Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Frekvence příspěvků v tomto období roku je menší, což je pochopitelné. V sobotu jedu s Ester na přezkoušení, navíc přijel Rachad a nejen, že jsme zase nějak zamluvili, že se chci naučit Rachadovo tažené těsto, ale navíc, navíc přivezl dva klarinety a heligonku a díky tomu tedy možná frekvence článků ještě poklesne. Ne, že bych hrála, zkoušela jsem klarinet, a když jsem do něj ani na popatnáctý nefoukla a čtyřletý Hugo mi ho vzal a nástroj ovládal  cekem přirozeně, bylo jasný pro koho nástroje jsou. Takže čtyři děti, pět fléten, jeden buben, dva klarinety a heligonka, aboslutně žádný hudební sluch  a především, především jedna místnost – to je nad mé síly.

A jinak sázíme a sázíme. Pro letošní rok jsem se rozhodla, že nejsme žádná béčka, a že se nenecháme městským člověkem tak jednoduše uťápnout, aby on si mohl ve městě dělat to, co mi tady na venkově nemůžeme. A tak si jako letošní projekt dávám za cíl uvést v život tzv. guerilla gardening neboli partyzánský způsob osazování. Setkalo se to s velikým úspěchem. Elišku to nadchlo a ptala se , zda to budu dělat zásadně v noci? Uvažuji o tom. O co jde? Jde o to, že prostě nejsme schopní udělat pořádnou konstrukci na pnoucí fazole a já chci pnoucí fazole a chci a chci a chci! A každý rok se udělá konstrukce a každý rok jí mírný vánek od Krkonoš pořádně semele. Ale odmítám se vzdát a pro letošní rok přebírám městské móresy a jdu do toho. Osadím všechny sloupy Čezu, cca kilometr od nás počínaje a posledním sloupem, který je na našem pozemku konče. A výsledný produkt by se mohl jmenovat „čezole“. :)

No a pak v návalu pracovního vypětí jsme vysadili 560 různých druhů salátů. A tak uvažujeme, jak se jich posléze zbavíme:-). Můžeme je prodat ze dvora, ale to bude zlomek, můžeme jet na místní trh, nebo a to je nejlepší varianta, postavíme děti k silnici. A na té samé silnici, o 3 km níže vždy v rozmezí půl kilometru dáme ceduli : čerstvý salát , na druhé bude farmářský salát, na třetí : biosalát, na čtvrté : zelený salát (chápej že je ekologický, ne zelený) na páté :salát od babičky a šestá cedule bude již na vrcholu kopce a o tu vedeme spor. Buď tam bude stát pan domácí s cedulí vyprodáno, nebo děti – kterým můžeme místo salátů  v souvislosti s jejich přirozeným vzhledem klidně připnout ceduli „přispějte na děti z Afghánistánu“ nebo fakt saláty, ale vzhledem k silničnímu provozu na naší silnici to asi budou saláty ani ne tak zelené, čerstvé a bio jako především zvadlé :).  V každém případě, těším se na saláty a vzhledem k jejich počtu uvažujeme i o množstevních slevách :)

A taky mě tady Katka tedy trochu popohnala se svýma krásnýma rohlíkama, že už dost bylo zkoušení, a že už by nějaké housky nebo rohlíky z kvásku mohly konečně vyjít a tak přání otcem myšlenky a housky jsou na světě. Oproti houskám z droždí jsou maličko jiné, jsou bezvadně křupavé, pokud se zapaří trouba, je třeba nedělat je z úplně tenké vrstvy těsta, ale spíše jim dopřát a osobně mi přijdou lepší první den. Druhý sice nejsou tvrdé, ale velmi se zvýrazní chuť kvásku.

A tak jak na kváskové housky?

Na kváskové housky je třeba 300g žitno-pšeničného kvásku, vysvětleno níže, 1Kg hladké mouky, 300 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, sůl, 4 lžíce oleje  a voda dle potřeby. Vejce na potření a mák.

Kvásek připravuji na toto pečivo třídenní, první den si vezmu trochu žitného kvasu, do kteréh přidám pšeničnou celozrnnou  mouku a vodu. Stejně pokračuji i druhý a třetí den.  Kvásek je hezky narůžovělý, protože je z většiny z pšeničné mouky.

Čtvrtý den pak zadělám rovnou s oběma moukami, solí, olejem a vodou dle potřeby na hezké vláčné těsto. Zadělám, řádně prohnětu a nechám kynout.

Z vykynutého umotám housky, potřu rozkvedlaným vajíčkem a posypu mákem a nechávám ještě na pultě dokynout. Potom přenáším do trouby na rozpálený litinový plát a peču do zlatova. A to je vše :).

 

21 Odpovědi to “Housky z kvásku”

  • Karolina:

    Dobrý večer,
    ráda bych vás poprosila o radu. Už jsem vyzkoušela spoustu receptů na housky s celozrnnou moukou (z droždí) i tento Váš z kvásku, housky jsou vždy po upečení výborné, ale druhý den jsou jako kámen. Jak to udělat, aby byly housky poživatelné i další dny? Je nějaký fígl při pečení, nebo skladování? Nebo všichni, kdo pečou housky doma je spotřebují hned po upečení? Kváskový chléb mi vydrží relativně jedlý i týden, ale housky vůbec.
    Děkuji Karolina

    • Anonym:

      Skúste urobit housky len z mlieka a miesto oleja dat maslo … skladovat v mikroténovom sáčku.

