Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

A máme tu další poznámku vhodnosti či nevhodnosti různých druhů muk na zdraví.

Dietetický chléb Grahamův bývá mnohým nemocným příliž těžký proto, že obsahuje příliš otrub i mazu. Chleby otrubovité silně dráždí střevo i nepřijdou tak ku platnosti, jako jemné chleby bílé. Novým patentovaným způsobem přípravy snažilo se nahradit mechanické účinky Grahamova chleba mechanicko-lučebními účinky karlovarské vody, resp. karlovarské vřídelní soli. Karlovarské vody bylo už dříve používáno při výrobě sucharů i oplatek v nichž její účinky byly zcela jiné. U Grahamova chleba může být množství otrub sníženo vzhledem ku jemně projímacím účinkům karlovarské vody či soli: i zlepší se tím též jeho vzhled. Je možné, že použití těchto solí má vliv na hemicelulosu bílkoviny atd.

Příklad provedení: 4 g droždí rozdělí se v 1/16 litru obyčejné vlažné vody a přidá se tolik Grahamovy mouky, až povstane lehký kvásek, který se nechá tak dlouho kynout, až zase opadne; pak se kvásek přimísí ku ostatnímu množství mouky i přidají se 3/16 litru vlažné karlovarské vody, v níž je rozpuštěno množství karlovarské soli, které bylo lékařem předepsáno a jemné těsto se nechá kynout, formuje, peče v ostré peci.

PL 1931

Přidejte komentář

Scroll Up