Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Třezalka tečkovaná – Hypericum perforatum, která se nazývá také bylinou sv. Jána, neboť nejlepší dobou sběru je svatojánská noc, tedy konec června. Ovšem to já osobně nikdy nestihnu. Většinou proto, že tady u nás na sv.Jana třezalka nekvete, rozkvétá později, a když už nějaký rok náhodou vykvete, počítám s tím, že tomu tak nebude :).

Podle herbáře pánů Janči a Zentricha se k této magické bylině váže následující historie:

Červenému barvivu, obsaženému v květech, se říká krev svatého Jana, neboť dle legendy zuřivá a prostopášná
Hérodiané, když jí přinesli na míse hlavu sv. Jana Křtitele, v záchvatu zuřivosti propíchala jazyk světcův za to, že neutajil její špatné skutky. Z krve, která skanula na zem, vyrostla bylina, připomínající tento ukrutný čin, mající listy podobné propíchanému jazyku.

A dalším problémem je, že je kolem nás třezalky jak naseto, ovšem třezalky skvrnité, která sice tu veledůležitou látku – hypericin – obsahuje také, ale v minimálním množství a tak stále během července hledám a hledám a většinou to je dílo náhody, že najdu. Například včera na třešních.

Drogou třezalky je tedy kvetoucí nať, která se ideálně sbírá hned po odejití rosy, tedy ráno až dopoledne. Jak ovšem zjistit, co je pravá třezalka?  Pokud si jednou vedle sebe postavíte třezalku tečkovanou a skvrnitou, většinou už se málokdy zmýlíte. Tyto dvě třezalky jsou rozdílné velmi na pohled, ale uznávám – až na ten druhý. Třezalka tečkovaná je rozvětvená – má rozvětvenou lodyhu na silnějším a červenějším základu. Třezalka skvrnitá není rozvětvená. 

Na horní fotce i níže – velvo je třezalka tečkovaná, vpravo třezalka skvrnitá. Základní a neomylný znak je však tvar lodyhy. Třezalka tečkovaná má lodyhu elipsovitou, na řezu kulatou a má pouze dvě lišty podél stonku. Třezalka skvrnitá pak na řezu díky čtyřem lištám spíše hranatá.

Třezalka obsahuje katechinové třísloviny, flavonové glykosidy (hyperosid), rutin, quercetin, silici, červené barvivo hypericin, pryskyřici, organické  kyseliny, provitamin A, vitamin C a další.

Například pánové Janča a Zentrich řadí třezalku mezi léčivými rostlinami na první místo. Její působnost je antibiotická, podporuje látkovou výměnu, má silné protizánětlivé účinky. Léčí většinu ekzémů, včetně těžších forem, ovšem musíme si na rozdíl od kortikoidů počkat. Výsledky se dostavují až po 6 nebo i 8 týdnech. Léčí poškozenou tkáň po úrazech, odstraňuje otoky, dvanáctník, vředy, záněty, hemeroidy. Je to mírné kardiotonikum. Rozhodně po třezalce sáhneme při neklidu, úzkosti, psychickém napětí. Při lehčích depresích.  Ideální kombinací je směs třezalky, dobromysli a vrbky úzkolisté. Předpokládá se, že upravuje náladu zvyšováním hladiny nervových přenašečů v mozku, především serotoninu.

Nálev

Klasickou formou podávání drogy je nálev – buď jako samotná bylina či ve směsi – nejlepší nervová směs na konci receptu. Přibližně 1,5 g sušené třezalkové natě se zalije 200 ml vroucí vody a nechá se 15 minut vyluhovat, poté se přecedí. Je to návod na klasický bylinný čaj.

Tinktura

Nejúčinnější formou drogy je tinktura. Vrchní část třezalkové natě vložíme do sklenice a zalijeme 70% alkoholem. Necháme při průběžném protřepání 4 týdny louhovat. Pak slijeme. Vznikne nádherně červená tekutina.  Používáme často jako lihovodný roztok – tedy bylinářský čaj + několik kapek třezalkové tinktury. Většinou se dávkuje od 10 do 40 kapek, podle stavu nemoci a hmotnosti nemocného.Třezalková tinktura je velmi dobrá při „špatném žaludku“, kdy se bere přímo na lžičku nebo na kostku cukru.

Olej

Další formou je třezalkový olej. Macerací květů či v nouzi horní části natě s květem v kvalitním olivovém nebo slunečnicovém oleji si vyrobíme domácí třezalkový – jasně červený olej. Jednoduše vložíme květy  do oleje až po hrdlo  a necháme macerovat týden v pokojové teplotě. Olej je vynikající na spáleniny. Jinak olej na otevřené rány a čerstvá zranění, při výronech krve, v zimě na ošetření pokožky. Je také velmi dobrý při bolestech zad, neboť třezalkový olej prohřívá!

Vnitřně se doporučuje pro posílení nervů a proti bolesti hlavy.

Nežádoucí účinky:

Kontraindikací pro třezalku jsou těžší formy curovky, pylové alergie, nízký krevní tlak a metastazující nádorové onemocnění. A také třezalku nikdy nepoužíváme déle než tři týdny v kuse. Po této době je nezbytné zařadit týdenní pauzu. Velmi důležitá je také fotocitlivost. Třezalka by se v žádné formě neměla podávat nikdy, pokud přijde člověk do styku se silnějším slunečním zářením.

Nežádoucí úči kostce:

  •  fotosenzitivita – citlivost na slnečné záření → fotoalergie
  • zažívací potíže – průjmy po nadměrných dávkach
  • nechutenství, nauzea, zvracení
  • svědění, kopřivka, kožní vyrážky
  • problémy se spánkem
  • snižuje  krevní tlak

Přikládám recept na nejlepší nervový čaj podle herbáře pánů Zentricha a Janči :

nati dobromysli 100 g
nati třezalky 50 g
listu vrbky úzkolisté 50 g
květu vřesu 25 g
květu měsíčku 25 g
Snižuje psychické napětí, uklidňuje, zlepšuje náladu, tlumí úzkosti. Podáváme formou nálevu, dle potřeby i několikrát denně. Doba léčby
jsou nejméně 3 týdny, nejvíce 3 měsíce. Kratší léčba nemá smysl, a jeli zapotřebí delšího podávání, je na tom naše psychika už moc špatně
a měli bychom bezpodmínečně navštívit psychiatra. :-)

Třezalka je velmi pěkná svázaná do svazku a takto pověšená v místnosti. Svazek uschne a je zelenočervený po celou zimu. Krásně voní a jako magická bylina by neměla chybět rozhodně nikde chybět :).

  • Zdroj: Hebář pánů Zentricha a Janči, nakl. Eminent 1997

3 Odpovědi to “Třezalka tečkovaná”

  • Barbora:

    Třezalku by neměly vnitřně užívat uživatelky hormonální antikoncepce-ruší její účinky. U ostatních léků nevím, určitě je namístě poradit se s lékárnikem.

  • vera:

    Ja trezalku beru koncem podzimu, pomaha proti SAD (Seasonal Affective Disorder), tedy depresi zpusobene nedostatkem slunka. Funguje bezvadne. :-)

  • Krásne popísané, ďakujem.
    Príde mi, ale ešte veľmi dôležité upozorniť, že užívanie třezalky znižuje účinok antikoncepcie. Tak pozor na to dámy. :)

Přidejte komentář