Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Včera jsme se sešli v polické knihovně v bratru velmi skromném počtu, ale to nás neodradilo od uskutečnění malé besedy nad knížkou Domácí mlékař II. Naopak, bylo to velmi intimní a musím říci, že se složení a komorní prostředí odrazilo i ve skladbě otázek. Budu upřímná, na pozvání do knihovny nebo jiné besedy se nikdy ani minutu nepřipravuji. Nedělá mi to dobře, mnohem lépe funguji spontánně. A tak po téměř hodině vyprávění o knížce a vydavatelství a jak to chodí u malých nakladatelů, jaké mají radosti i strasti, došlo na dotazy. A byla jsem skutečně překvapená, protože první dotaz, který padl, zněl: „Nás by moc zajímalo, jak se daří Ester!“ (nejstarš dcera). Bylo to velmi milé a teprve na takové besedě si člověk uvědomí, jak velký rozdíl je vyrůstat na Vinohradech v centru Prahy a jaké to je vyrůstat na jednom z konců republiky. Rodina je zde mnohem, mnohem širší a člověk někam patří. A také jsem si díky včerejšímu setkání uvědomila, jak moc jsou naše knížky spojené s naším životem, jak se nedají oddělit.

Dneska další z podzimních moučníků, tentokrát jsou to muffiny z Domácího pekaře na str. 237. Není v nich však mák, místo něj jsou v nich nasekané sušené meruňky a je pokapaný karamelem (neboť zbyl z výroby dortu).

Na muffiny budeme potřebovat 3 vejce, 150 g cukru, 1 lžíci cukru s vanilkou, 100 ml oleje, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g sušených meruněk, 150 ml smetany, 250 g celozrnné pšeničné mouky (lze nahradit polohrubou), 1 prášek do pečiva.

Ušleháme celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme olej, ořechy, smetanu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. utřené těsto nalijeme do formiček na muffiny, které jsme vyložili papírovým košíčkem. Těsto si můžeme také rozdělit na dvě části, jednu ochutíme kakaem a následně vždy naplníme košíček světlým těstem a doplníme lžičkou těsta tmavého. Formu s muffiny vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 40 min. Po upečení vyndáme muffiny z formiček a pokapeme karamelem, viz předchozí recept na podzimní dort.

 

Knihu Domácí pekař lze zakoupit zde.

Přidejte komentář