Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Všechny svátky roku jsou u nás tak nějak přirozeně minimalizované do jídla.  Tentokrát jsou to, jak je asi evidentní Velikonoce.  Děti mají svátky spojené s tím kterým určitým jídlem a toho se náruživě drží a pobíhají za mnou vždy zhruba dva  měsíce před daným svátekem a několikrát denně se táží, kdy že už to bude. Včera už jsem začala být trochu nevrlá, když nám přivezli novou jalovici, druhá kráva má říji, prorazila ohradu a krávy se vydaly na výlet. Já naháněla krávy, pan domácí opravoval ohradu a děti jedno po druhém postupně vykukovaly z chalupy a pokaždé se ozvala stejná věta “ Kláro!, můžeme uvařit hodně vajec natvrdo?“ „Ne!“ na to 4x já, protože chleba byl teprve v troubě a máslo bude až ráno. A také mě už týden terozizují, že potřebují nutně kraslice, tak abych pekla něco, kde je potřeba hodně vajec :).  Klasický mazanec a beránky si nechávám až na víkend. A dětské teroristy jsem připravena pro tentokrát umlátit argumenty : obrovským mazancem na stole! 

Kváskové pečení se mi líbí a mazanec mi přijde jako sladký chléb, takže se na něj těším už 14 dní. (Také vás zmínka Marušky ve svém receptu na chleba  a její fotka  okamžitě inspirovali k tomu, že není od věci mít doma taky formu na mikro beránka? nebo to je jen moje obsese, pořizovat si nedůležité věci do kuchyně, která i vždy měsíce před tím daným svátkem nedá spát? :-)) 

Dnes tedy jsem vyndala kvas, který byl celou noc v kuchyni hezky smíchaný se žitnou moukou na chleba, ale po zadělání na chleba hodně zbylo a tak jsem to riskla a zadělala na mazanec. A to je to tedy něco!

Na mazanec – trochu větších rozměrů, ale není jistě problém udělat dva menší, je třeba 300g nakvašeného kvasu (kvásek + žitná mouka celozrnná přesátá + vlažná voda  kvasící přes noc), 1000 g- 1100 g celozrnné mouky pšeničné přesáté – to rozmezí kvůli různosti různých mouk. 125 ml vody, 200 ml mléka, 4 celá vejce, 130 g másla, 200g cukru, lžíce moučkového cukru s vanilkou, trochu rumu, kůra z jednoho biocitronu, 100 g rozinek. 1 vejce na pomazání.

Nejprve je nutné vyndat aktivovaný kvas z žitné mouky a to 300g a přimíchat do něj 300g celozrnné mouky pšeničné, smíchat s vodou a nechat kynout cca hodinu a půl na teple. Po této době přimíchávám zbytek všech surovin – máslo rozpuštěné, vejce celá, vanilku mám rozmixovanou v moučkovém cukru- mixuji do něj celý lusk. Mléko, cukr. Trvám na citronové kůře z biocitronů, nikoli protože to je bio, ale proto, že mám takovou zkušenost, že je to neuvěřitelně jiná chuť.  O tom, zda jsou či nejsou v biocitronech sajrajty nechci polemizovat, nedokážu dohlídnout, předpokládám, že je to lepší, ale ta chuť je pro mě neoddiskutovatelná. Rozinky dávám celé.

Pečlivě vyhníst, aby těsto nebylo zásaadně lepivé a dát do mísy do tepla vykynout. Zhruba po době, která čítá vykynutí v ošatce a upečení chleba, tedy asi po dvou hodinách dávám těsto na pracovní desku a nakládám s ním stejně jako s chlebem před kynutím v ošatce. Pomoučním a stáčím až je z mazance pěkná koule. Tu pak vkládám nikoli do ošatky, nechci vzor, nýbrž do vymoučněné mísy a nechávám kynout po dobu pečení chleba druhého, tedy cca 50 minut.

Po této době otočím na pomoučněnou podložku, velmi pečlivě pomašluju rozkvedlaným celým vejcem a šoupnu na rozpálený litinový plát. Trouba je na 200°C, ale plát už upekl dva chleby. Peču dozaltov, ale po prvotním pečení stahuji teplotu – nepřikládám :-), aby nebyl připálený. I po stažení teploty je však třeba mazanec hlídat a přikrýt případně alobalem.

