Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Náročné dny pokračují. Stav našeho hospodářství se radikalizuje! Koňů je o 100% více, krav je o 100% více, snažíme se, aby bylo psů o 100% více a upřímně řečeno, skoro bych i skončila u zvířat a přikláním se poprvé na stranu pana domácího . Raděj vlastní reprodukce žádná, než navýšená o 100%. :) Zatím zvládli zvířata i pan domácí převozy a porody bezvadně. Jsme ovšem na počátku. Kobylu čeká porod, psa i akt.  Marjánka – naše nová jalovice se otelila o 10 dní dříve než měla a porod to byl bezva. Stihla ho už Eliška, které se to velmi líbilo, jak říká, „také jsem si sáhla“, protože musela roztahovat krávě hráz a po porodu chtěla ještě! -Endorfiny zjevně nefungovaly pouze na krávu.

Márinka, narozené tele, se má k světu. Jalovice není saň, má obrovské krásné vemeno, stojí na dojení ukázkově, je klidná, můžeme  zase po pár letech dojit ručně a vůbec je to takové vydařenél No a protože jsou to dny celkem vytížené, tak jen obyčejná jídla. Dnešní jídlo je takovou variací na tuto rýži a má celkem veselý podtext, protože jsme se konečně dostali k pytli pohanky od známých, kteří jí nedaleko pěstují. Je však neloupaná. Vyloupat jí není s mlýnkem na obilí až tak veliký problém, stačí mlýnek hodně povolit, zkusit na trošce a nechat pohanku jen velmi jemně omlet,čímž se bezvadně zbaví slupky a zůstanou jen krásné bílé trojúhelníčky – ovšem a to je ten problém, ležící v odpadnuvších pohankových slupkách. No a jak se zbavit slupek, že?

Můžete vyfoukávat pusou, ale to je na velmi dlouho a ne zcela stoprocentní. Po několikerém zkoušení se jako nejlepší osvědčil dílenský fén – ten na vlasy jistě bude fungovat stejně.  Prostě si člověk stoupne ven, pustí do mísy fén, ten vyfouká slupky a je hotovo. :-) Možná, že bude pro mnohé i rychlejší a jednodušší varianta – koupená loupaná pohanka.:-) .

Na toto jídlo je třeba – jasmínová rýže,šafrán,  380g vařené „oloupané“ pohanky, 200 g tahini, polévková lžíce říského kmínu, 2 stroužky česneku, sůl, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z citronu. 7 listů medvědího česneku, pár lístků čerstvé rukoly a čerstvou cibulovou naťSezamová semínka.

 

Nejdříve tedy vložit vyfoukanou pohanku do vody, přivést k varu, osolit a vařit cca 10 -20 minut. Do měkka. Mezitím si dát vařit rýži a spolu se solí přidávám šafrán. Hotovou rýži odkládám bokem.
Uvařenou pohanku vkládám do mísy, je jí v tomto uvařeném stavu 380g, přidávám tahini, nadrcený římský kmín, česnek, olivový olej, sůl, šťávu z citronu a 100 ml vody. Kdo chce hustší, vodu si schová a nemusí přidávat vůbec, nebo přidá jen část.  Vše rozmixuji.

Nakrájím jak listy medvědího česneku, tak rukolu a čerstvou cibulovou nať – nezapírám, že to je zatím vyklíčená cibule loňská, nikoli čerstvá na záhoně.  Tyto zelené části zamíchám do rýži, poliji pohankou s tahini a posypu sezamovými semínky, která jsem předtím opražila na suché pánvi.

 

7 Odpovědi to “Rýže s pohankou a tahini”

  • Vypadá to úžasně. Já jsem tahini na chuť moc nepřišla, ale asi mu dám ještě šanci ;-)

    GIVEAWAY u mě na blogu! :-)

  • Petrula:

    Dobrý den Kláro, pěkný recept, pohanku si pěstuju jen na koukání, jak ji krásně opylují včely. Letos ji ale chci už opravdu i využít v kuchyni a lámala jsem si hlavu, jak na slupky. Mlýnek nemám, myslíš, že by to šlo u kafemlejnkem?
    A ještě to tahini. Pochopila jsem správně, že je to jen rozdrcené sezam anebo se tam ještě něco – voda ap. přidává. Mám doma jen pytlíček a do civilizace chvíli nejedu, tak to nechci hned zkazit.
    Jinak krásné jaro, gratulace k telátku…..och jak já bych si taky telátko přála…..zatím nepovoleno a plechová byla dnes roubitá….

    • Petro – tahini, nene, to není rozdrcené a přidaná voda, to je jen na kaši rozdrcené sezamové semeno, takže udělá takovou olejovou pastu. Netuším zatím jak na domácí výrobu, ještě jsem nezkoušela:), ale určitě to nějak půjde. Jinak se normálně prodává tuším v nějakých marketech. Já měla od RAchada obří balení. Určitě půjde koupit i jako gastro, ale raděj zkuste nejprve něco menšího, zda to bude váš šálek kávy. Krásnou neděli.

  • Helča:

    Nad řádky o „vlastní reprodukci“ a „100% nárůstu“ se mi prostě nemůže nevybavit rodina známých:)):
    po třech dětech si říkali, že by to tak stačilo; pak nějak došlo k „chybě v antikoncepci“ a narodila se jim ještě trojčata. Hezké jaro!!!

  • Anonym:

    Teda Kláro, fotky jsou krásné!!! A řekni upřímně, ta jídla si vymýšlíš (tedy dle fantazie), nebo je to podle receptu či receptové inspirace? To „jarní rizoto“ bych taky vymyslela, ale tu pohankovou majdu asi ne, přiznám se, že nevím co si představit pod tahini. A pohanku sypu do polévek místo zavářky i neloupanou :-) Katka

    • .-) Milá Katko, to je těžký, vždy něco existuje- tady třeba humus – to je toto https://conovehonakopci.cz/?p=3308 no a pak jde většinou o variace. Většina receptů tady, je nějakou vymyšlenou variací nebo úplně napadnutá :-). Co se vaření týká, pečení, to ne, tam je to inspirace a pozměněné oblíbené recepty a změny kvůli mouce celozrnné.

      Jinak tahini je pasta ze sezamu. Není to nic jiného než rozdrcený sezam, který na první pohled vypadá trochu jako hořčice, nebo prostě světle hnědá tekutá hustá pasta. Je to bezva i do jogurtu s medem.

      Neloupanou pohanku do polévku zkusím :-) díky a dobrou noc.

      • Katka:

        To se mi tady u vás právě líbí. Mne vaření baví. Tady u tvých receptů relaxuju, jsem vděčná za nápady a inspiraci, ale osobně málokdy vařím něco přesně podle receptu. Na těchhle stránkách hledám odvahu zkoušet nové věci. Nikdy jsem nedělala humus, ani jinak cizrnu, apod. Takže jsi výzva! :-) Dobrou, taky už půjdu…

Přidejte komentář