Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Rok se s rokem sešel a už jich je 27 od té doby, co jsme stáli na Vyšehradě a 2x se oddali. Dvojitá svatba nebyla úplně běžná, paní matrikářka  pobíhala neustále po radnici a sháněla všechny občanské průkazy, prstýnky, pan domácí byl trochu zašpiněný, protože celé ráno opravoval našeho Trabanta, který nechtěl naskočit zrovna ve svatební ráno a vidina toho, že si nevěstu nebude odvážet svým modrým kombíkem mu hodně zkazila den. Ale vzali se a ráda bych napsala – žili spolu šťastně až do smrti, zatím je to tedy jen část cesty, byť fakt šťastná. Ten den se ale nepovedlo více věcí. Salát na hostině byl kyselý, celá třída gymplu odešla a neslavila u zakopaného sudu na zahradě, protože standardní oslava, sešli se dohromady tři rodiny, tak už to bývá, když je deblsvatba, z nichž dvě se vůbec neznaly a tak to trochu vázlo.

Únos nevěsty skončil vylágrovanou převodovkou a skončil tedy dost záhy, ženicha to moc nestálo a obecně jsme si říkali, že to nebyl úplně vysněný den našeho života. Ty společenské tanečky nás celkem nechávají chladnými, ale možná je to dobrá cesta k tomu, aby to pak klapalo, minimálně u nás to takto zafungovalo.

A nikdy to neslavíme, ale letos mám nějakou nostalgickou a tak jsem upekla dort. Většina dortu je poskládána z knihy Domácí pekař a Domácí mlékař a zbytek je domyšlen, aby to zapadalo do konceptu podzimu.

Na dort budeme potřebovat

Na korpus (DP str.  358), jedná se o recept na základní korpus. Toto množství vyjde na dvě malé dortové formy. 6 žloutků, 3/4 hrnku cukru, 1 lžíce rumu, 4 lžíce vlažné vody, 360 g celozrnné přesáté mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 6 bílků, 2 lžíce kakaa a trochu skořice.

Na krém je třeba domácí Lučina (DM 1. str. 84), jedná se o vykapaný tučný jogurt – 630 g lučiny, 130 g mletých ořechů, 50 g moučkového cukru.

Jablečná náplň je složena z 1 kg jablek, cukr dle chuti, skořice a 100 g másla.

Karamel (DP str. 67), potřeba je 500 g cukru, 100 ml vody a 100 g másla.

Na ozdobu je možné použít sušená jablka, sušené plátky citronu, sušená jablečná kůra a ořechy.

Nejprve upečeme oba korpusy, ušleháme žloutky s cukrem, rumem a vlažnou vodou. Do ušlehaných žloutků přidáme prášek do pečiva a vmícháme tuhý sníh z bílků. Polovinu těsta nalijeme do jedné dortové formy, kterou vymažeme a vysypeme a do druhé části těsta přidáme kakao a skořici a nalijeme do druhé formy. Dáme péci na cca 160–180 °C a po upečení necháme vychladnout a rozkrojíme každý korpus podélně na dva kusy.

Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme do hrnce, přidáme máslo, cukr, skořici a podusíme.

Krém vyšleháme z lučiny s cukrem a ořechy a pustíme se do přípravy karamelu. Cukr vložíme do hrnce a necháme rychle rozpustit, jakmile těžkne pod rukou, za stálého míchání přilijeme vodu a nakonec máslo.

Horkým karamelem potřeme každou část korpusu, kromě vrchní části, na kterou si schováme dostatek karamelu. Každou část korpusu potřenou karamelem potřeme krémem a pokryjeme jablečnou vrstvou. Nakonec upravíme boky dortu – stěrkou, přiklopíme poslední vrstvou a horní část ozdobíme. Karamelem polijeme vrchní část a ihned, než karamel ztuhne, ozdobíme ořechy, sušenými jablky a sušenými slupkami jablek a sušenými citrony.

Hotový dort dáme do lednice do druhého dne.

Přidejte komentář