Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

A je tu další příspěvek, který se nehodí pro domácího pekaře, ale je škoda, abyste o něj přišli, tudíž zde je:

Obecenstvo kupující, od umazaného učedníka a ospalé služky počínaj, až do paničky v rukavičkách a do starého mládence, který svým zvláštním postavením přinucen jest housku do snídaně sám si přinést, má ošklivý zvyk každou housku, která na vrchu v košíku leží, smáčknouti a přehazovati. Vybíravým kupcům nic nevadí zamračená tvář pekaře, který s napnutou trpělivostí pozoruje a čeká, až si kupec, když byl již všechny housky v košíku přeházel a omakal, jednu tu nejlepší vybéře. Zakořeněný u nás zlozvyk byvírání a omačkávání pečiva kupujícími, stal se v této době předmětem novinářských úvah a ze zdravotních ohledů veřejně se odsuzuje. V Berlíně, kde nebezpečí cholery hrozí, zapovědělo vybírání a omačkávání pečiva tamnější policejní ředitelství nejpřísněji a není dofoleno tam pečivo na krám vykládati a každý kupec musí se spokojiti s tou houskou, která se mu podá.  U nás doporučovalo by se, aby pekaři obecenstvo zlozvyku tomu sami odnaučovali tím, když na vyvěšené tabulce žádati budou ,aby obecenstvo pečivo nepřehazovalo a nemačkalo. Pro hostince odporučují se v jednom denním listě automaty, z kterých po vhození do něho jednoho nebo dvou krejcarů houska vypadne, nelíbí-li se hostu, může si za dva krejcary nechat vypadnout jinou.

 

Přidejte komentář