Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Stavíme doma stavbu. Jsme hodně nebudovatelští – nemáme rádi jakékoli stavění, opravování, budování, ale tato stavba je tak důležitá, že se nedalo nic dělat. Řekla bych, že to bude hodně vtipná stavba :). Kdykoli pan domácí staví, tak se kolem toho není radno příliš motat a tak jsem s dětma vytřídila knížky a vůbec nevím kam s nima. Beru jakoukoli radu. Knihovna knížky nechce, antikváři jen lahůdky, aukro fotit, vkládat a chodit s tím 7 km na poštu je nad mé síly a tak co děláte s knížkama, které byste rádi, aby opustily váš život?

No a když se tak nechceme motat kolem pana domácího, tak jsem se zašila v kuchyni a těšila se docela na dnešní jídlo. Možná jste někdo vegan, někdo máte odlehčovací dny, někdo potřebuje snížit cholesterol a má alergii na laktózu, v každém případě, dněšní jídlo je bezvadný, když má přijít kdokoli, kdo toto vše nemá, normálně maso jí a vy byste rádi uvařili kvůli sobě jídlo jak bez masa, tak bez vajec i mléka a  zároveň nezavdali příčinu, aby byl znechucen jídlem bezmasým. Toto jídlo naplňuje zásadu, že není důležité zda je jídlo čistě zeleninové, nýbrž zda je chutné. Nemyslím, že máme nějak zvlášť vychované děti pro nenáročná jídla a garance toho, že to děti budou jíst je ta, že našim čtyřem to velmi chutnalo.

Nejprve ze všeho naložit večer fazole. Různě veliké, různě barevné, množství dle potřeby.

Dostali jsme zajímavý mail s dotazem, co je to za fikci. Tak než napíšu, co je třeba za zeleninu, abych na to adekvátně odpověděla, vkládám video dnešního  sběru zeleniny na tuto baštu – trvalo to dlouho, než jsem našla tu správnou zahradu, na tom správným kopci, s těma správnýma pastvinama, aby to vypadalo dost důvěryhodně, ale nakonec to klaplo a můžu tak bez starostí pokračovat v dalších dílech této fikce :-)(To, že na videu není zrovna úplně ráno je jen technický nedostatek:)

Přichází tedy ráno a to je ideální pro procházku na zahradu, sebrat cuketu, zelí, zelené fazolky, cibuli a petrželovou nať. Také rajčata, česnek, a nať od cibule, půl hlávky zelí. Navíc je potřeba si připravit olej, sůl, pepř, zelený pepř, olivový olej, arganový olej,   a na pita chleba – 1 kg hladké mouky, 1 + 1/2 hrnku mouky celozrnné pšeničné přesáté, 42 g  droždí, sůl, asi 6 lžic oleje, trochu mléka na zadělání kvásku ( vegan verze zadělávaná vodou) a asi 250 ml vody.

Následuje udělání těsta na pita chleby, aby stačilo vykynout. Hladká mouka se vloží do mísy, rozdrobí se do ní do důlku droždí a přilije trochu mléka,( veganská verze je zadělaaná vodou) zamíchá a nechá vykynout kvásek. Po vystoupnutí kvásku se přimíchá mouka celozrnná, sůl, olej a tolik vody, aby vzniklo hnětením pěkné, sametové těsto. Těsto se nechá pod utěrkou vykynout cca. 3/4 hodiny až hodinu.

Z těsta se postupně odebírají kousky, ze kterých se tvaruje v ruce placka, která se položí na pomoučněnou pracovní plochu a velmi jemně se každá potře olejem. Nechají se chvíli stát a po chvíli se vloží na rozehřátý litinový plát do trouby, případně na rozehřátý plech. Trouba by měla mít 210°C. Po vložení troubu zapařím vodou a nechám asi pět až deset minut. Během této doby se pita nafoukne, otevřu troubu, placky otočím a chvíli nechám dopéci.

Mezitím se fazole, naložené z večera, dají hezky uvařit, nejprve nesolené, když už změknout, osolí se a ještě chvíli vaří. Zároveň se také dávají vařit zelené fazolky, s odkrájenými konci, také v osolené vodě. Následuje připravení velké mísy, do které se pokrájí na asi 3 cm kousky uvařené zelené fazolky, cibule na půlplátky, na tentko krájené čerstvé zelí, zelená cibulová nať na kousky, přidá se sůl, zelený rozdrcený pepř, čerstvě namletý černý pepř, trochu olivového oleje, trochu arganového oleje. Vše se velmi dobře promíchá a přidají se tři rajčata nakrájená na kousíčky.

