Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

A zase po dlouhé době jedna malá, večerní hádanka, taková velmi lehká. A velmi prostá – co to je za plod?

Hrajeme poslední dobou doma různé hry – Agricola je nyní číslo 1. Leták u hry píše: „Hra založená na dobrém úsudku, kombinatorice a logice – veliká eliminace náhody. “ No nevíme teda doma, ale takto to určitě není. Zatím jsme hráli asi 20x a z toho 19x vyhrál pan domácí. Já jen jednou a to včera prohlásil Milouš „To bylo stejně jen proto, že se slitoval!“.  Kde je moje logika? Kombinatorika? Dobrý úsudek?

Moje oblíbená hra, oblíbenější než Agricola, je však v posledních dnech Excel. Tabulky – moje vášeň :-). Pro někoho noční můra, pro mě, jak jsem onehdy přemýšlela – nevím co, ale vím jistě, že asi vícekrát to je tak, že nedělám tabulku, aby mi usnadnila nějakou věc, nýbrž dělám nějakou věc, abych jí mohla zapsat do tabulky :-))). Případně, abych si mohla udělat tabulku:-). To, že tabulku za čas ztratím, založím, už se do ní nikdy nepodívám, vůbec nevadí. Jsem celkem ranní ptáče, chodím spát poměrně brzy a poslední týden, jsem to několikrát přetáhla přes půlnoc. Excelovské funkce jsou báječné povyražení! A tak to je tedy druhý dotaz na dnešní večer. Pokud je v buňce A1 datum 2.10. 2013. Toto datum je naformátováno jako „dddd“, takže zobrazuje v buňce „úterý“.(Ovšem jenom zobrazuje.  Jakým způsobem lze překopírovat tuto buňku kamkoli jinam tak, aby zobrazovala jako obsah „úterý“ a nikoli 2.10.2013? Děkuji předem. Milouš sice vyhrál s doktorandskou prací nějaké prachy od Siemensu, sice jsme probrali včera velmi podrobně if, sumif a countif, a, nicméně k čemu to je, když úterý je pořád jen v té jedné buňce? :-))

Takže odpočinek od excelu a Agricoly s kosou a úlovek přidávám jako dnešní hádanku.

 

 

 

26 Odpovědi to “Hádanka na nedělní večer”

  • Zdenek:

    A nepomohla by funkce HODNOTA.NA.TEXT?

  • Jana:

    Takže co jsem vyhrála???? :-)))))))))))))))))))))))))

  • VitaK:

    Zkuste pro podmíněné formátování vyjít ze vzorce =(DENTÝDNE(A3;2)>5). Ten pracuje s datumem bez ohledu na zobrazovaný formát buňky.
    Excel je někdy krásný (když to funguje) a někdy na mrtvici (když to nechce fungovat a člověk neví proč).
    Hodně štěstí.

  • No, moc se nám líbily vaše odpovědi, ale je to zcela prosté. Není to ani jinan, ani kiwi, ani kdoule, je to obyčejná brambora :-)

  • hanakol:

    Ještě teda, kamarádka má na dvoře jinan (ginko biloba) a ten má podobné plody, když jsou nezralé, pak žloutnou.

  • hanakol:

    Není to mučenka? A od Excelu já dávám ruce pryč, jak jde o počítače, stává se ze mě slintající dement.

  • Arion:

    Kloním se taky ke kdouli, i když je to trochu moc do zelena ;) A s excelem raději radit nebudu, aby vám počítač na Kopci ještě nevybouchl :-)

  • vc.:

    Kláro, vyzkoušela jsem Excel podle pokynů a funguje mi kopírování i s formátem, tzn. napíšu datum, udělám z něj úterý a pak Ctrl+C a Ctrl+V se vloží zase úterý, i když obsah buňky je stále 1.10.2013. Když buňku křížkem přetáhnu dál, tak se automaticky dál táhne i ten formát, takže pod ní je 2.10. středa. Je to Excel 2007, tak možná starší/novější to dělá jinak?
    Teda plod brambory? To by mě nenapadlo, kdyby to nenapsala Jana, ale asi má pravdu :)

    • Díky moc, jste zlatí. Ono o nic nejde :), nicméně mě to trápí :)))). Popisujete to přesně. Ano – umim naformátovat kalendář, to není problém, ať přes buňku +1 nebo přes weeknum, nebo přes přetažení, to je fuk. Problém je jen to, že to právě stále ukazuje datum. Tudíž vidět jsou dny, to je v pohodě, ale pokud chci například zamodřit každou neděli v podm. form. a nemám vždy všude neděle stejně daleko, někde mám třeba dva řádky úterků stejného dne, tak prostě to excel nepobere, protože nevidí neděle, ale datum a datum, která nejsou pravidelně za sebou také těžko barevně formátovat. Snad je to jasnější.

  • dominika:

    připomíná mi to malinký kivítko a s tabulkama se nekamarádím :-)

  • Ještě nedám rozřešení, ještě ne :). Čímž netvrdím že ještě nepadlo nebo padlo, ale baví mě to :) díky moc za odpovědi, všechny jsou bezvadný. Persimon je vůbec nejlepší. Tímto prohlašuji závazně, že persimmon to Lidunko není :-)))).

  • lida:

    tak to je nedozraly persimon, dozraty ma nadhernou oranzovou barvu.

  • Kvikovam:

    A není to rajče? Jen ty bílé tečky mi tam nesedí..Ale třeba je to je jen světlem..

  • marta z Ostravy:

    To bude kdoule. Ohromně voňavá záležitost. K Excelu – musíte nastavit formát dané buňky. Překopírujete tam to Vaše úterý, potom kliknete pravou myší na buňku, zobrazí se Vám formát buňky a tam si vyberete, co potřebujete.
    Zdraví MB

    • Díky Marto, ale asi si nerozumíme. Kliknu pravou myší, nastavím formát – tedy jak to myslíte. Vysvětlím postup – napíšu do buňky datum – 1.10.2013 např. není to důležité, jaké je. Pak si kliknu pravou na formát – to zvládám :-)). Naformátuju vlastní a dddd – tím se mi zobrazí úterý. Zobrazí.
      Až sem je nám to oběma asi jasné.

      Pak ovšem tuto buňku potřebuju nakopírovat jinam. To učiním, ovšem vždy s výsledkem data, nikoli textu. Takže pokud přistoupím k podmíněnému formátování, nikdy tam nic nezabarvím, kdybych se na hlavu stavěla, protože pokud zadám do formátování úterý nebo út na začátek, nikdy to tam nenajde – je tam totiž 1.1.2013 – sice skrytě – vidět je úterý, ale to co se počítá je datum.

      Jistě, můžu napsat úterý, ale rok má poměrně hodně dní na to, abych to vypisovala. díky za případné další dovysvětlení, jak jste to myslela.

  • babidana:

    Nejdříve jsem si myslela, že by to mohl být vlašský ořech, ale ta stopka mě zmátla…tak to jsem v koncích. Těším se na výsledek. Zdravím na kopec.

  • Jana:

    Já bych řekla, že je to plod brambory. I když …. na tom prkně se špatně odhaduje velikost…………

  • hanaka:

    Tak tabulky, logika, kombinatorika, úsudek – tam se vůbec nechytám :-) Jsem ten typ používající druhou polovinu mozku :-) Ale plody, to je moje, takže si tipnu, vypadá to jako nedozrálý plod oskeruše. Ale divila bych se, že by to rostlo u vás v horách – i když možná právě proto je to nedozrálý? :-)

Přidejte komentář