Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Tento týden byl u nás ve znamení „podzemní ekonomiky“. Kamarád fyzik nám vytvořil 10 cm mrazáček na sýrové kultury. On tedy je k tomu ještě přijpojen samořídící zdroj z počítače, takže samotná hybná krabička mrazení má zmiňovaných 10 cm, mrazící destička je uvnitř velikého obalu z polystyrenu, vyloženého hliníkem, ale ten zdroj vedle tomu dodává nádech nějakého kosmického centra – miluju teoretické fyziky a vůbec nejraděj máme, když se usadí hezky na venkově, se ženou, co chová zvířata a jsou takto pěkně prospěšní v praxi. My jim semínka, kultury, případně tvaroh, když jim nedojí kozy, oni nám své tvrdě nabyté vědomosti fyzikálních studií. díky Martine!.

Na a s vařením to jde od desíti k pěti, protože přišly navíc kultury, na camembert, na měkký sýry, na tvrdý sýry, na nivu, každé ráno vstávám s plánem, co vše nestihnu a nestihnu nic. :) Rozdelegovala jsem co se dalo, ale nač je delegování práce, když člověk nemá páku na to vymoci výsledek :-). Rodiče navíc dětem přivezli bezva dárek – zavírací nůž – 2x, děti velmi rychle našli kdesi svou starou rybičku, takže mají tři. Jeden Hugo, který večer sedí na posteli a ukazuje mi svůj báječný výsledek práce – asi pěticentimetrovou díru na ponožce, jak je ten nůž praktický, ostrý a funkční. Jentl jako jediná svou práci dělá poctivě, každý den chodí do koupelny, rozetírá tam po zemi hadrem špinavou vodu a zpívá si, že je to jako u princezny Sáry. Tiše a radostně si trpí, jak musí pracovat a za to má dnes od pana domácího slíbený malý opinel z okresního města. Jakmile to zjistí Kvído, brečí, že zavírací nůž rád poskytne dál, a že život je nespravedlivý, když on svůj opinel má kdesi v nenávratnu a pro nový jak zjistil, musel by přiložit ruku k dílu – báječná cesta jak děti zjišťují priority a nenásilně se učí skromnosti – Kvído vždy pravděpodobně zvolí cestu – k čemu je vlastně nůž? :). Eliška naštěstí nůž nechce! uff. :-)

A tak jen rychlovky, které jsou hned a roste to tu ve větším množství než malém. Totiž

Rukola v těstíčku

Vřele doporučuji mít rukoly hodně a také doporučuji zbavit jí stonků. Je to náročnější obalování než udělat svazeček a obalit, ale ty, které byly obalené i se stonky jsou náročnější na jídlo, jsou velmi vláknité. Práce s odvlákněním stojí za to.  Pak už stačí jen rozmíchat v hlubokém talíři dvě vejce, 1/4 litru mléka a půl hrnku mouky, trochu soli a mít připravený olej a pánev na smažení. Rukolu omýt, obalit v těstíčku – obalit vždy nejméně 7 listů najednou – lze i více, které vznikne smícháním všech přísad a osmažit. A k tomu samozřejmě rukolovo-salátový salát :-)

 

3 Odpovědi to “Rukola v těstíčku”

  • Nevanka:

    je to moc dobrý, první řízky byly narychlo a byly lepší, další várku jsem trochu podusila a křupavý salát nám chutná víc, rozhodně jsme to nejedli naposledy :-)
    jo a nedělali jsme rukolu, ale klasický hlávkový salát

  • Tytka:

    Dobrý den,
    můžu se zeptat jako co to chutná?jestli lze připodobnit….Já jen, že rukola chutná trošku po slanině, tak jestli je to tak i po upečení.Takový vege řízek:O) Díky

Přidejte komentář