Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

018okUž to snad přijde. Už snad ano. Co? Psaní dalších receptů. Nyní nebyl čas a ani chuť. Je spoustu jiných užitečných činností. Pan domácí vymyslel báječný plán. Když se tak hezky a ráda ztrácím, běhám neustále různé nábližky, které se během uskutečnění stávají prodlužkami, koupil si jeden kvalitní kompas. A přišla sobota a já se rozhodla, že doběhnu do nedalekého Lidlu pro marcipán. Lidl je po silnici asi 12 km. Jde to ale rychleji. Pan domácí vzal mapu a poradil mi, že bych měla běhat klasickou disciplínu – běh na azimut. Úplně jsem se oklepala, když to říkal. Ale jsem poslušná. „Proč ne, říkám“. Tak mi nastavil kompas, aby neustále směřoval na místo, kam mám doběhnout. Aby můj kompas směřoval do Lidlu. Běžela jsem poctivě. Řekla jsem si, když už, tak už. I když byla cesta ode mě 5 metrů, odolala jsem a běžela na „n“ – na to nko, které mi pan domácí nastavil a bedlivě sledovala, zda zároveń míří střelka stále na sever. Mířila. Nejprve nahoru na skály mě to vedlo – kam by mě to taky vedlo jinam, že, když všude kolem jsou cesty a silnice. Nko vedlo na skály. A kam potom? Samozřejmě ze skal přímo dolů. Bylo to sjízdné, dalo se to. Ve třetině cesty jsem byla úplně uchvancancená. Hrozně se mi to líbilo, jak poctivě a pravdivě hlídám tu věcičku v mojí ruce a hrozně, hrozně jsem tomu věřila.

Pak jsem doběhla někam, kde to tak trochu znám. Ale okamžitě jsem si řekla, že to neznám tak dobře, protože není možný, aby mi nko ukazovala doprava, když podle mě mám běžet doleva. Nebo maximálně rovně. Ale jsem poslušná, běžela jsem doprava. A bylo to doprava stále víc a víc a víc doprava od toho místa, které bylo už evidentně vlevo. V momentě, kdy jsem nabyla jistotu, rozuměj, byla na silnici cedule jako kráva, schoala jsem tu magickou věc do kapsy a vydala se do Lidlu po silnici, kudy to bylo tentokrát opravdu natuty.

Vzhledem k tomu, že jsem však cestu nikoli zkrátila, nýbrž novou báječnou disciplínou, mírně prodloužila, už mi nejel zpátky žádný autobus. Bolely mě nohy, tížily mě marcipány, které bych nejraději hned všechny snědla a po půl hodině stopování jsem byla hrozně nešťastná. Naštěstí jela sousedka a přiblížila mě alespoň na 3km od chalupy. Tuto disciplínu rozhodně nezavrhuji. Příště natočíme místo n číslo, aby bylo jasný, když si s kompasem v ruce omylem pootočím, což se stalo asi tentokrát. Asi, to říkal pan domácí :).  Nedávno jsme četli zprávu o paní z Belgie, která jela pro známou na nádraží a po cestě byla objížďka a ona podle navigace dojela do Chorvatska. Tehdy jsem se smála a přišlo mi to ohromně vtipný. Tak daleko ještě nejsem, ale přede mnou je pole působnosti veliké!

A nyní jedna výborná, pomerančová bábovka s čokoládou. Je to recept původní, vlastní, s velmi výraznou chutí, trochu inspirovaný bábovkou ze šlehačky, kterou pekla moje babička. Tato bábovka chutná hodně podobně, jako veliké piškoty, máčené v pomerančové polevě.

Pomerančová bábovka

Na dnešní bábovku je třeba 6 vajec, 300 g cukru krystal, 550 g kysané smetany, co nejhustší, prášek do pečiva, moučkový cukr s vanilkou, 350 g celozrnné mouky pšeničné, 100 g čokolády na vaření (používám 200g balení z Lidlu), 1 velký pomeranč, 1 bílek na polevu, moučkový cukr na polevu.

