Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Zvyk  razítkovat chléb má starobylý původ. Původně byly značky zavedeny pro usnadnění práce vládní inspekce. Později byly značky znovu oživeny za účelem identifikace různých chlebů, každé razítko začalo sloužit jako ochranná známka.
Každý odeslaný dopis, měl by být podepsán vlastním podpisem, stejně tak každý chléb, který jde do prodeje, měl by mít vlastnoruční podpis pekaře.

Na ukázku přidáváme některé původní chlebové značky pekárny v Ingolstadtu z historického dokumentu pekařského spolku tamtéž, datované do roku 1612. Tyto značky měly pomáhat inspektorům při odhalování porušování zákonů, které regulovaly váhu a kvalitu chleba.
Nedávné oživení starého zvyku je způsobeno prostým vývojem. Velkopekárny, které dávají svůj  chléb maloobchodníkům do prodeje, si uvědomily nezbytnost označovat nebo razítkovat své chleby tak, aby na nich nemohl vydělávat jiný pekař.

Někteří používají cínové značky, které jsou zanořeny do chleba po upečení, ale většina používá papírové štítky, které se vkládají do chleba před pečením. Někteří používají razítka i štítky.

Zvyk razítkovat chleba není v žádném případě omezen pouze na velkoobchodníky, ale také na maloobchodní prodejce. O štítky je nutné žádat mezinárodní unii, která etikety vydává. Etiketa je následně vydána na základě žádosti a musí ji mít všichni členové unie. Nařízení dalo samozřejmě vzniknout mnoha sporům a mnoho pekařů štítky odmítlo.
Mnoho  větších pekařů má dnes své razítko na dně formy, ve které se peče chléb, aby každý upečený bochník nesl jméno, podpis pekaře.
Zdá se, že je nepochybné, že upřednostňování pece je lepší než vkládání štítků. Hlavní vznesená námitka vůči štítkům pochází od springfieldské zdravotní komise. Na nedávném setkání rada rozhodla proti petici pekárenské unie, aby se každý chléb, který je ve městě prodáván, musel označovat vloženými štítky.
Rada se domnívá, že není příjemné jíst chléb s vloženým štítkem a vkládat štítek do úst. Praxi lízání štítku důrazně odmítají také odbory.

 

Bath Beach, The New York City, 1901

Jedna odpověď to “Značkování chleba”

  • Možná se pekaři ke značkování začínají vracet. Ten „můj“ pekař s výborným kulatým kvasovým chlebem, k tomu využívá jedlý papír. Dává ho do středu ve tvaru pečetě.

Přidejte komentář