Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Tak jsem se k tomu končně dostala. Tapioka – má láska. Dnes obecně a dva hezké recepty, ale tapiokový seriál bude pokračovat.  Mnozí však tapioku neznají a ani o ní nikdy neslyšeli. My jí poprvé ochutnali za oceánem, kde je to zcela běžná součást jídelníčku. Jsme i průběžně obdarováváni díky hodné tetičce, která nepřiváží blbosti, ale zcela hodnotné dary, jako kuličky tapioky.

A co to tedy je?

Tapioka je škrob, který se získává z kořene manioku.  A maniok je rostlina z Jižní Ameriky a Západní Indie. Má velmi vláknitý kořen a tento se používá v nejedné formě. Například jako mouka, jako škrob na prádlo, k pudingu, při výrobě piva, ale také jako želé. Kořeny manioku prý užívali již  Mayové.  Tapioka lze však velmi dobře koupit již i u nás, ovšem každý se musíme trochu poprat s tím, jak moc budeme vědomě zvětšovat svou ekostopu.

První dnešní recept je recept na Bubble tea. Což je velmi oblíbená záležitost, ale také velmi variabilní. Tento recept je pouze návod na udělání si svého domácího, který navíc je ochuzen o celkem základní složku bubble tea a tou jsou ledové kostky. A tak na jaře, kdy už v noci nemrzne na namrznutí ledu, měníme ledové kostky za rum – samozřejmě jen pro dospělou část rodiny:-), děti mají smůlu, jsou bez ledu i bez rumu.Nicméně i přesto jim tento nápoj dost chutná. Pan domácí po ochutnání zajásal, že to přeci zná! Že už to pil! Že to chutná úplně stejně jako to, co kdysi pil před rentgenem žaludku! Beru za slovo děti a Elišku, která dojela všechny sklenice, které zůstaly nedojeté.

Bubble tee je směsí kvalitního čaje – někde zeleného, někde černého, někde jiného, perliček tapioky, hroznového cukru či medu a mléka – a také kelímku a brčka. Podle receptu tetičky dělám z čaje čistě mátového, používám  med, plnotučné mléko a tapioku. Brčko ….. jsme našli jedno. Prostřídalo se :)

Základ je uvařená tapioka – nikoli rozvařená, nikoli nedovařená. Tak akorát. Většinou má na krabičce každá napsanou ideální dobu vaření, většinou je ale potřeba vše si vyzkoušet a natrénovat, jak se to s tou vaší tapiokou opravdu má. Průměrně se vaří tak, že se do hrnce vloží 1 díl tapioky na 7 dílů vody.  U mě je to 100 ml tapioky na 700 ml vody, 1 l mátového čaje, 1 litr plnotučného mléka, 5 lžic medu

Přivede se k varu a vaří se 20 minut. Během této doby je třeba tapioku občas promíchat. Můj recept je pak ten, že se hrnec odstaví a ještě alespoň 15 minut nechá stát opět za občasného míchání.

Po této době je v hrnci průhledná tapioková kaše, kterou je třeba prolít přes cedník – ale pozor, nikoli do dřezu, jak to radí mnoho videových amerických receptů, nýbrž zpět do mísy či hrnce. Zbytek, který zbyde v cedníku je třeba několikrát propláchnout studenou vodou. To jsou ony kuličky potřebné na bublle tea, které vložíme po propláchnutí na dno sklenice.

Mezitím už je uvařený mátový čaj z pravé máty – celkem silný a oslazený včelím medem. Tento medový čaj promíchám dle chuti s plnotučným mlékem – dávám 1:1 a je to i okamžik, kdy se přidávají kostky ledu. U nás rum :). Určitě ne 1:1 k poměru čaje s mlékem. Rumu dle nálady:)

Směsí mléka a čaje se zalijí tapiokové kuličky a vše se brčkem promíchá.

A protože je toho zbylého škrobu opravdu mnoho a chutná bezvadně, je dobré upotřebit i onen. Použiji tedy 5 středních jablek, 1 kompot vyloupaných švestek, cukr – dle chuti, skořici, vanilku, smetanu ke šlehání a všechno želé co zbylo z tapiokových kuliček.

Rozdusím oloupaná jablka s kompotem vyloupaných švestek, přidám cukr, vanilku, skořici a smíchám s želé z tapioky, které jsem ovšem promíchala ještě s cukrem. Vše dám do mističek a do chladu. Nakonec zdobím ušlehanou smentanou bez cukru.  Spolu s bubble tea bezva moučník.

 

 

7 Odpovědi to “Tapioka”

  • Iris:

    Můžete tapiok koupit na http://www.gurmankoreni.cz
    Také jdu kupovat.Jsou tam i recepty.

  • evik:

    nedávno jsem se taky seznámila s tapiokou a to v receptu s vínem. Bylo to moc dobré a tak se podělím. 1 dílek tapioky,6 dílků vody.Uvařit se skořicí a hřebíčkem.Dobře se to dělá v dvojplášťovém na mléko.Vaříme asi půl hoďky přidáme 1 díl cukru a 3 dílky vína (bílé či červené podle libosti)Ještě povaříme asi 15 min.V miskách zalijeme smetanou.

  • tam:

    :) taky radi bubble tea a taky mame problem s tlstym brckom ;)))..aj ked na bubble tea su vraj najlepsie cierne gulicky…a puding, puding je skvelyyy..najradsej s kokosovym mliekom uvareny a navrch mangove abo jahodove pyre ..ahooj :)…vyborny je chleba ..
    http://www.labuznik.com/recept/pao-de-oueijo/

  • Janka_Mlok:

    Zní to hodně dobře a proto bych se ráda zeptala, ve kterých místech se u nás po tapioce dívat? Je tím správným místem, kam pro ni zavítat nějaká zdravá výživa nebo spíš obchody s exotickými potravinami a nebo snad se už probojovala i do supermarketů?

    • Jano zdravím, já jí zatím u nás nekupovala, ale když zadám do google, vypadne mi docela dost internetových i kamenných variant. Určitě jsem jí tuším viděla u koření od Antonína. Hezký den Klára

  • EliškaR:

    Moc by mě zajímal i ten pudink. Ještě jedna věc – mátový čaj s mlékem. U nás není zvykem přidávat do bylinného čaje mléko. Přesto se tak jinde pije a je to dobré. Např. fenyklový s medem a mlékem – to mi poradila jedna Řekyně a je opravdu dobrý.

  • lida:

    Je take vyborne do napoje dat zmrzlinu.

Přidejte komentář