Nejprve ušleháme celá vejce s cukrem, přidáme v sekáčku nasekanou čokoládu, případně strouhanou,014ok

přidáme kyselou hustou smetanu, nastruhanou pomerančovou kůru z velmi dobře umytého pomeranče, mouku, prášek do pečiva a vše nalijeme do velmi pečlivě vymazané a moukou vysypané formy.

Dáme péci na 160-180°C a pečlivě hlídáme, abychom jí nespálili. Jakmile je upečená, vyklopíme a než vychladne, uděláme si polevu. Ušleháme bílek s cukrem a pomerančovou šťávou. Na jeden bílek dávám šťávu z půlky pomeranče a pak postupně přidávám moučkový cukr, dokud není poleva dostatečně hustá, aby držela na bábovce. Nejprve udělám jednu vrstvu, po zaschnutí druhou.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

10 komentářů to “Pomerančová bábovka s čokoládou”

  • Téda, ta vypadá fantasticky! O víkendu chystám oslavu mých narozenin, tak myslím, že se do ní pustím! Mňam!

  • Anonym:

    Dobrý den,
    moc mě baví vaše historky, jen tak mimoděk mezi skvělými recepty.
    Jeden odkaz speciálně pro Vás http://www.youtube.com/watch?v=sytD0jI0Zf8&feature=youtu.be :)
    …jako orientační běžec mám velké pochopení pro trable s buzolou a pokaždé, když se snažím jít podle azimutu skončím úplně v ….
    Hezký den

  • Mark:

    Bábovka vyzerá naozaj zaujímavo, pomarančovú sme doma ešte neskúšali. Tiež ma prekvapilo množstvo smotany, ale vzhľadom na to, že nepoužívate olej / maslo, tak to bude primerané. Ďakujem za tip, bábovku vyskúšam upiecť.

  • Tyjo..pomerančovou bych určitě mohla někdy zkusit:) aspoň by to byla změna oproti té normální:) díky za inspiraci:))

  • hanaka:

    Cha – kompas, to je vynález, který jsem taky úplně nepochopila. Naposledy jsem ho držela v ruce na dětském táboře, kde jsme vytvořili skupinu podobně talentovaných a dle kompasu jsme měli běžet od stanoviště ke stanovišti a tak se dostat k cíli. Hm, naštěstí už tenkrát fungovala aspoň malá intuice a úsudek a po cca hodinovém bloudění jsme dorazili do cíle. Jen tedy naši vedoucí se divili, proč jsme minuli asi polovinu stanovišť :-) A paní z Belgie nemá chybu!

  • Tytka:

    Tak paní z Belgie mě dostala:o)))))!
    Jednou jsem takhle čekala na zastávce autobusu a zastavila mladá maminka v autě, jestli jí poradím cestu tam a tam, bylo to kousek,tak jem jí vysvětlila cestu a ona povídá, víte já mám navigaci, ale už jsem se teď dvakrát ztratila:o)).

  • babidana:

    Dobrý večer, bábovka vypadá zajímavě, opravdu do ní dáváte 550 g zakysané smetany? To je půl kila!!! Zdá se mi to nepřiměřeně moc.Děkuji za odpověď, Dana

    • Dobrý večer. Zkuste popřemýšlet, kolik dáváte do běžné bábovky oleje či másla. Zde není žádný tuk. Žádné mléko, vše je obsaženo pouze v té smetaně. Ano – je to přes půl kila. Pro mě je to výhodné, máme krávu, a když přemýšlím, kolik dávám do bábovky, nechce se mi to úplně přesně přepočítávat, ale cca hrnek oleje a hrnek až hrnek a půl mléka. Vyjde to podle mě jak ekonomicky, tak nutričně hodně podobně, ale možná se mýlím.

Přidejte komentář