Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Právě jsem doseděla s naší děvečkou Eliškou   v záhoně a ona se nám málem rozplakala, že kdybych jí nechala plejt mrkev vloni, že by už letos nepřijela :). Že je z mrkve zcela v depresi a nechápe, jak se to dělá. Do toho přišel pan domácí a navázal na naší odpolední debatu o komunitách, které bohužel fungují velmi těžko, protože ti z nás – kteří mají ten dar (to mluvil pan domácí o sobě a Elišce) a dokáží zcela bez výčitek prokochat na louce odpoledne, těch si komunita neváží a vykáže je ze svého středu jako nepřínosné. Eliška mu notovala, že se úplně vidí, jak jí ženou vidlemi a jak je nedoceněná a pak se sebrali se slovy na rtech, že jdou předstírat práci a vyrazili každý po svém. Eliška chudinka na mrkev. A po čase se k ní pan domácí přidal, když viděl jak je nešťastná a ponotovali si, že pro něj taky toto není vůbec vhodná práce. Shodli se, že vždy u keříku udělají konkurs, hluboce přemýšlí, kterou z těch mrkví vyhodí, kterou ještě ponechají a než se dostanou na konec řádku, první vypletá mrkev jim opět zaplevelí a jejich humanismus způsobí obrovskou depresi.

Pan domácí pro změnu dnes sedl na koně a jel mi do schránky pro dárek. Pro formy na sýr od Milana. Čekal na pošťačky, četl si sedmou generaci a přijel zádumčivý právě z článku o komunitách a jal se ho rozebírat horem dolem, přesto, že nikdy v žádné komunitě nebyl a být nechce. Nicméně – dovezl dárek a protože se mu nevešel do batohu, musel ho rozbalit a už zdálky z koně křičel – „to zase bude, to jsi zase dostala záhlavek, muhehehe, to uvidíš. To nebudeš zase tři dny spát ! :-)“ Nadšeně jsem rozbalila formy a jako dárek – výseč tvrdého alpského sýra.  No, dělá se toto? Kdo se o to prosil ? :-)) Dodnes mi bohatě stačilo to, co si uděláme doma. Vůbec nevadilo, že to nemá kůru.  A do toho se vrátí domů děti, podívají se na sýr a s vytřeštěnýma očima se nevěřícně ptají – “ to jsi dělala ty? “ Dodnes jsem byla celkem spokojená. A pak přijde dárek a jsem zase na začátku a v depresi. Jeden má mrkev, druhý komunity a třetí Milanův sýr :-). Hlavně, že nám to tak pěkně šlape pospolu !

A tak jeden recept na bezvadný kornoutky, ořechový a je úplně jedno, jaká v nich bude zmrzlina, i samotný jsou vynikající. Na jednu várku je třeba 125g másla, 3 vejce, 100 g cukru moučka, lžíce moučkového cukru s vanilkou, 50 g namletých vlašských ořechů, 250g mouky celozrnné pšeničné přesáté, a 250 ml vlažné vody.

Těsto není třeba nechávat nijak rozležet, ihned po rozšlehání másla s vejci a cukrem se přidají ořechy, mouka a voda, vše se ještě jednou kvalitně rozmíchá a pak už jen sází do  oplatkovače. Na jeden kornout jedna polévková lžíce doprostřed oplatkovače. Ještě horká upečená oplatka se stočí do kornoutku, nejlépe za pomoci kornoutové formy, na kterou se natáčí, ale lze i bez  formy a nechá vychladnout. Kornouty by se neměly vkládat do sebe, aby nenavlhly. Vydrží křupavé do druhého dne.

6 komentářů to “Ořechový kornout”

  • avatar janka:

    Ahoj Kláro a všichni pleči atd..nestíháme nestačíme..a do toho všeho mi na zahradě ryje krtek a tak mám pak vždy asi půl dne depresi, koupila jsem biodým, což jsem zjitila, že je asi pěkná blbost na náš záhon, protože kam vlastně mám to zvíře vyhnat, že ..no nic, tak tam tak často nechodím, občas zadupu hromady a mrkev ta je taky na konci záhonu, tam budu moct až tak za týden a to už nevím, jestli tam nějaká ještě bude, no ona v tom plevelu bude..každý rok si říkám, že právě tu mrkev vůbec neumím jednotit a že kdyby se dala předpěstovat tak jdu do toho..:))tak hodně zdaru..my budem mít teď asi takové 24 hodinové šichty…janka

    A DĚLÁŠ MI CHUTĚ S TOU ZMRZKOU…:))

  • avatar Tereza:

    Z toho si, Kláro, nic nedělejte! Já zase byla spokojená se svým chlebem, než jste tady vysázela vady chleba a já zjistila, že mám skoro všechny:-) Nejhorší byly ty, které jsem za vady původně nepovažovala:-)
    Toš hodně zdaru v tom pletí!

  • avatar hanaka:

    Tak jsem se zase pěkně zasmála, máš opravdu dar vylíčit každodenní situace! S tím sýrem se ti nedivím, to fakt musí člověku spadnout sebevědomí. A mrkev – no mně ta mrška letos skoro ani nevylezla, plevel byl rychlejší a jinak je to úplně stejné – když dojdu na konec, můžu začít zase znovu. Je to teda fakt boj, jsem odhodlaná zkusit letos mulčovat, jen ještě vymyslet, jak ten mulč dostat na to políčko :-)

  • avatar zememeric:

    Když mně přijde, že nám letos na zahradě taky roste hlavně plevel…trávě, která se nezalévá a jen se pořád zadupává se fakt nechce….kupodivu výmlatkům od škump a od trnek, těm se daří i když neprší…….a mrkev u nás taky plela mamka….holky pomáhaly. A soused přišel na dobrou teorii, proč nám tady vůbec nejde tráva……prý když tady Jezedáci 40 let říkali herbicidama trávě aby nerostla, tak našich 10 let přemlouvání hnojivem a kultivátorem asi n estačilo.

  • avatar Veska:

    Teda právě ted jsem dumala jak přemoct něco co vypadá jako chřipko-angina-alergie a říkala jsem si ,že páč jedu do Brna ochutnám zmrzlinu,která bude vypadat normálně a nechám si ji dát do svojí mističky … jejich kornout z něčeho co nevypadá moc vábně teda nemusím a chci zjistit jestli moje chutové buňky ještě fungují páč jsou už víc jak 14 dní prolévany vším možným v podobě kloktadel,cibule,heřmánku,máty,citronu a už mám pocit že všechno chutná stejně hnusně … a ty na mě s domácí zmrzkou v domácím kornoutu … vždyky na mě to studené „h..no ve škarnoutě“ což tak jmenoval můj děta učinkovalo,buď porazilo bolest v krku a nebo mě …

    Tak nevím mě by letos taky hnali vidlemi … páč u mě je to letos téma „řepa a plevel“ a připadám si jako Eliška nad záhonem mrkve,kam se kouknu je tráva a až tu bestii vypleju tak nakonec vytrhnu i tu pracně vyjednocenou řepu … a zbytek co zůstane alibisticky podpírám hlínou aby vypadalo že něco tak je …

Přidejte komentář