  • anny:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat co dělám špatně, zkoušela jsem housky dvakrát a dvakrát se upekly v podstatě male chleby – silná tvrdá kůrka, chutove jsou housky dobré ale tvrdostí kůrky by se daly používat jako příruční zbraň. trouba se má či nemá zapařovat? (lehce zapařuji) + do těsta nedávám vejce, nemůže to být tím? děkuju za radu

  • stematanka:

    Dobrý večer,
    mám připravený kvásek na housky a zítra je budeme dělat. Jen jsem se chtěla zeptat, zda se tento kvásek uchovává stejně jako žitný nebo se musí pokaždé udělat znovu?

  • Honza:

    Tak jsem také vyzkoušel a už chladnou… :) Zajímalo by mne jestli je nutné kvas zadělávat znovu od prvního dne nebo stejně jako u chlebového stačí přiživovat. Má s tím někdo zkušenost?

  • tenleten pan:

    čtyři děti, pět fléten, jeden buben, dva klarinety a heligonka A ukulele :) :) :)

    • .-)No pravda!!! na ukulele jsem zapomněla, ale to už se zabydlelo :)) a Eliška! a dvě bučíčí krávy … moc tě zdravíme .)

  • irresistible:

    Přiznám se, že kváskové mánii jsem ještě nepodlehla (doma je jediné konstantní teplo na routeru a tam by mi to dřív nebo později sejmuly děcka a k hotovému jsem ještě nepřišla:-D), ale čezole a děti z Afghánistánu mě dostaly a u těch salátů vám fakt neujela jedna nula navíc?:-D Zatím dělám pečivo z kvasnic, no snad se propracuju někdy k vyššímu kváskovému levelu;-)
    Děláme celozrnné domácí housky a zdobím je mákem a různými semínky. Obaluju jednotlivé prameny v různých semínkách, nejlíp podle mě vypadají dva prameny osemínkované a jeden jen tak. Můj favorit jsou housky se sezamem a černým sezamem, i vizuelně i chuťově.
    Čezolím a salátu zdar!

  • Tinka:

    Ahojky, ja len, ze v texte sa spomina fotka kvaskovych rohlikov od Katky, ale nech hladam ako hladam, najst ju nemozem. Tak ak by bolo mozne ma presmerovat, pripadne ak by Katka pridala recept, bolo by to super. Ja som skusala housky z kvasku z kombinacie spaldovej celozrnnej a hladkej muky pol na pol, kvasok cisto zitny, ale len mala troska. Nemali vyrazne kvaskovu chut, ale oproti tym z drozdia boli dost hutne. Vyskusam tie Tvoje, lebo tieto ma zatial nepresvedcili. Tie z drozdia su totiz makkulinke a priam neodolatelne… Zdravim na kopec!

  • Katka:

    Tak to mě těší, že jsem tě popostrčila s kváskovýma houskama! Nám mnohem víc chutnaly první den rovné rohlíky, zahnutí rohlíci měli konečky jak preclíky, tak jim tak říkáme, měli jsme zahnuté preclíky, chutnaly stejně a byly stejně tvrdé:-( Housky a rohlíky, pěkně buclaté jsou z kvásku super, už pro ně do krámu nikdy nejdu!!! Děti jsou spokojené, stejně jsem jim rohlík kupovala jen tak do ruky při nákupech, domů nikdy. Teď i rohlíčky ke svačince máme :-) Kváskování mě baví, život je s kváskem veselejší!!! :-)) Tak krásné jaro na kopec !

  • dolomiti:

    No, pátej díl jsem už oplakal :-( :-D Deset??!!!! :-O Tak se nedivte, přes zimu jste si ze mě vychovala zavisláka :-D, každej den nový díly několika seriálů, člověk se těšil na večer a teď skoro nic :-O To je holt život, závislák žádá svojí každodenní dávku :-D

  • Tady se mi „někdo“ ozývá, že už tohle „přece dávno umí“, skromnost nade vše:) Mně taky na druhý den až tak nejedou, to radši pšeničnější chleba z kvasu, nebo prostě chleba, ale první den jsou super.
    Čezolový nápad mi připomněl guerilla knitting, nevím, jestli jste to někdy v Praze potkali – prostě různě omotané, opletené sloupy, zábradlí a tak. Veřejný prostor sténající (nebo jásající, jaks e to vezme:) pod tíhou vlny a provázků. Dáváš to 2v1, šikovné:)

  • Eva:

    :-) tak čezole, to bude :D což takto prodávat mix salátů a jednu čezolku jako dárek? :D Když už nic, tak se na trhu jistě každý zastaví aspoň nad názvem a bude se pídit, cože to je :-) Držím pěsti!

  • dolomiti:

    No ja bych řekl, že frekvence už není skoro žádná ;-) Tak jsem zvědav, jak se dá nynější stav ještě ponížit?! :-O ale zázraky se dějí :-D

    • :) no a to je přesně ten moment, kdy hned vyskočim a musim si počkat na dovysvětlení, protože ho napoprvé nepochopim :-) – 10 za duben se čtyřma malýma dětma a hospodářstvím není tak úplně nulová frekvence ne? ale tuším, že z toho vyleze, že to stále není pátý díl sýrů – takže vlastně nula :-)

      • dolomiti:

        Sem patřilo to co je nahoře ;-) Jste me s těma deseti tak rozhodila, že jsem to špatně umístil :-D

        • Já se ponasnažím prosím :-), jak říká moje sestra, ideální telenovela, je to krátký, je to pořád :-), ale někdy to neklapne, člověk někdy prostě musí najít čas na zasazení potřebných 560 salátů :-) navíc máme najednou čtyři krávy a šest koní a děti už raděj nepočítám :), tak se přizpůsobuji novému stavu navýšení počtů :)

Přidejte komentář