Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Doma se nám to trochu vrátilo do zajetých kolejí. Jestli se to tak dá nazvat. Pan domácí hezky literárně ztvárnil náš ostravský zážitek, a chtíc mě chránit, opomněl dodat, že domácí reakce, totiž od našich dětí byly zcela pragmatické a racionální. Těšíc se na jejich reakci a volajíc jim ještě z Ostravy, dozvěděla jsem se od Ester – „no dobrý no, ale i kdybych to shlídla 5x, sýr podle toho teda neudělám“.  Po příchodu domů se mě zeptaly, proč mám pod očima monokly, proč jsem tam vypadala hezčí, než vypadám normálně a taky hubenější, že jsem ani moc nešišlala a že mají hlad. A já si včera uvědomila, že nám tu doma vyrůstá několik dalších panů domácích. Měla jsem telefon, kde osoba téměř vzlykala, že taky půjde do televize, aby jí někdo řekl, že jí to sluší, a že je milá, prototže se právě vrátila z psychotestu svého dítěte, kdy malovalo rodinu jako zvířata a maminku, tedy jí namalovalo jako tasmánského čerta. Nevědoma si toho, že jablko nepadá daleko od stromu, chtěla jsem jí potěšit a říkám to Ester a ta se zamyslela a hrajíc reakci na domnělé televizní vystoupení oné osoby reagovala:“no, připadáš mi běžně docela normální, ale v tý televizi jsi člověče vypadala jako tasmánský čert!“.  Bezprostřednost dětí je parádní, ale kam se hrabe na bezprostřednost snoubící se se sarkasmem.

A dneska trochu racionální večeře, totiž

Domácí pohankové oplatky se salátem

Tyto pohankové oplatky neobsahují lepek a jsou vyráběné pomocí elektrického oplatkovače, nikoli v troubě.

Na sušenky je třeba  380 g pohanky – jemně mleté pohankové mouky, 500 ml mléka, 200 g kvalitního sýra, sůl, pepř a 3 vejce. Také je třeba trochu tuku na potření oplatkovače.

Všechny suroviny smícháme – vznikne nám celkem řídké těsto, které se však následně na rozpáleném oplatkovači netrhá. Sýr do těsta přidáváme nastrouhaný na jemném struhadle. Před každou oplatkou oplatkovač omastíme mašlovačkou. Můžeme použít máslo nebo rostlinný olej.

Oplatky během pečení v oplatkovači 1x otáčím a dopékám z druhé strany.

Hotové oplatky lze skladovat buď celé nebo v případě měnší skladovací nádoby nalámané. Já osobně skladuji ve skleněné třílitrové láhvi – oplatky neměknou, zůstávají hezky křupavé.

K oplatkám lze připravit jakýkoli zeleninový salát, v našem případě je to směs rajčat a čínského zelí spolu s vejcem, norským sýrem Mysost, který byl vyroben v řidší variantě, aby se nemusel na salát strouhat, pouze je položen do sálátu lžící a promíchán. Dále salát obsahuje kapari, domácí kaprlata z černého bezu, trochu pasty wasabi, sůl a směs pepře. Salát je nakonec zakapán sezamovým olejem.

 

 

 

5 komentářů to “Pohankové sušenky – racionální večeře”

  • Ahoj Kláro,

    oplatky jsem si upekl na oplátkovači a musím pochválit, chutnaly výborně. Když přišli příbuzní tak hned se do nich pustili. Snědli mi je spíše než jsem stihl připravit salát. Upřímně, zkoušela si jako přílohu i jiný typ salátu? Jaký? Některé ingredience z původního receptu nemám moc rád.

  • avatar marketa:

    A musí se to nějak sterilizovat? Nebo je tam tolik soli a octa, že si to nedovolí skazit se?

  • avatar Anonym:

    Diky! Trochu jsi me vydesila s davivym reflexem, ale ja vydrzim ledacos!!!

  • Ahoj Markéto, teto Filka :), mám tu tyto http://conovehonakopci.cz/?p=6735, ty bezový dělám úplně stejně, jen ze zelených kuliček bezu a navíc tedy nechávám kvůli dávivému reflexu, který vyvolává bez projít před naložením velmi rychle varem. Jinak je to stejný – ocet, sůl, jakékoli zelené potvory a sklenice :). Markéto měj se moc fajn.

  • avatar marketa:

    Kláro, prosím, jaký je recept na domácí kaprlata z černého bezu? Je to někde na Tvém webu? Toužím po nich!!!
    Dík! Markéta příbuzná od Filka

Přidejte komentář

Scroll Up