro šestičlennou rodinu, kdy dvě děti navíc ještě neplatí na 1700 Kč – to musíme absolvovat minimálně 4x do roka. Jenom na cestovném – kdybych to srovnávala s těmi vejci, a dala na peníze, budou chodit pod kopec do školy každý den – hezky po svých a my budeme mít v kapse 6800,- které vložíme do čtyř cest tam a zpět Českým drahám. Není to nefér ? BYdlet jako kdysi na Vinohradech, platím prd! Je to fakt otázka priorit. :-)

      • avatar monika:

        Dobrý podvečer,tak se mi zdá, že je tady najednou nějak moc emocí :-). Chci Vás pozdravit a poděkovat za Vaše stránky, na které jsem náhodou narazila (asi před měsícem), když jsem hledala recept na kvásek a doklikala jsem se až sem.Stránky jsou super a moc ispirativní. Nechci zdržovat pěním ód, tak tedy k pipkám a jejich produktům. Naše rodina (4ks dětí,dva dospělí) je městská (Olomouc),jsme „měšťáci“ a máme naše historické město rádi.Stěhovat blíže k lesům a stráním se nebudeme a ani nemůžeme (zaměstnání,rodiče,…)Řekla bych, že vše má své.Bylo by to na dlouhou diskusi.Není to „jen“ otázka priorit.Vejce – naštěstí máme u nás přes sezónu farmářské trhy, kde vajíčka (0 nebo1) jsou (30 Kč za deset ks. ) a dnes jsem nakoupila stejná v místním „regionálním“ obchůdku . Nemusí se nakupovat v supermarketu.

        • Milá MOniko, díky. Snažím se pochopit, co jste psala ohledně priorit. Naše rodina (4ks dětí,dva dospělí) je městská (Olomouc),jsme „měšťáci“ a máme naše historické město rádi. To myslím je celkem vaše priorita ,nebo tak tomu rozumím. Stěhovat blíže k lesům a stráním se nebudeme a ani nemůžeme (zaměstnání,rodiče,…) toto mi připadá také jako vaše priorita a vůbec v tom nevidím nic špatného :-), jen bych možná polemizovala s tím nemůžeme, lépe je asi nechceme.Do toho ovšem nemá vůbec moc mluvit co nikdo jiný než vy a vaše rodina. Vejce – naštěstí máme u nás přes sezónu farmářské trhy, kde vajíčka (0 nebo1) jsou (30 Kč za deset ks. ) a dnes jsem nakoupila stejná v místním „regionálním“ obchůdku . Nemusí se nakupovat v supermarketu. přesně tak, taková situace je ideální, žijete podle svých představ a navíc máte nulky vajíčka :-). Pipi, které jsem odpovídala má situaci evidentně jinou – buď jsem jí dobře pochopila a ona kolem sebe má jen vejce, která jsou dvojnásobné ceny, než píšete vy a přijde jí to nefér, což chápu, a píšeme v tomto případě, že bohužel není mnoho cest.Že pokud mi to prostě začne morálně vadit, holt mi nezbyde, než se poohlédnout po vejcích jiných než klecových a pokud nejsou jiné než superdrahé, buď se poohlédnu jinde, nebo je koupím nebo je nekoupím proto, že mi to také přijde nemorální zase z jiného pohledu. To už je vždy úhel každého člověka a podle mě vždy otázka priorit. Myslím to tak, že buď je člověk dogmatik, nebo své hodnoty konfrontuje se situací, ve které se zrovna nachází. Tomu říkám otázka priorit :-). Nebo jsem jí nepochopila a pak se to určitě dovysvětlí :-).

  • Také ráda zachraňuji slepičky, ty z drůbežárny,vždy se mě odvděčily velkou snůškou vajec, mám 7 slepic, z toho tři černé s bílým na krku, také si odpočnou, vystřídají se, takže vejce stále mám a ještě zásobuji rodinky mých dvou synů, ke kupovaným také nemám důvěru, letos alespoň pět slepiček chci zachránit.

  • No já si kupuju vajíčka od sousedky – slepice se jí batolí v sadu a určitě žijí pěkný slepičí život (pokud kolem neobchází liška). A protože jsou to holky šikovný tak spoustu vajíček můžu ještě každý týden nosit do naší Potravinové banky (alternativní „obchod“ se zdravými potravinami). A všichni jsou spokojení – sousedka, koncoví uživatelé (jedlíci vajíček) i já (dobrý skutek :) ).
    P.S. Ty slepičky jsou vlastně dost hezký zvířátka :).

