Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Dnes to přišlo – první pozimní výlet s koňma na nákup. Doma už nebylo ani kilo soli, naopak přebývalo několik desítek vajec a tak jsme se vydali na výměnnou výpravu.  Cesta byla hezká. Hugo po cestě opět exceloval – na louce, kde poskakovaly dvě straky se ptal, zda jsou to tučňáci? Na pousmání, že nikoli, že to jsou straky, že tučňáci u nás nejsou se otočil a zcela suverénně odpověděl, že to ví, ale že těmle strakům říká tučňáci! :).  Pak se po projetí protijedoucího traktoru zeptal, „kdo to byl?“. Po odpovědi, že každého řidiče na silnici bohudík neznáme se zeptal, proč ty cizí lidi, který nevíme jak se jmenujou, nepřídou k nám domu a neřeknou nám, jak se jmenujou? No, nejsem si jistá, zda má člověk mít na vše odpověď. Taky jsem dostala od maminky krásný dlouhý zelený kabát, který se hodí jako baloňák do města, ovšem má teplou kostkovanou podšívku, vzadu rozparek, jdou mu vypárat podšívky z ramenou a po této malé úpravě vypadá hodně dobře, jako přímo šitý na koňský vůz, kde zabalí nohy, člověka zahřeje a vůbec je dost praktický. Nechala jsem si taky jednou rozpuštěný vlasy, abych si zvýšila sebevědomí tou jedinou věcí, která mě neopouští :) a děti za mnou běžely a křičely —–„jéééé, ty vypadáš přesně jako Hagrid! “ Pro neznalé, Hagrid je obr z Bradavic.

Pan domácí našel koně. Konečně a není to velbloud! Nejen pan domácí však našel koně a to bylo náplní naší dnešní mise. Takže bychom potřebovali někoho, kdo nám pomůže udělat ohrady, udělat kruhovku, potřebovali bychom jednu příjemnou děvečku, co by něco uvařila, uklidila, podojit nemusí, to už zvládá Ester, ale pak to mlíko zpracovala, upekla chleba, utloukla máslo a sem tam se proskočila s dětma na trampolíně  a pan domácí by si díky tomu mohl dodělat políčka na mojí zeleninu, mohl by si  dodělat kurník pro moje a dětí kuřata, mohl by si dodělat police na moje sýry do sklepa a já bych si mohla v klidu a bez výčitek přepichovat asi tisíc salátů,nebo by přepichovala děvečka – Eliškóóóóó – co se nám vysemenily potvory zcela nedisciplinovaně ve fóliáku.

Taky bych nutně potřebovala vědět, kdo je pan Karel Šrom, z jehož účtu přišlo na náš účet nadhodnocených 35 korun  na 50 Kč a já nevím kdo to je a ke kterým semínkům to jméno patří, protože žádný pan Karel Šrom si žádná semínka neobjednal a navíc, což je horší, nemám napsaného nikoho ani v kolonce semínka,  semínka vyřízená nebo nejlépe  semínka odeslaná, kdo by se na pana Karla Šroma mohl hodit. A tak prosím, ke komu patří pan Šrom? :-))

Ostatním jsem odeslalal kukuřici i měsíček, nakoupili jsme u dvorního dodavatele na náměstí v malém obchodě s oblečením, ponožkami, spodním prádlem a botami jasmínovou rýži a vydali se vstříc do kopců, prohlédnout si ke známým na mléčnou biofarmu koně pro Jentl. Budu s nima moci jezdit na krávě a nikdo to nezpooruje :)

 

No a Tereza mi připomenula svou fotkou ve fóru, že vlastně chci udělat kváskový perník a tak jen úplně obyčejn perníková buchta, tentokrát s kváskem

Kváskový perník

Je to klasická buchta, na kterou je třeba na kvásek :  160g žitného kvasu, 160g pšeničné mouky přesáté pšeničné, 195ml vody. Dále pak 4 celá vejce, 1+1/2 hrnku cukru, 3+1/2 hrnku přesáté celozrnné pšeničné mouky, 270 ml mléka, rum, 3_4 hrnku oleje, citronová kůra, polévková lžíce perníkového koření, lžíce kvalitního kakaa.

Nejprve si smíchám žitný kvas přinesený z chladu s vodou a pšeničnou moukou. Zamíchám a nechám v pokojové teplotě cca hodinu a půl až dvě hodiny. Pak si v jiné míse ušlehám vejce s cukrem, přidám olej, kvas, mléko, mouku, koření, kakao a citronovou kůru.

Vše vyliji na vymazaný a vysypaný plech s vysokými okraji a nechám v klidu u kamen další hodinku až dvě.

Po této době dávám do trouby na cca 190°C a upeču do akorát :). Je mazlavější, jak z droždí, není pórovitý, ale je velmi vláčný a jemný.

