Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Podzim je dobou různých viróz a nachladnutí, kdy se hodí  mít doma zásobu vitamínu C. Samozřejmě lze nasušit šípky, nechat je drcené vyluhovat a výluh pak ohřát a pít jako čaj, mnohem větší dávku vitamínů však získáme z čerstvé suroviny. Samotné šípky z pravé šípkové růže je lépe nechat před sběrem přejít prvními mrazíky, proto nyní na podzim sbírám raději růži dužnoplodou, tzv. Karpatii.

Velké dužnaté plody růže obsahují hodně bílých semínek které lze ale po rozpůlení plodu lžičkou dobře vyškrábnout. Na džem nebo na šípkové bonbony (vyrábím stejně jako jablečno-dýňové) plody zbavuji semínek pečlivě, na protlak jako surovinu pro následné pití nebo jen konzumaci lžičkou už tak pečlivá nejsem. Následující protlak lze samozřejmě vyrobit i z klasických šípků, jen je to opravdu o dost náročnější.

Šípky sbíráme nejraději nezměklé, v plné pevnosti a zralosti (tyto šípky ztrácejí s pokračující zralostí i obsah vitamínů) a lžičkou z nich vyndáme semínka. Lze použít i šípky celé, včetně semen, záleží jen na nás, semena nejsou toxická, ale je jich takové množství, že s protlakem přijmeme velké množství vlákniny, pokud v něm zůstanou. Nejsou příliš hořká, na chuti tedy protlaku neuškodí.

Následně přidáme k šípkům trochu vody a rozmixujeme je na hladkou kaši. Krátkodobě můžeme protlak uchovávat v uzavřené sklenici v lednici nebo ho vložíme do dávkovače na led a  zmrazíme.

Používáme buď na lžičku preventivně i léčebně při viroze nebo můžeme rozředit protlak ve sklenici vodou (množství dle přání) a vypít.

 

 

 

Přidejte komentář

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Osobní údaje

Advertising

Analytics

Other