  • avatar mellorn:

    jako mestsky clovek se k domacim vejcim dostane jen na farmarskem trhu,ktere zase zacnou pristi tyden a kupuju tedy tam,jinak kupuji vejce z podestylky,ty maji skoro vsude a mezi dvema zly si tedy vybiram to mensi.Slepice neziji v klecich,ale v halach,tak si rikam,ze je to prece jen o neco lepsi.Ano,mit vlastni hospodarstvi,tak by tam pro slepice urcite misto bylo,vajicka mame radi…

  • avatar Anonym:

    Lidl nabízí vejce z podestýlky. Kdybych měla možnost brát domácí nedělám jinak, ale alespoň beru ta z podestýlky. Bio vejce jsou na mě až moc drahá…

  • avatar Veska:

    Pipiny jedině svoje a tím pádem svoje vajíčka,koupené jsou mi odporné … máme tak 15-20 pipin.
    Domácí strava,domácí podmínky (sice né takové jako Klára) ale mají k dispozici celý dvůr i s přilehlým potokem,takže hrabat mohout kdekoliv a nevadí nám to …
    V létě chodíme s manželem k vodě né se opalovat ale občas dopalovat,natáhneme dlouhé mikiny,rukavice a vyrazíme na kopřivy,ty pak nasekáme a sušíme … letos to bylo asi 15 pořádně napěchovaných papírových pytlů aby v zimě měly pipiny co jíst zeleného …
    Vajíčka nespotřebujeme takže rozdáme,něco prodáme a něco naložím do sklenic s vápnem aby bylo v zimě když si pipky dají přestávku … tradičně na vánoce když potřebuji do pečení ,takže zásoba se letos hodila

  • avatar Václav:

    Je to zajímavé, ovšem průměrná spotřeba vajec bude o dost vyšší než 250, viz odpověď na poslední otázku. Jestli je v ČR 10 milionů těch alienů, co v průměru vytlačí jedno vejce denně…

    Každopádně jsem nahlodaný, jednu dobu už jsem trojková vajíčka bojkotoval, možná se k tomu vrátím.

  • avatar prochazkova.anezka:

    Milá Kláro.
    Dlohá léta jsme měli vejce od mé babičky. Letos berou moji rodiče od známých z malé farmy nedaleko Kutné Hory a my když potřebujeme nebo máme chuť tak si seženeme Biovejce, buď ve farmářské prodejně nebo v supermarketu (:-() Nebo jsme bez a spokojeni. Se zeleninou je to složité. Naštěstí máme mnoho druhů od babičky, ale když už nám v zimě leze mrkev, dýně a celer krkem, koupíme chudáka nevýživného a přes svět vozeného květáka, brokolici a jejich jiné kamarády. (Jo také kamaráda zemědelce využijeme a objednáme od něj.)
    Tak to máme my. Ale těším se až utečeme z Prahy a usídlíme se někde blíže přírody a vypěstujeme si vlastníma rukama skvělé plody. Ta chuť je prostě jiná, jedinečná a nezaměnitelná i s biozeleninou. Hauk.

  • avatar Roomanka:

    Kláro, slepic máme devět, k tomu pana kohouta a ve spíži zaplňujeme třetí plato. Letos sbíráme vejce stále, třeba jsou jen tři a další den čtyři nebo i šest, ale slepičky nejsou stroje a přestávku si zaslouží. Co to máte za druh – myslím tu krásnou pipku mohutné postavy? Ta je krásná! :-)
    Měla jsem už černé, ale sežrala je kuna. Bílé mi byly nesympatické, takoví orli draví a praly se s ostatními. Dvě pošly, jednu roztrhala liška a třetí tulačka skončila někde v lese, zřejmě opět v liščím břiše. Teď máme šedivé, vypadají jako holubi, a potom takové podobné jako máte vy na horním snímku. Chci si na jaře tak pět kuřiček koupit a ta slepička na fotce mě hodně zaujala. Mějte se hezky, Romana

    • Romano, to je sedm let stará Šumavanka. Je to skvělé plemeno, ovšem pro nás ne úplně vhodné, protože je to spíš masná slepice, je ohromně odolná, hrabavá a navíc krásně sedí.Tedy tato už ne, už je stará. Ostatní jsou Vlašky, ale vracíme se od jara k České zlaté kropence a navíc vezmeme Vyandotky zdronělé, co sedí. Nám letos taky hezky nesly, ale mají dost studený kurník a jsme přeci jen 650m.n.m, takže právě zrovna pauzují. Ale budiž jim přáno. Letos bylo spoustu vajec. Krásný večer.

  • avatar Nevanka:

    ještěže rodiče mají slepice, jinak bych si dělala výlet k Vám :-)))

  • avatar Anna:

    Leden – vejce buď přirozená nebo raději bez… tak já naštěstí mám na zahradě slepice, které jí samý dobroty a celý den se prochází po zahradě přibližně 1500m a zobají si trávu a kdoví co ještě všechno v tý zemi hledají. Takže nemusím být bez vajec a protože je letos teplá zima, tak nesou pořád. A kupuji buď malý kuřátka, který si vypiplám a občas si koupím pár ročních slepic z drůbežárny, které vyřazují za pár korun. Když vidím, jak ty slepice vypadají (úplně holé, některé neumí skoro chodit), tak jsem se zařekla, že si vejce už nikdy nekoupím. A po čtvrt roce u nás jsou zapéřené a myslím že i spokojené. Mám z toho dobrý pocit, že jsem jich pár „zachránila“.

Přidejte komentář