Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Náš život se trochu posunul, děti rostou, lépe řečeno odrůstají úplně a mají svůj život a my netušené možnosti a jak se říká, odříkaného největší krajíc, tak jsem do toho skočila rovnýma nohama. Tedy promysleli jsme to trochu, na to mám pana domácího, ale stejně to byly nervy, rozhodnout se, zda ano, či ne. A když už jsme si tedy porovnaly zkušenosti, které máme s Ester z Pecky z Náchoda, kam jsme byly několikrát pozvané, abychom kurz připravily, začaly přípravy. Nákup ošatek, mís, táců, forem, vařeček, utěrek a všech podobných propriet.

 

A protože jsem se dost bála, že na kurz nikdo nepřijede a nám zbydou ošatky a formy na půdě do smrti, dali jsme je také pro jistotu na Analfabeta a vytvořili jim samostatnou sekci – potřeby pro pečení.

Jenomže…. prodalo se jich do našeho odjezdu na první kurz tolik, že jsme museli objednávat znovu a Geis se rozhodl, že je ošatkám lépe v depu v Hradci. Nevadí, něco s sebou ještě zbylo.

Den před kurzem jsem napekla, co jsem zvyklá, cca 15 druhů různých chlebů, malých i velkých cihel, bochníky, aby bylo lze co porovnávat – čistě žitný, celozrnný, z pšeničné bílé, z droždí, Šumavu, Graham, podmáslový atd. Upekla celozrnný perník, aby bylo co ke kafi a čaji a ráno jsme s panem domácím vyrazili. Po strašně dlouhé době sami, někam daleko.

Oba dny byly skvělé, na kurzech je fantastická jedna věc – nesmírně pestrá společnost. Pokaždé je to jiné, pokaždé inspirativní. Je spoustu dotazů a problémů, které se opakují, ale přicházejí nové a nové. Tentokrát bylo vtipných situací fakt přehršel.

Jedna účastnice kurzu přijela na doporučení. Jela na kurz k někomu (my), kdo přijel z Liberce, stáčí sirup z javorů a nechává si posílat kohouty na sirup z Kanady. Dokonce se k nim (tedy nám) jednou pro kohouty i vydala. Jenže my stáčeli sirup z javoru jednou a to do plastového kyblíku, protože upadla větev a nikdy k nám pro ten plastový kýbl nikdo nepřijel, natož, abychom to dělali u Liberce. Účastnice byla nesmírně milá, sympatická a byla ráda, že jsme se konečně setkali. Ale pak bohužel zjistila, že jsme se vlastně nesetkali, protože to fakt nejsme my. Na kurzu se dozvěděla, proč jí praská chleba, proč má tvrdou kůrku, i když si myslela, že tvrdá není, dokud si nesáhla na tu z čerstvě upečeného kurzového chleba a pár dalších informací, za které byla ráda … takže předpokládám, že nakonec ani nevadilo, že jsme nebyli ti, kdo jsme měli být …ať mi nikdo neříká, že nás něco v životě nesměruje tam kde právě máme být.

Nejkrásnější je na kurzu okamžik, kdy si každý musí své těsto uhníst vařečkou v míse, protože v robotu je to jednoduché, to dokáže doma každý, ale naučit se, jak má těsto vypadat, jakou má mít konzistenci, jak se postupně zahněte, jak má být hebké a vyhnětené, to je prostě třeba. Já chodila mezi účastníky a s účastí jim radila, aby přidali mouku, protože přelili, pan domácí se na ně mračil, že mouku umí přidat každý, ale pořádně to vyhníst, to je umění a radil každému, ať nepřidává, ale hněte. Oni věděli, proč chodit za mnou .)

Když těsto vykynulo, každý si ho zase za asistence a ukázky stočil do ošatky.  To už jsme měli za sebou téměř pět hodin intenzivní teorie i praxe a každý byl rád, že už se pomalu i se svou ošatkou vydá k domovu a chleba upeče. A pak jsem začala dostávat fotky chlebů a tedy – je to parádnický!

Celá idea našich kurzů tkví v tom, že si každý může zavolat na kurz k sobě domů, je třeba ale najít pár lidí k sobě a zajistit prostor. Trochu jsem ztratila naději, že to nakonec někdo bude chtít tímto způsobem, většina lidí spíš využívá kurzy, když si prostor někdy seženeme my a kurz otevřeme, ale pak přišla ona chvíle. Napsala mi paní ze Znojma a velmi rychle jsme se na kurzu domluvily. Byl to fofr, co se jí do kurzu přihlásili další účastníci a ohromně se těším, protože to bude na jižní Moravě, ve sklípku a manžel prý připravuje na stoly na kurz i láhve vína. Ostatní manželé se trochu bojí, aby byl pro ženy kurz co platný, aby informace díky tomu, jak bude kurz gastronomicky vybavený, nezapomněly, ale nemám strach – my to zvládneme! :)

Přátelé, jak já se těším na letošní rok, to bude jízda!

 

Kurzy pečení kvasového chleba k dispozici zde.

Přidejte komentář

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Osobní údaje

Advertising

Analytics

Other