Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Možná znáte, možná neznáte. Bylinková sůl. Pokud neznáte žádný kupovaný originál, vůbec, ale vůbec to nevadí. Bylinková sůl patří přesně mezi takové produkty, které si lze velmi dobře vyrobit doma. Samozřejmě je ideální, pokud máte vlastní nasušené bylinky, nasušený česnek, případně pro efekt i fialový sléz či oranžový měsíček. Pokud ovšem vlastní nemáte, ničemu to nevadí. A pokud si pořídíte i hezkou skleničku, máte v cuku letu velmi vhodný dárek, který  můžete přinést jen tak mimochodem s sebou.

Já dostala domácí bylinkovou sůl také a domluvili jsme se s dárkyní, že jí nebude vůbec vadit, když sůl udělám navíc svojí a dám jí jako inspiraci.

Co vše do bylinkové soli dát? To je zcela nesmyslná otázka :). Každý dle své chuti. Neměla by tam chybět sůl a to sůl jemná, na kterou se byliny lépe lepí. Určitě je vhodné použít sušený česnek. Není třeba kupovat sušený, stačí oloupat česnek – můžete zkusit podle následujícího návodu – a nechat ho na talířku, nakrájený na tenké plátky či nadrcený, usušit.  Určitě by neměla chybět  bazalka a dobromysl. Dobromysl je vhodná usušená rozkvetlá i s fialovými kvítky. Dále se meze fantazii nekladou. Do soli lze přidat jako já paprikové floky, měsíček a slézový květ – ne mnoho, sůl by pak mohla být hořká. Můžete přidat rozmarýn, saturejku, tymián. Můžete si udělat takových solí více, každou jinou.

Veškeré suroviny dáme do sekáčku od mixéru a nasekáme nadrobno. Nakonec přidávám do směsi hrubozrnnou sůl 

a vše dávám do mlýnku, protože například slézová růže se mi nepodařila rozsekat tak nadrobno, jak bych si přála.

15 Odpovědi to “Bylinková sůl”

  • Anonym:

    Bylinky neni treba susit. Staci je posekat jemne v kutru, pridat hrubou sul, dalsi koreni jako je cely pepr, horc.seminko, kmin atd dle chuti, znovu parkrat zmacknout. Mam radeji kdyz zustanou vetsi kousky. Vysypat na plech tak jak je to mokre. Dosypat hrubou soli. Sul vam vse krasne sama vysusi a zanecha bylinky krasne barevne. Susenim v susicce nebo troube bylinky meni barvu…a to je skoda. Kazdy den nekolikrat prohrabnout. Umistit bud na slunicko nebo pokojova teplota. A za par dni mate bylinkovou sul do mlynku jak fik.

  • mojo:

    Preco nepouzivate cerstve bylinky, ale susene? Myslim si, ze vsetky dobroty by presli intenzivnejsie do soli. Mylim sa?

    • Hezký den, to asi ano, ale zároveň pak je velmi těžké solí solit. Protože jsou bylinky čerstvé, pustí po nasolení šťávu a jsou z toho pak solí konzervované byliny, což lze samozřejmě, ale není to přesně to, co člověk potřebuje – totiž bylinnou sůl v suchém stavu.

  • Helena:

    Kláro, nezkoušena jste i planě rostoucí bylinky z přírody ? Zahrádku nemám , ale velký balkon na něm pěstuji v malém bylinky. Zdroje mám omezené , ale o to víc ráda experimentuji . Nezkoušel jste někdo lichořešnici , česnekovou nať do bylinkové soli ?

  • Dagmar:

    …taky jsem letos dělala – květy chrpy, měsíčku, libeček, mrkvové listí, citronová bazalka a sůl. Moc hezký dárek a i při vlastním použití má člověk radost z home made produktu…

  • To je nádhera! V létě tchyni asi zplundruju zahrádku, nasuším na zimu a pak budu elegantně prosolená až za ušima :-)

  • ichko:

    dělám sůl se sušenou natí celeru a mrkve a je super! taky libečkovou – klasika do polívky a tu bylinkovou s měsíčkem musím zkusit, zůstává mi dost nasušených bylin, tak tohle je super elegantní využití :)

  • Máte obrovský bonus.. Aniž bych z juniorů chtěla dělat blbce, máte šanci použít kupovaný obal. Pak to bude relevantní sociologický průzkum. Dejte vědět, jak to dopadlo :)

    • Občas taktika kupovaných obalů fungovala u mléka. … ale brzo byla prokouknuta. Krabicove mléko se podařilo nakonec zcela vytěsnit.

    • jani:

      Děkuju za inspiraci! :) Hodně dlouho se nám nedařilo přeorientovat starší děti na domácí mléko. U dcer zafungovalo odstěhovat kupované dolů do garáže, po pár týdnech si radši nalily ze džbánu, než by šly dvě patra a přes celý sklep, ale u 14-letého syna to nezabralo. Díky vašemu nápadu dcera nalila trochu domácího mléka do krabice a syn to vypil. Řekli jsme mu to hned potom. Zodpovědně se nad tím zamyslel a zjistil, že mu vadí forma nalévání z hrnce nebo i z toho džbánu víc než jiná chuť. Ta že mu nevadí, i když si myslel, že bude. Koupili jsme tedy láhve, ve kterých se mléko v obchodě prodává, část mléka do nich vždycky přelíváme a je to :)

  • taky jsme zatím bylinkovou sůl měli jen kupovanou….bojím se, že vyráběná u našich teenagerů neuspěje, jako většina těch out věcí, o které se tatík snaží – domácí chleba, jogurt, a podobně :-)

    • smiske:

      U nás na juniory funguje taktika jediná, zapojit do výroby jejich invenci a kupovanou variantu už prostě nekoupit. A pak jsem svědkem úsměvné situace, kdy syn (první třída) na školním opékání buřtů, nabízí spolužákovi kus SVÉHO chleba se stejným výrazem, jako by se s ním dělil o čokoládu:-). Ale asi to bude taktika věkem omezená.

  • To zná skvěle, díky za tip. Bylinkovou sůl jsem zatím zkoušela jenom kupovanou. Ale koneckonců proč si nevyrobit vlastní, no ne?

Přidejte komentář