17 komentářů to “Kváskový perník”

  • avatar irča:

    Ahoj holky, nepovedlo se:( dělala jsem z půl dávky a nějak se mi zdrcnul. Už od začátku to s ním nevypadalo dobře, kvásku ač evidentně hladovému se nechtělo do pšeničné mouky, 2 hodiny mi stál než začal trochu spolupracovat (kdežto zbytek přiživený žitnou moukou se do ní pustil téměř okamžitě), po přimíchání sladkého se těsto probudilo, ale ani 3 další hodiny odpočinku na pekáči asi nestačily:( Možná jsem ho měla péct déle (pekla jsem 40 min)…
    No zkusím ho znovu, sraženina chutná celkem dobře:) tak mi příště držte palec:)

  • avatar Yanna:

    Ahoj Kláro,
    dnes jsem vyzkoušela, ale měla jsem doma jen hladkou a polohrubou mouku, takže jsem kvásek smíchala s hladkou moukou a pak přidala polohrubou. Perník je chuťově moc dobrý, ale působí, jakoby se zdrcla mouka. Dokud nepořídím celozrnnou mouku, tak asi zůstanu u polohrubé :-)

  • avatar qtina:

    tak jsem ho o víkendu taky vyzkoušela a hurá, povedlo se! dělala jsem ho tedy z poloviční dávky, jelikož jsme zatim jenom dva, a i tak to bylo na jednu remosku trochu moc, ale naše krbová kamna s troubou a výměníkem se pochlapila a druhou část taky upekla…
    dokonce jsem se ani nenechala v kuchařce zmást tim počtem hrnků oleje (nemáme totiž doma internet), akorát místo cukru jsem dala med (možná trochu málo) a místo mlíka kefír, což mi připadá, že se celkem osvědčilo, skoro bych řekla, že kvásek s kefírem docela dobře spolupracuje a celkem pěkně to vyběhlo…

  • avatar Eva:

    Ahoj, chci se zeptat, kolik toho oleje, jestli 3-4 hrnky, nebo je tam překlep a má to být 3/4 hrnku? Nebo jsem natvrdlá? A jinak tvoje stránky jsou naprosto úžasné, vždycky si u nich od všeho odpočinu. Máme 4 děti, ale u Prahy a je to frmol. Kdyby nebyl takový tlak z okolí, bylo by to fajn, ale nedokážu se od toho oprostit. Na samotě na kopci je to asi jednodušší. Závidím vám, je to velký kus odvahy, asi bych do toho šla, ale náš pan domácí je jiného ražení.

    • Evo, jasně, díky, hned to opravím – 3/4, na staré klávesnici tam bylo lomítko, musím si zvyknout :).S tou samotou – přesně, mám taky dojem, že 4 děti u Prahy je docela mazec, navíc, pokud člověk podlehne kroužkovému cyklu a rozváží a rozváží. Přeji krásný den do Prahy. :-)

  • avatar fyzikova:

    Kdo to nezkusí,neuvěří,že se z kvásku dá péci také něco jiného, než chleba.Byl výborný,nadýchaný,pórovitý,za chvilku snědený.Brzo bude mít reprízu.

  • avatar slunitko:

    Dobrý den, pekla jsem kváskový perník, přesně podle receptu, nejprve mi přišlo, že jsem ho málo upekla, tak jsem ho ještě strčila do trouby, byl dobrý, mazlavý, ale druhý den už byl dost tvrdý. Je to normální nebo jsem něco udělala špatně?
    Děkuji, Katka

    • Problém je trochu to, že každá kvásková věc se musí nechat řádně vychladnout, takže rozkrajovat až po vychladnutí. Většinu jsou třené věci, nebo mně to tak vychází z kvásku mazlavější a hutnější, než s kvasnicemi – zase, záleží ale na době kynutí a hlavně, i přesto jsou velmi vláčný a dost dobrý. Proč ale ztvrdnul netuším. My ho jedli až druhý den, nechávala jsme ho přes noc chladnout a neztvrdl. Možná tam mělo vliv následné dopékání.

      • avatar slunitko:

        Děkuji za odpověď. To dopékání byla asi špatná věc, byl předtím ale docela světlý zespodu, tak jsem ho tam vrazila znovu, což je asi špatně vždycky:-( Příště ho musím upéct hned na první pokus. Jenže takhle se mi to stalo i s Vaší cuketovou buchtou. Poprvé se úžasně povedla a pak se mi dvakrát za sebou srazila. To mě namíchlo, dávala jsem si pozor, abych na ni neotevřela dvířka, jen velmi opatrně jsem nakukovala a stejně se srazila. Až budou cukety, budu zase zkoušet. Jinak ale děkuji za inspiraci.

  • Ještě jednou velký dík za super stránky :-) dnes se cpeme kváskovou bábovkou a jsem zase nadšená :-) jen nevím recept- všechno jsem dala od oka,tak už se mi druhá taková asi nepovede…. dnes se nechám inspirovat mrkvovou pomazánkou, s olivama jsem jí ještě nedělala :-)

  • ahoj ;-) taky rozjíždím svůj nový blog o zdravém stravování, tak když budeš mít chvilku, budu moc ráda, když nakoukneš ;-)

    jinak kvásek taky teď testuji ve velkém ;-) perník musím taky vyzkoušet! teď mám právě na lince kvásek a připravuji se na pečení makového závinu z kvásku ;-)

  • avatar trdlo:

    Kláro, jsi si jistá, že první podzimní?!?!

  • avatar smijana:

    :))) Hugo má pravdu. Straka a tučňák jsou jak bratři a koneckonců proč by se k vám nemohli chodit všichni z okolí představovat?:) Jo a za tu přezdívku od dětí nemůžou zcela jistě rozpuštěné vlasy ale ten zelený kabát ;)

Přidejte komentář

Scroll Up