Jablka v županu – oblíbený moučník. Ideální je udělat si trochu více listového těsta a druhý
den po štrůdlu udělat jablka v županu – nebo kdykoli jindy pro ty,co mají mrazák. Pokud je těsto už hotové, nejsou jablka v županu žádná nepříjemná ani složitá záležitost. Je to jen trochu zdlouhavé – loupat, vyjadřincovat, naplnit, zbalit atd. Správně nazdobené jablko a talířek vypadají asi trochu jinak, ale když plní jablka osm rukou na poměrně malé ploše, protože mistička s ořechovou náplní je malá, musí se zachovávat alespoň trochu disciplína, protože kdyby tomu tak nebylo, ke konci plnění by nebyla ani nádivka, ani jablka, rozhodně ne nádivka v jablku :-))), takže v konečném důsledku jsem moc ráda za to, jak jablka vypadají :-)).
Je určitě hodně důležitý i výběr jablka, ale letos je jablek málo a my jsme použili ta, která máme ve sklepě, zatím ještě k přímé konzumaci trochu kyselejší. V troubě se neroztekla, jemně se upekla, ztratila na kyselosti a byla výborná !
Suroviny: listové těsto- 400g. 10 jablek, hrnek vlašských ořechů, cukr do nádivky,2lžíce medu, trochu citronové kůry, skořice, trochu rumu , vanilkový cukr, jedna hořká mandle. Máslo na potření.
Jablka oloupeme, velmi opatrně nožem vyřízneme jadřinec, ale tak, abysme neponičili jablko a dno zůstalo celé. Nastrouháme si vlašské ořechy, přidáme cukr, med, citronovou kůru, mandli a každé jablko naplníme – tam kde byl dříve jadřinec. Poté si vyválíme těsto, nejlépe rádýlkem- pokud se nezadrhává :-)) nebo nožem nakrájíme proužky a jablka obalíme. Obalená jablka potřeme máslem a dáme péci.