Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

dscn4864okPro všechny, komu je líto, že nezpracováváte větší množství mléka, nemáte doma na zápraží dvě kravky a nemáte to tak jednodušší, nezoufejte. Jsou tací mezi námi, kteří toto vše mají a umí si to dokonale zkomplikovat. Když totiž máte v kuchyni 65 litrů mléka, logicky si to nějak rezvrhnete. Například – udělám ze všeho goudu. Ale pak vám to začne vrtat hlavou, nebo ne, udělám goudu a brillat savarin a hermelín a trappist. A pak si řeknete, nebo ne, zkusím ten trappist ve dvou vyhotoveních, s různým pH, abych viděl rozdíl. A taky jogurt. A pak to vše nalijete do hrnců, do trouby dáte koláč a mlíko necháte pasterovat. Ale po pasteraci zjistíte, že chcete sýr ve dvojí verzi udělat z mléka ve dvou hrncích, kde pH kleslo příliš nízko, takže by z toho byl maximálně hermelín, který je ovšem už v jiném mléce zaočkovaný, abyste tentokrát zkusili hermelín z vysokého pH. Takže máte vlastně úplně prd. Máte ve dvou hrncích 50 l na tylžský sýr, který z toho nelze dělat a dělat hermelín z 50 litrů, když už jich 30 zraje a z dalších 10 l se dělá je taky ne zcela realistické. Takže zase rychle pro odstředivku a udělat strašně másla a tvarohu, což vás donutí upéct cukroví, aby se máslo nezkazilo. A když stojíte nad webem a prohlížíte vánoční recepty, proběhne vám hlavou – zlatý dva litry z mlékomatu.

A když je tedy hodně smetany, potažmo šlehačky, je velmi vhodné upéci výbornou čokoládovou buchtu. A jestli po přečtení surovin budete mít pocit, že je to kalorická bomba, mějte na mysli, že pravou vášeň nemůžete hodnotit nějakým matematickým žebříčkem, např. pomocí KJ. Až  přijde nafocený francozský sýr brillat savarin, bude se vám to hodit Zlatá čokoládová buchta.img_0701aaa

Při přípravě této buchty zapomeňte na klasické postupy, postup je mírně odlišný.

Ze surovin potřebujeme : 4 celá vejce, 300 ml šlehačky, 100 g čokolády, 280 g cukru, prášek do pečiva, 330 g celozrnné pšeničné přesáté mouky, lžíce kakaa, lžíce skořice, šlehačka na ozdobení, 70 ml vlažné vody

Do mísy nastrouháme na velmi jemno kvalitní čokoládu, pokud možno bez palmového oleje, bez aditiv. Přidáme 180 g cukru, 150 ml našlehané šlehačky a vše promícháme.aaaaa

 

V jiné míse ušleháme celá vejce se zbytkem cukru a zbytkem šlehačky. Následně do ušlehané hmoty přidáme kakao, čokoládovou hmotu, prášek do pečiva s moukou, skořici a vodu  a vše vyšleháme. dscn4876ok

Těsto nalijeme na vymazaný plech a pečeme při 160 °C. Po upečení necháme vychladnout a ozdobíme šlehačkou. Moučník je velmi křehký, sypký – nadýchaný.

dscn4869ok

Jedna odpověď to “Křehká čokoládová buchta z celozrnné mouky”

  • avatar hanaka:

    Tak teď jsi mě teda rozesmála! Často na tebe myslím a říkám si, jak to zvládáš, tolik mléka? Tak teď už vím :-)

Přidejte komentář