19 komentářů to “Velikonoční mazanec z kvásku”

  • Kolemjdouci:

    Všem krásné Velikonoce. Na Vánoce jsem zkusil vyrobit místo vánočky tento kváskový mazanec a jen se za ním zaprášilo. Tak konečně přišel čas na repete :-))

    • Kolemjdouci:

      Asi jsem to špatně napsal, receptůra je trochu jiná, ta „naše“, co jsme dělávali z kvasnic do litinového pekáče. Většinou se prostředek propadl a tak jsem chtěl dokázat drahé polovičce, že to lze i jinak. (Bez kvasnic a bez pekáče) Je z 1kg polohrubé a 300g kvasu.

  • Rozárka:

    Dobrý den paní Kláro,

    zaujal mě Váš recept na mazanec. Jde místo celozrnné mouky použít pšeničná hladká?
    Děkuji, přeji pěkný den.
    R.

  • Je krásnej. I já jsem pekla letos velikonočně z kvásku, a extrémně nezdravě – superbílá mouka, spoustu cukru, másla i žloutků, ani stopa po žitu, ale aspoň přirozeně vykvašeno. A dopadlo to dobře, tak mám radost a doufám, že se máte taky fajn:)

  • Petrula:

    Dobrý den na kopec, děti si kdesi jeli koledovat a já se už konečně opět dostávám k vám podělit se i já, jak je kváskový mazanec úúúúúžasný. Když jsem se šla na něj před pár dny k vám zeptat, už tu byl. Samo jsem pohltla tvoji rodinnou glosku – věř mi, že mě nesmírně baví číst o tom, jak někomu zvířata bourají ohradu snad i lehce škodolibě se smějíc nad osudem všech drobných hospodářů – jak jsou jiní neschopní ji perfektně udělat (protože slovy mého drahého „se přece musí dělat tak, aby ji zvířata v žádném případě nezbourala“). Ale když nám včera zdrhli koně, panečku, ten kmital a o dokonalosti ohrad je slovo dnešní tabu. A tak, říkaje mimoděk (když jsm vyrukovala s msazancem), ať si to tak nebere, že i kdysi honili krávy – drahá polovička dostala záchvat, jestli to “ s tím kopcem a kváskem“ fakt už nepřeháním.Pointa???? Už chystám další a „na kopec“ už zase můžu chodit.Krásné slunko.

  • Katka:

    Ahoj Kláro! Přeji krásné velikonoce! A když vidím ty fotky, tak si říkám, že je teda fakt „neslavíte“ :-))
    Nicméně jeden chleba mi kyne v kotelně, mám nachystáno na další a na radiátoru kyne kváskový mazanec a kvásek na housky, děti chtějí motat, tak jdu to:-)Přeji krásné svátky a těším se na další články, je tu u vás krásně pohodově. Díky!

  • Děti volají Kláro! Říkají ti jménem tvoje děti nebo jsi maceška?

    • Klaris:

      taky mě to zarazilo ;)
      (jinak ahoj Faz :) )
      a hlásím první upečený zdejší recept – velikonoční ptáčci, ze stejného těsta jsem uplácala i mazanec, jen jsem do něj přidala brusinky a mandle a je to mňam. V neděli zkusím ten s máslem. Na kváskový jsem zatím kváskové embryo – zatím jsem ve stádiu přemýšlení, že si ho opatřím :D

    • Milá Fazole, přichystala jsi mi příjemný večer svou otázkou:-). Příjemný proto, že jsem se rozesmála při představě, že někoho může napadnout, že se do naší luxusní vily, s absolutně nenáročným panem domácím a čtyřma malýma dětma zcela dobrovolně jako neposkvrněná a neprocházivší si tím vším pěkně pomalu od začátků – přivdávám a dělám jim milující macešku. Ve svých očích bych byla docela odvaz :-))

      Takže logicky, ano říkají nám jménem. :)

      • Helča:

        Nechci odpovídat za Fazoli, ale podle jejího několikatého mateřsko-maceškovského blogu si myslím, že právě jí by na tom zase nic neuvěřitelného nepřišlo – nebo se pletu? :)).

