Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

http://www.youtube.com/watch?v=2wtjytrAfSI

11 komentářů to “Začala sena!”

  • Pipi:

    Strašně moc se mi líbí jak se tam veze to malé stvoření. Vážně idylické :-))

  • Verca:

    Chtěla jsem tady jen pozdravit všechny „z kopce“ :-)
    Váš web jsem našla náhodou a od té doby jsem pravidelným (a NADŠENÝM!)návštěvníkem. Moc ráda čtu Vaše vyprávění a taky recepty.
    A užívám si tady :-) Je opravdu radost tady s Vámi „být“ :-)

  • Krásny web. Ďakujem. Budem pravidelne navštevovať.
    Bežkyňa

  • dolomiti:

    Začala sena? No to se máte ;-) Ja tady měřím každý centimetr na trávě jestli už můžou přijít krávy a vy už sklízíte :-O :-D

  • Paráda, vrátil jsem se o několik desítek let zpět, kdy takto jezdil můj děda. Jen by Vás asi pěkně vytahal za uši v té zatáčce – lišta by se měla zvednout a zabránit tak případnému požkození.

    • Zdravím, i vy jeden nepozornej !!! :) Dědeček by myslím přejal můj způsob, jelikož by mu odpadla babička s hráběma, a když se na to podíváte pořádně, tak pravá noha před zatáčkou zmáčkne páku, ta lištu přizvedne do úrovně strniště, čímž pádem se lišta nachází nad zemí a zároveň otáčením odhrnuje trávu, která by se případně mohla zachytit mezi prsty žací lišty a tím znemožnit sečení. Tento fígl jsem se naučil již před deseti lety a od té doby ho úspěšně používám, aniž bych poškodil danou kosu. Je pravda, že vloni jsem jednu utrhl, sic – nikoli při řezání zatáček, nýbrž při rychlém úprku domů, abych už si mohl zase konečně lehnout, po cestě jsem jí zarazil do břízy! :)

  • SarkaCGY:

    Kláro a Jidáši,
    prosím o radu. Na vánoce jsme koupili kousek louky. Takže letos budeme poprvé sekat trávu a nevíme, jak udělat dobré seno. Sekat budeme kosou, pak už z mechanizace jen hrábě a vidle. Jde mi o to, jak postupovat, až posečeme. Díky moc.

    • Zdravím, tak já nevim. V počátku jsme se nad sušením moc nezamejšleli, věděli jsme, že se musí posekat, usušit a uklidit domu. Až v průběhu času jsme zjistili, že ovlivňujících faktorů pro kvalitní seno je habaděj. Tak
      1)je potřeba vědět, pro jaký zvíře to seno je – pro každý zvíře je jiný seno. Takže pro koně lepší dlouhá tráva, více vlákniny. Pro krávy – co nejšťavňatější no a kozy, ty by myslim uvítaly, pokud byste jim otrhávala lístky z okolních keříků a sušila je :-) a ovce sežerou všechno
      2)na to nejkvalitnější je ideální sekat, když louka kvete
      3)sušení je závislý na tom, jaký je naděleno počasí – při parnech nic neřešit. Posekat, rozhodit, otočit, sklidit. Při deštích nesekat :) a když přijdou po posečení tak sušáky – naházet seno na sušák, přikrýt, jakmile přestane pršet rozhodit, dosušit a sklidit. Když nepřestane, nechat na sušáku a čekat na sousedčiny ovce až to prorazej ohradu a všechno to sežerou :))

  • Anonym:

    Paráda! Myšlenka práce koňmo nás láká čím dál víc… :-) Jen letos asi neposečem vůbec, zatím máme pitomou těžkou varinu a jí podobnej ještě větší stroj, kterej já neutáhnu a muž má ruku v sádře :-( Ať se daří!

  • cathyc:

    Tato stranka mi prinasa tolko radosti ako malo co. Krasny obrazok harmonie a splynutia s podstatou.

Přidejte komentář