Když se uvaří fazole doměkka, slije se voda a přidají se k namíchané zelenině.

A poslední částí je ďábelská směs do pita chleba. Potřebujeme cibuli, cuketu, česnek, hladkou mouku na zaprášení, sladkou papriku, pepř a sůl, trochu oleje. Důležité jsou také namixované domácí feferonky. Lze samozřejmě zaměnit za chilli paprikou či papričkami.

Na rozpáleném oleji se osmahne cibulka nakrájená na plátky, dále zelená cibulová nať, na malé kostičky cuketa, která se ještě na pracovním stole posypala mletým pepřem  a vše se nechá chvíli podusit. Přidá se červená paprika, sůl, popráší se moukou a podlije vroucí vodou.

Pokud se vám líbí pečivo v tomto receptu, podívejte se na ostatní pečivo a chléb jako e-knížka chléb a pečivo z Kopce – čisté pečivo bez fotek.

15 Odpovědi to “Ďábelská pita s fazolemi”

  • Inka:

    ARABSKÝ CHLÉB (Pita) s tuhým kvasem LM

    • 500 g mouka hladká (je možné 490 g + 10 g otrub)
    • 270 g voda (množství orientační, postupujeme podle vaznosti mouky)
    • 120 g LM = opravdu TUHÉ, v dobré kondici – když je vedené vhodně a pravidelně oživované / udržované, lze použít už po prvním oživení = musí být ale v excelentní kondici, jinak až po 2 oživením
    • 20 g olej
    • 12 g sůl

    Postup:
    – LM nakrájíme na plátky do zadělávací mísy + přilijeme vodu, necháme chvíli povolit a rozetřeme lžící
    – přidáme mouku => uhněteme těsto
    – 30 minut přestávka
    – přidáme sůl + olej => uhněteme pevné, vláčné a nelepivé těsto
    – kynutí cca 1 hod., t = 28 °C

    – klonky cca 120 g = vytvarovat kuličky (nebo rozdělíme na 8 kusů)
    – kuličky necháme kynout na plechu zhruba do zdvojnásobení objemu
    vzdušná vlhkost = 65 – 70 %
    t = 28 °C (nepřekračovat)
    – kuličky vyválíme na placky (ne víc jak 1 cm, nicméně 5 mm i extrém 2 mm mají vyšší potenciál k nadmutí – i když zásadní je i vysoká teplota)
    – troubu i s vhodným plechem ve spodní části trouby zahřejeme na t = 240 °C (minimálně)
    – ideální je pečení na rozpáleném kameni, respektive v rozfajrovaných kamenných pecích (teploty i nad 500 °C)
    – placky umístíme na rozehřátý plech a pečeme cca 8 min.
    – typicky by se měly placky nadmout

    – daří se mi i na těžkotonážní pánvi na sporáku, ale přikryté poklicí – je to také možné, ovšem při pečení většího počtu chlebů je spotřeba plynu /elektřiny oproti jednorázovému upečení v troubě celkem sporná.

    https://youtu.be/_HNIU53ijVA

    • Inka:

      Ještě by se mohlo někomu hodit – video ve kterém chlapík v Arábii peče pita chleby jen na plotýnce (plynové) přiklopené těžkotonážním poklopem. Zajímavá informace pro nás ovšem je, že se chleba ve své domovině obvykle nenatrhává a neplní se „do kapsy“ (ač je to také možné), ale i s náplní se přehýbá, vyrobí se z něho taková „loďka“
      https://www.youtube.com/watch?v=4l7MD9QIcoo

      https://www.youtube.com/watch?v=QXStPGWU8d8

      „Vega“ varianta NÁPLNĚ: brambory už nejsou valné kvality, u nás se ujala „indická varianta“ brambory s kari kořením

      – brambory vařené ve slupce (aby se nerozpadaly) = oloupat => nakrájet na kostičky / lze i menší hranolky
      – na široké pánvi rozpálit olej + přidat kari koření
      – když je olej horký, vsypat bramborové kostičky => orestovat / osmažit do intenzity, jak kdo má rád
      – následně posolit a plnit do pacek
      Obzvlášť placky s LM jsou chutnější, výraznější.

