Každý má asi nějaký oblíbený systém, metodu, jak uchovat bylinky na zimu. Ráda suším, ale ráda také mrazím a mražené každý tvoří a uchovává asi trochu jinak. Nedávno jsem slyšela o metodě rozprostření bylinek na plech nebo tác, zmrazení a následně jen celý plát vložit do sáčku a ulamovat.
Já používám tátovu metodu a to mražení ve formičkách na led. Přijde mi nejpraktičtější, i když o něco náročnější na přípravu.
Bylinky buď rozsekám v mixéru nebo nakrájím, oboje lze a napěchuji nasucho do ledovačů – formiček na led.
Následně opatrně poliji vodou, vložím do dvou sáčků (čerstvé bylinky jsou velmi aromatické a v mrazáku následně může načichnout to, co není správněě uzavřeno).
Po zmrazení – většinou druhý den – vyndám formičky z mrazáku, vyklepnu a uložím do zavírací krabičky zpět.
V zimě pak lze vyndat po kostičce do polévky, nebo kde je třeba.