Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘beránek’

Kráva se má telit za dva měsíce a my začínáme mít trochu problémy s máslem. Druhá kráva sice stále ještě dojí, ale už toho není mnoho. Na sýr, tvaroh i mléko habaděj, ale másla tak na chleba  a sem tam nějaké pečení a tak se snažím si vypomáhat ostatními tuky, což znamená žádnými nebo olejem :-). A znáte to, někdy chcete udělat recept a ne a ne najít ten, ve kterém chcete jednu surovinu mít a druhou nikoli. Stejné je to s tvarohovým beránkem. Umínila jsem si, že musí být tvarohový, když je tolik tvarohu, ovšem potřebuji, aby zároveň splňoval podmínku – žádné máslo, nýbrž olej a to jsem nenašla. Tvarohové těsto, které jsem dělala s olejem se mi většinou zdrclo. A tak jsem se rozhodla, že si recept udělám :-). To je další, mnohem lepší dimenze vaření. Vytváření receptů.Vzhledem k tomu, že mám domácí vejce, tvaroh, obilí na pytle, tak jsem to prostě riskla a obávám se, že vzhledem k výsledku, bude se to opakovat častěji a častěji :-).  Vařím většinou dle fantazie, ale základní věci, jako těsta například, jsem v podstatě poměrově dodržovala podle receptů. Dnes tedy vlastní beránek s bábovkou- velmi jemný, díky tvarohu vláčný, rozhodně nesražený a hlavně – je toho hodně .-))

Tato várka vyšla na jednu velikou formu beránka a jednu velikou formu bábovky. Bylo třeba 10 vajec, 0,5l oleje, 500 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, citronová kůra, dva prášky do pečiva, 500g cukru krupice,lžíce moučkového cukru s vanilkou, 300 g tvaroh , dvě lžíce  kakaa  a žádné mléko ! Read the rest of this entry »

veg
Dnešní snídaně je trochu tendenční. Velikonoční lehký piškotový beránek a beránek z kynutého těsta. Velikonoční se ještě obešel bez větších komplikací, u toho kynutého to již tak jednoduché nebylo. Kamna se rozhodly, že přesně při přechodu mezi beránky už toho mají dost, že už potřebují vymést, odmítly topit a zakouřily celou místnost. Takže kynutý beránek podle toho vypadá. Potřebuje mnohem větší teplotu a ne prskající kamna, která odmítají hřát do trouby. Nedá se nic dělat, vše se nemusí povést, tak příště :-)
Suroviny na piškotového beránka: 250g moučkového cukru, 5 žloutků, 1 vanilkový cukr, kůra i šťáva z 1/2 citronu, 300g polohrubé mouky, 5 bílků, tuk a strouhanka na formu
Cukr, žloutky, vanilkový cukr a strouhanou cirtonovou kůru třeme do pěny. Potom přidáme citronovou šťávu, ušlehaný tuhý sníh a prosátou ceozrnou pšeničnou mouku. Lehce promícháme a nalijeme do dobře vymaštěné a strouhankou vysypané formy. Pečeme ve středně teplé formě dorůžova. Upečeného beránka vyklopíme, oči uděláme z rozinek a pocukrujeme.
beranci
Suroviny na kynutého beránka : 500g celozrnné mouky pšeničné mouky, 250ml vlažné vody, 40g droždí, 50g cukru, 50g rozpuštěného másla, 1 vejce, sůl. Vejce na potření, hřebíčky na oči, moučkový cukr na posypání.
Z trochy vody, cukru, mouky a droždí uděláme kvásek – necháme vzejít. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme k ní zbylý cukr, sůl , vejce rozpuštěné prochladlé máslo , vzešlý kváse, a zbylou vodou zaděláme hladké těsto. Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme vykynout přikryté utěrkou na teplém místě.  Z malých kuliček pak vytvarujeme beránka, místo očí dáme hřebíček, potřebme vejcem – rozšlehaným celým a dáme péci.  cca při 200st.

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

veg
K snídani nepravý velikonoční beránek, z obyčejného třeného těsta, z oleje, žádný sníh,
beranek
žádný piškot, jen taková poctivá hutná snídaně. Těžko dávat recept, tyto buchty jsou dělané od oka – vejce 4, cukr přiměřeně cca hrnek, olej cca půl hrnku, vanilkový cukr, trochu rumu, citronová kůra, prášek do pečiva, mouka – cca 3 hrnky, mléko dle potře

dadaz dadaz | 22. června 2010 v 10:16 | Reagovat

uff, to je teda rychlej recept 8-O

ale vlastne to staci, vse ostatní je jasné… :-)

by.