      Jarní modifikace:
      – úplně nejednoduší je do brambor zamíchat hrst jemně posekané petrželové nati či kudrnky
      – lze použít i výhonky česnekopažitky
      – nebo rozetřít pár česnekových pacibulek
      – někdo ocení ke kari koření přisypat trochu mleté červené papriky
      -.-.-.-.-.-.-

      Vybavuji si, že v 90 letech se lokálně prodával pita chleba jednak pečený určený k plnění, zároveň také ve formě předpečené přehnuté plněné placky – z těsta s LM by bylo možné.
      – na polovinu placky nanesli náplň = pokrájené zelené olivy s paprikou + hrubě strouhaný sýr typu feta (snese předpek i dopečení, neroztaví se)
      – placku přeložili a okraje pevně „zamotali“ asi jako když se uzavírají okraje určitých italských plněných těstovin
      – předpečené se dá zavakuovat, případně zmrazit

  • Anonym:

    Já zbožňuji v Úpici diakonický sekáč, právě pro ty knihy, co se tam dá najít za poklady za dvacku je až neuvěřitelné, určitě je i u vás od broumovské diakonie nějaká velmi blízká pobočka….

  • Cloud:

    Zdravim, tych knih je taka hromada? Vsetko v cestine? Pridem a odveziem… :)

  • Tereza:

    Kláro, děkuji za recept, už se na něj chystám! video a písničku už znám skoro nazpaměť, protože synovi se neskutečně líbí, tak pouštíme dokola. Jinak knihovna se zařizuje i u našeho dědy na vesnici, tam by za knížky byli vděční, tak kdybyste byla tak hodná….jsou to jen tři hodiny cesty:-) Přeji pěkný den na kopec!

  • A ještě mě napadlo darovat knihy nějakému domovu důchodců.

  • Až budete zase prodávat přebytky ze dvora, tak ať si každý zájemce vybere knihu dle svého naturelu a zájmu a ke zdravé stravě si přihodí i stravu duchovní. :-)
    Ten email musel být fakt neskutečně vtipný, je až s podvem, co někteří jedinci ve svých hlavinkách vymyslí a vaše videoodpověď je krásná, úderná a všeříkající. Vaše děti mají úžasné dětství, také bych chtěla takové strávit.

  • hanaka:

    Krásné video, krásné místo, krásná zelenina a krásná hudba :-) Máte tam u vás na kopci opravdu krásně…

  • Krásný večer. :-) Při představě znění toho nedůvěřivého mailu jsem se musela nahlas smát. Co tam asi stálo a v jakém člověku ta otázka hlodala, až nevydržel a psal… Celé je to hrozně vtipné. :)
    A tou videoodpovědí jste tomu nasadili korunu. Díky za projasnění dne! :-)

  • Knihama podaruju nejbližší nemocnici :o) nejradši nějaké oddělení, které si vytipuju, že bych na něm za pár let mohl poležet. Je to bez papírování, sestry se tvářily vděčně a jednou se to může hodit… případně lze z jednoho oddělení doběhnout na druhé, když to netipnu správně :o)

  • jéé tak to je kráása.. dlouho jsem nebyla.. rodina velká, dětí mnoho a tak konečně doma konečně bez dětí (sice jen zdánlivě :-) ale i tak.. nezvyklé ticho.. a na kopci tolik nového :-) to video je opravdu bezva! zdravíme honáka.. co se prohání, zatímco žene maká -) a co že to asi staví? že by nová koňobudka? tak ať se podaří.. a my.. domeček nekupujem.. bohužel nemáme na něj ty miliony :-) přehnaná cena nás zrušila. tak dobrouu noc!! vám všem!

    • Díky Kláro, stavbu určitě vložím, bude to sranda. No, já zase tak moc nepracovala :-) a domeček – škoda, ale ono to chce vyčekat… taky krásnou dobrou

  • llanka:

    Podaruji místní knihovnu :-) Sice z toho není žádný příjem, ale pokud jsem líná nafotit a nosit na poštu…

    • Tak tak, to bylo první, co mě napadlo. Ovšem místní knihovna mi sdělila, že s tím bude mít více problémů než užitku, a že nic nechce. Už dvakrát, teď jsem se už neptala. Rozhodně z toho nic nečekám. Podaruji náhodné kolemjdoucí :-)

Přidejte komentář