        • Jasně, já to chápu, taky můžu být maceška jen jednoho, nebo dvou, to byla spíš nadsázka. Mně osobně to také nepřijde principielně vůbec neuvěřitelný, jde víceméně o to, že být maceškou tady a skočit do toho rovnýma nohama se všema čtyřma dětma, suchým záchodem, koňma a krávama a -18 v chodbě v zimě, tak by to bylo hodně náročný a možná už bych neměla smysl pro humor :-)). Krásný den a zdar všem milým maceškám! :)

          • Helča:

            Jasně; já nadsázku pochopila, nechtěla jsem rozpoutávat diskusi, chtěla jsem napsat „několikaletého“ a vlastně „vzdát poctu“ :)) Fazoli i vám!! Mějte se.

      • HH:

        Taky nám říkají děti jménem, a docela často se na to lidi s údivem ptají.
        Na základě tohohle dotazu jsem včera večer premýšlel čím to je, že ostatní děti rodičům jménem neříkají :-)
        A vymyslel jsem, že když dítě zažívá rodiče nejen v roli tatínka či maminky po školce/škole/o víkendu, ale během celého týdne ve všech různých rolích, tak ho prostě oslovuje tak jako většina lidí, tedy jménem. A doma se ženou taky oslovujeme jménem, což je asi taky důležitý vzor, říkat jí mami mi přijde divné. Ono říkat jí mami na zahradě nebo při nějaké práci je ještě divnější než v kuchyni :-)
        Nebo máte někdo jiný názor ? A říkají Vám děti jménem nebo tati/mami ?

        • Zdravím Hynku, tak nám tati, mami, ale zdaleko to nebylo tak prozaické. Sdílíme vaše vysvětlení, nicméně v počátcích to sice děti slyšely, viděly, že se oslovujeme jménem, ale tlak od okolí nebyl zdaleka jen údiv :-). POtřeba prarodičů při každé možné i nemožné situaci „naučit“ dítě říkat maminka a tatínek byla obrovská. Kadence slova „maminka“ byla při těchto návštěvách až úsměvná :-). Ale děti to i bez našeho zpětného nátlaku ustály. My si drželi jen to, že jsme se stále oslovovali jménem a i pokud jsme o sobě mluvili k dětem. Pokud bychom ale žili více mezi lidma, obávám se, že by nás takto asi neoslovovaly a statutární oslovení by asi vyhrálo :.)

          • HH:

            Ahoj,
            naštěstí u nás jsou babičky a dědečkové docela daleko :-)
            A vzhledem k tomu, že v okolí máme spoustu kamarádů, se kterými se oslovujem jménem, tak to je pro naši Emu hlavní vzor. Takže tati a mami nastupuje jen ve chvílích, kdy je to fakt potřeba :-)

  • Dagmar:

    Kláro, kolik vanilkových lusků mixujete na 1kg moučkového cukru..stačí jeden lusk, nebo dáváte víc?

    • Když dávám jeden, tak ho jen vkládám do tak asi 200g vysoké sklenice a dosypávám, ale více se mi osvědčilo mixovat. Kupuju si u Vanilkových lusků celý balíček – deset lusků a všechny je namixuju do kila. Spočítala jsem, že i s cenou cukru to vyjde asi o 50Kč více na kile cukru než když by člověk kupoval vanilinový cukr. Jo a podotýkám, že člověk nesmí brát cenu lusku v běžném marketu, kde se pohybuje lusk i okolo 40 kč. Já si kupuju Madagaskar nebo Ugandu a jeden lusk vychází kolem 12 kč.

      • Dagmar:

        Kláro, opožděně děkuji za odpověď i za návod na moc dobrý „sladký chléb“. Když mě krční páteř uprostřed zadělávání kváskových mazanců znehybnila na několik dalších hodin, tak náš nejmladší zvládl podle Vašeho psaní upéct tuhle sladkou dobrotu ve formách na biskupský chlebíček a vše zakončil větou, že paní Kláře taky přijde mazanec jako sladký chléb, tedy dvojnásobné díky :)

Přidejte komentář