Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Včera, v pozdních hodinách přijela Eliška. Její první kroky vedly logicky k centru místnosti, totiž ke stolu. Její první slova po překřičení nadšení dětí byla “ ááá, copak to tady máme dobrýho?“ Pan domácí se smál a já vytušila, že dovolená skončila :). Ale Eliška mě převezla, a když jsem dnes v podvečer šla doběhnout – to je ale velmi zajímavý obrat :-), šla tedy doběhnout pro kultury do mrazáku pod kopcem, upekla tři koláče a dva chleby.  Neběžela jsem to zase tak dlouho, aby to vše stihla celý, už to kynulo,:), ale pomoc to byla veliká. A taky tu byl naše španělská oupair Vítek a tak jsem ještě zapálila zase a znovu nový lis na olej. Pan domácí zase a znovu prohodil „ááááááááá, jdeme olejovat“ s očima v sloup a vylisovali jsme další pytlík sezamu a pytlík vlašáků, které ráno Eliška vyloupala. My dvě jsme křepčili kolem lisu a obě neustále zvedaly palce na znamení toho, že lis je jednička, pan domácí a Vítek stáli opodál (pokud pan domácí neběhal s francouzákem kolem lisu, neutahoval a nakonec netočil klikou) a velmi skepticky se ušklíbali. Čím byli skeptičtější, tím více jsme my dvě skákaly, ochutnávaly vlašákový olej, lily si ho na rohlík a velmi ocenily Vítkovu mimochodnou poznámku, že by mohl ze Španělska přivézt pytel oliv.

O lisu napíšu, ale nejsem diletant a tak si dávám na čas. Je to celkem příjemný strojek „pro gurmány“ jak říká pan domácí, a tak gurmáni musí sehnat pytel slunečnice, protože letos mají své jen dvě a taky řepku a naloupat ořechy a lisovat a lisovat, aby článek měl trochu více vypovídací hodnotu, než je křepčivé nadšení mě a Elišky.

No a tak zatím jen jeden výborný podzimní dort s dýní. Kvído pravil, že tohle je nejlepší želé a nad dýní se nušklíbl vůbec nikdo. Kdyby Eliška neřekla “ To je dýně?“, nikdo by to ani nevěděl :)

Tak tedy dort

Na dort – na velkou dortovou formu, jsou třeba dva balíčky velikých piškotů, asi 8 velkých jablek, objemově stejné množství oranžové dýně (ne  hokaido), jeden vanilkový puding, 3/4 litru vody, skořice, cukr dle chuti a 250 ml šlehačky. Trochu vanilky a lžíce kvalitního kakaa.

Nejprve je nutné vysypat do formy jeden sáček velkých piškotů. Pak se olouou a vyjádří jablka, nakrájí na širší plátky a vloží do hrnce. Přidá se oloupaná a na plátky nakrájená dýně. Přidá se cukr a dva hrnky vody, trochu vanilky a skořice a vše se nechá vařit.

V momentě, kdy jsou již jablka měkká, stejně tak dýně, přilije se třetí hrnek vody, ve kterém je rozmíchaný puding. Chvíli se povaří, aby vzniklo želé. Hrnec sundáme z plotny a necháme asi půl hodinky vychladnout. Pak nalijeme celý obsah do formy na piškoty. Přisypeme další piškoty – jednu vrstvu skládám, další pak vkládám mezi a vtlačuji ještě do želé. Většinou mi z druhého balíčku piškoty zbydou, dort nemusí pojmout celé dva balíčky.

Zcela nakonec zalijeme vše šlehačkou a když se vpije, posypeme kakaovým práškem. Uhladíme a přiklopíme adekvátním talířem. Zatím nezatěžujeme, protože hmota je celkem řídká a mohla by vrchem vytéci. Dáme do chladu a teprve asi za čtyři hodiny můžeme dát na talíř závaží. Ráno opatrně odendáme talíř a musíme počítat s tím, že kakaový vršek bude od talíře trochu otlačený.

 Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

5 komentářů to “Dýňovo – jablečný dort”

  • Ivana:

    Nevite nahodou jak nejlepe uchovavat dyne a jak dlouho asi vydrzi. Rada z nich varim a resim dilemo jestli se nejak predzasobit na zimu a koupit si jich par nebo ne.
    Ivana

  • rettigova:

    Ahoj Klárko, my lisujeme zase řepkový olej,měli jsme jí 3 metráky a lze si tu chlorophylovou chuť zvyknout – máme elektrický lis,kdyby pan domácí projevil zájem,tak by mu můj nadřízený rád poradil,jak k němu přišel. Napřed lisoval také ručně, ale lenost hory přenáší…
    Jo – znáte winter squash Lunga di Napoli? Vážila 20kg,oranžová dužina melounové vůně i trochu chuti se semeníkem hodně asymetricky uloženým. Zelí – ušlo.Buchta senzační, ale kompot zavařený v ananasovém džusu prostě nemá konkurenci. A to to napřed nikdo nechtěl – prý „dyňu nežeru“.Ještě že se se to dá zužitkovávat několik měsíců,mám takových kousků ještě pět. Zdravím Jitka

  • SarkaCGY:

    Milá Kláro, na ten lis na olej jsem moc zvědavá. Máme ho s pár lidmi v merku už delší dobu, ale zatím nebyla odvaha na nákup.

    • Zdravím, protože je hodně moučná. Když se bude vařit stejně dlouhou jako jablka, rozpadne se a její moučná chuť nezmizí. Lepší je dýně, podobná konzistencí právě jablku.

Přidejte komentář